Prima demitere după poluarea record din București. Ce ar fi provocat smogul periculos

×
Codul embed a fost copiat

Bucureştiul a fost învăluit peste noapte într-o pâclă de praf şi noxe.

A fost o poluare record, avertizează ecologiştii, care deţin aparate de monitorizare a calităţii aerului, iar valorile de până la zece ori mai mari, decât normele maxime admise, au fost confirmate de ministrul Mediului.

Acesta recunoaşte că a aflat de pe Facebook despre poluare şi anunţă câteva posibile cauze: incendii, arderea gunoaielor de către operatori economici, dar şi condiţii meteo care ar fi menţinut aerul poluat la nivelul solului până dimineaţa.

Deşi, nu ştiu cauza exactă autorităţile anunţă controale, iar şeful Agenţiei de Protecţie a Mediului Bucureşti a rămas fără funcţie.

Sute de poze şi filmuleţe au fost postate pe paginile de socializare luni dimineaţă. Asta după ce toată noaptea senzorii instalaţi de voluntarii de mediu au înregistrat un nivel alarmant al poluării în Capitală.

Citește și
poluare
Ministru: Poluarea de duminică noaptea din București a fost provocată de arderi de deșeuri
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

Este vorba de PM10, un praf foarte fin care poate ajunge în plămâni. Limita maximă admisă este de 50 de micrograme pe metrul cub şi reprezintă media pe zi. Noaptea trecută însă vârfurile contaminării aerului cu PM10 au fost şi 12 ori mai mai mari.

poluare bucuresti

În nord, în Băneasa erau 200 de micrograme pe metru cub, dar cele mai mari valori au fost înregistrate, în zonele centrale ale capitalei, Calea Moşilor, Piaţa Romană. Reprezentanţii ONG-ului care monitorizează cu ajutorul acestor senzori calitatea aerului vorbesc de un record negativ.

Oana Neneciu, reprezentant airlive.ro: „Avem de 12 ori peste limita maximă admisă, la PM10, la Moşilor şi este un record absolut până acum. Au fost arderi, din mai multe direcţii, atât din afara Bucureştiului, cât şi din Bucureşti."

Şi staţiile Agenţiei pentru Protecţia Mediului au înregistrat depăşiri uriaşe. În zona Lacului Morii au fost de 8 ori mai mari faţă de cât e normal.

Luni dimineaţă, ministrul Mediului a anunţat o reuniune urgenţă. Recunoaşte că nicio autoritate din subordine nu l-a informat despre poluarea din Bucureşti. Aşa că luni dimineaţă i-a cerut demisia directorului Agenţiei pentru Protecţia Mediului din Bucureşti.

Costel Alexe, ministrul Mediului: „Am avut acest episod de poluare ca un cumul de factori: arderile necontrolate din Bucureşti şi Ilfov. Avem însă şi noi suspiciuni de activităţi industriale desfăşurate noaptea care dau în atmosferă cantităţi importante de poluanţi."

Un alt motiv invocat oficial, de Lăsata Secului se ard cauciucuri şi se fac focuri mari pe câmpuri. Însă reprezentanţii ISU susţin că incendiile înregistrate în Bucureşti şi în jurul Capitalei au fost puţine: la Gara de Nord şi lângă localitatea Crevedia, care au fost stinse repede.

Pentru a verifica dacă anumiţi operatori economici au contribuit la poluare, Garda de Mediu anunţă controale.

Pe de altă parte, administratorii celor două gropi unde se depozitează gunoiul din Bucureşti susţin că nu sunt responsabili de niciun tip de poluare.

Sorin Matei, director Iridex: "Cetăţenii pot să spună orice, trebuie să şi demonstreze. noi ştim care e situaţia, în depozitul nostru nu a avut loc nici o ardere.”

