Prețul boabelor de cacao a explodat. Cu ce au început să „îndoaie” ciocolata producătorii de dulciuri
Boabele de cacao au ajuns să coste o avere, astfel că producătorii de dulciuri și-au schimbat strategia, pentru că riscau să rămână cu marfa nevândută.
Au început să pună în compoziție mai puțină ciocolată, pe care o combină cu creme, fructe sau arahide. În acest fel, costurile sunt mai mici.
Prețul boabelor de cacao a început să urce încă din luna august și a ajuns, ca pentru prima dată în istorie, să depăsească 6.000 de dolari tona, la începutul acestui an. Spre comparație, anul trecut, în aceeași perioadă, tona de cacao costa sub 3.000 de dolari tona. De vină este, în principal, seceta din Africa.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Un asemenea record nu avea cum să nu aibă ecou și în piață. Dacă timp de câteva luni, producătorii au scumpit ciocolata la raft, acum au fost nevoiți să ia masuri ca să nu își piardă clienții.
Pralinele și ciocolata umplutute cu tot felul de creme, fructe și arahide. Le vedem tot mai des în magazine, iar varietatea este tot mai mare. Pe lângă gustul interesant pe care au început să îl caute consumatorii, combinația de ciocolată și umpluturi are și o motivație financiară pentru unii producători - sunt mai ieftin de produs. În astfel de variante, fabricile pun mai puțină pudră sau unt de cacao, ingrediente tot mai scumpe, pe care le completează cu fructe, nuci sau arahide, variante mult mai ieftine.
Ciocolata cu fructe sau arahide, pe „gustul” producătorilor
Potrivit ciocolatierilor, legea impune ca orice produs denumit ciocolată să aibă în compoziție minimum 95% unt de cacao. Restul de 5% poate fi reprezentant de grăsimi vegetale, unt de cocos sau ulei de palmier, dar asta vine la pachet cu o calitate mai slabă a ciocolatei. Așadar, variantele combinate cu fructe sau arahide, de pildă, le permit producătorilor să își gestioneze mai bine costurile.
Andreea Ciocănescu, reprezentantul unei firme importatoare de ciocolată belgiană: „Ciocolata cu lapte, de exemplu, permite o masă de cacao sub ciocolata neagră, de exemplu, și se poate înlocui cu lapte, lapte praf în compoziție. Și atunci prețul este unul mai echilibrat. Putem, de exemplu, să ne jucăm cu drajeurile. În drajeuri avem un strat foarte subțire de ciocolată și venim cu miezul care poate fi o alună, pot fi nuci, migdale, fistic. Și atunci costul per total este unul mai bun decât în cazul unei praline unde avem o cochilie din ciocolată și avem un ganaj sau o cremă pe bază tot de ciocolată la interior”.
Inclusiv ciocolata albă poate fi fabricată mai ieftin decât ciocolata clasică, acolo unde masa de unt de cacao se apropie de 100%. În cazul variantei albe, joacă un rol important în compoziție și laptele, un ingredient mult mai ieftin.