Reporter: Poluarea de azi-noapte din Bucureşti a fost cauzată de activităţile din groapa de gunoi Vidra?
Roxana Manea, director general adjunct EcoSud: Este exclus. Dincolo de calea ferată, există o serie de localităţi unde acolo asta este una din preocupările celor care trăiesc acolo şi se ard foarte multe cabluri.

Într-un comunicat oficial, Administraţia Naţională de Meteorologie anunţă că noaptea trecută în Bucureşti am avut fenomenul cunoscut sub numele de inversiune termică, care ar putea ţine la sol particulele fine de poluare.

Toată noaptea cerul a fost înnorat. Vântul a avut 7 km/h. Astfel a favorizat mişcări descendente ale aerului în primii 100 de metri deasupra solului şi a menţinut un fel de peliculă de aer umed la o înălţime de 10 - 30 de metri înălţime.

poluare bucuresti

După ora 10:00 cerul s-a degajat de nori, circulaţia aerului s-a intensificat, iar stratul de inversiune termică a dispărut.

Până când autorităţile depistează cauzele, problema poluării rămâne. Pneumologii vorbesc de o agravare a stării de sănătate a populaţiei.

Beatrice Mahler, pneumolog: „Pacienţii cu boli cronice vor simţi calitatea scăzută a aerului, vor avea risc de a se prezenta la camera de gardă pentru acutizări ale bolilor cronice. La persoanele sănătoase, nivelul crescut de poluare va avea consecinţe prin favorizarea apariţiei unor viitoare afecţiuni cronice sau acute.”

Nivelul crescut de praf produce reacţii inflamatorii ale aparatului respirator. Asta deschide o poartă pentru infecţii virale sau bacteriene. Din cauza poluării suntem mai predispuşi să fim afectaţi de infecţii care, în cazul unui aer curat, nu ne-ar putea face rău.

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Ce putem face când nivelul de poluare în oraș este foarte mare. Sfatul medicilor
Ce putem face când nivelul de poluare în oraș este foarte mare. Sfatul medicilor

Nivelul record al poluării din București, care s-a înregistrat duminică noaptea, a provocat comentarii aprinse pe rețelele de socializare, unii bucureșteni arătându-se foarte îngrijorați din cauza acestei situații neplăcute.

Ministru: Poluarea de duminică noaptea din București a fost provocată de arderi de deșeuri
Ministru: Poluarea de duminică noaptea din București a fost provocată de arderi de deșeuri

Duminică noaptea, în Bucureşti, s-a înregistrat o poluare record, după cum arată informaţiile furnizate de rețeaua națională și de rețelele independente de monitorizare a aerului din Capitală.

Recomandări
Ce ar fi cerut vehement Cătălin Cîrstoiu în ședința coaliției care l-a „descalificat” din cursă. Informații din culise
Ce ar fi cerut vehement Cătălin Cîrstoiu în ședința coaliției care l-a „descalificat” din cursă. Informații din culise

După 15 ore de discuții, liderii PNL și PSD au renunțat la candidatul comun Cătălin Cîrstoiu pentru Primăria Generală a Capitalei. Cătălin Cîrstoiu nu a vrut să renunțe, ba chiar ar fi cerut și garanții.

Israelul a bombardat din nou Fâșia Gaza, într-unul dintre cele mai puternice atacuri
Israelul a bombardat din nou Fâșia Gaza, într-unul dintre cele mai puternice atacuri

Israelul a bombardat în timpul nopţii de luni spre marți nordul Fâşiei Gaza, într-unul unul dintre cele mai puternice atacuri din ultimele săptămâni.

Prima reacție a lui Nicușor Dan, după ce a aflat de Firea: ”Într-o societate normală .. nu ar mai trebui să deschidă gura”
Prima reacție a lui Nicușor Dan, după ce a aflat de Firea: ”Într-o societate normală .. nu ar mai trebui să deschidă gura”

Primarul general Nicuşor Dan este de părere că bătălia electorală pentru câștigarea Primăriei Capitalei în 2024 se va da între el şi Cristian Popescu Piedone.