Preşedintele Klaus Iohannis, la Strasbourg: „Nu sunt împotriva unor comasări de alegeri”

Klaus Iohannis
Inquam Photos / Octav Ganea

"Nu sunt împotriva unor comasări de alegeri", a declarat miercuri, la Strasbourg, preşedintele Klaus Iohannis la o conferinţă de presă comună cu preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola.

Principalele declarații ale preşedintelui Klaus Iohannis:

- „Am avut o întâlnire foarte bună cu doamna președinte și i-am mulțumit pentru sprijinul constant și ferm pentru obiectivul nostru, al românilor de a intra în spatiu Schengen, apartenență deplină a României, inclusiv, evident cu frontierele terestre cât mai curând, va întări considerabil Uniunea și securitatea acesteia.”

- „Am apreciat eforturile doamnei președinte de reformare a Parlamentului European prin măsuri ferme, clare, curajoase, de creștere a responsabilității și a integrității.”

- Am discutat clar și despre războiul din Ucraina și cum trebuie să rămânem uniți. Am discutat și despre Moldova, ce se poate face pentru a veni în sprijinul Moldovei, mai ales acum, după ce s-a decis că este cazul să devină parte a spațiului european. Noi avem o viziune comună despre viitorul nostru al uniunii.”

Citește și
klaus iohannis
Klaus Iohannis: Gândurile noastre se îndreaptă către Majestatea Sa Regele Charles al III-lea. Îi dorim o recuperare completă

- „Eu voi lansa o serie de idei pe care le-am elaborat în ultima vreme și sunt foarte curios să văd ce reacție au parlamentarii europeni. Această dezbatere are o tradiție și este un format care nu gerenează doar idei și dezbateri ci și soluții.”

- „Avem alegeri europene dar avem și foarte multe alegeri în state membre. Voi sublinia și în plen dar pot să spun și acum că eu pledez pentru o uniune puternică, consolidată, unită, solidară și cu concepte solide pentru următorii ani, în beneficiul cetățenilor europeni.”

- „Alegerile vor avea loc toate în acest an, patru rânduri de alegeri. Este foarte mult. Care cu care se pot comasa în mod legal corect şi constituţional va elucida guvernul şi coaliţia. Eu nu sunt împotriva unor comasări de alegeri. Dacă se face bine şi se anunţă din timp, este o metodă de a reduce numărul de scrutine.”

- „Este o distanță prea mare între cetățeanul european și clasa politică euopeană. Trebuie să venim cu soluții pe termen mediu și lung și trebuie să le discutăm cu cei care sunt vizați de ele.”

- „De ce a fost nevoie să avem după patru ani proteste masive ale fermierilor în toată Uniunea Europeană aproape ca să ne dăm seama că unele concepte trebuie rediscutate. Este doar un exemplu cum de multe ori suntem prea departe de interesele oamenilor pe care până la urmă vrem să-i ajutăm să-și facă treaba. ”

- „Funcționarea Uniunii în interior trebuie să devină mai eficientă, să fie mai fluidă, mai rapidă. Trebuie să se extindă. Este nevoie să includem Moldova, Ucraina, Balcanii de Vest. Ei vor să fie parte din Uniune, noi vrem să fie cu noi. De ce durează pentru unii deja de 20 de ani aceste discuții. Trebuie să fim și aici mai hotărâți.”

- „Sunt pe lângă asta și multe alte probleme care trebuie rezolvate urgent. Clima, mediu, competitivitate și multe alte chestiuni.”

Preşedintele Klaus Iohannnis a fost întrebat în conferinţa comună cu preşedintele Parlamentului European dacă ia în considerare să îşi continue cariera politică la nivel european.

”În ce mă priveşte pe mine, nu cred că este momentul să fac speculaţii, sunt preşedintele României, sunt membru în Consiliul European, unde după alegerile europene se vor discuta toate aceste poziţii”, a spus şeful statului.

”După părerea mea, ar fi inadmisibil ca nici o poziţie să nu fie ocupată de o persoană din noile state membre, adică din partea din Est. Eu cred că în 2019 s-a greşit, toate poziţiile relevante au fost ocupate de persoane foarte competente, nu asta e discuţia, din vechea Europă şi este unul din motivele pentru care care foarte mulţi est europeni se consideră puţin lăsaţi deoparte”, a mai arătat Klaus Iohannis.

El a subliniat că ”este o eroare şi speră ca de data aceasta, această eroare să nu se mai producă”.

”Ar fi bine pentru Uniune să se înţeleagă că alegerea pentru leadership trebuie să se facă şi ţinând cont de criteriul regional, este bine să avem persoane din vechea Europă, din est, din nord, din sud, aceste chestiuni nu trebuie neglijate, fiindcă ele ar adânci nişte falii pe care preferăm noi să fie închise”, a mai spus preşedintele României.

Şeful statului a răspuns astfel unei invitaţii primite din partea preşedintei Parlamentului European, Roberta Metsola.

Conform Administraţiei Prezidenţiale, cu prilejul deplasării la Strasbourg, preşedintele Iohannis are programate consultări cu preşedinta Metsola pe teme de actualitate de pe agenda UE şi cu privire la priorităţile pentru anul 2024.

"Invitaţia transmisă preşedintelui Klaus Iohannis de a se adresa plenului Parlamentului European, într-un an crucial pentru viitorul Uniunii, inclusiv din perspectiva alegerilor europarlamentare şi a deciziilor majore care vor fi luate în următoarea perioadă, reflectă aprecierea legislativului european pentru rolul activ şi constructiv al preşedintelui României şi al ţării noastre de promotor al unui proiect european coeziv, solid, transparent şi aproape de cetăţean", a precizat Administraţia Prezidenţială într-un comunicat de presă transmis vineri.

În cadrul unor întâlniri separate în această săptămână cu jurnalişti români în Parlamentul European la Strasbourg, eurodeputatul PNL Siegfried Mureşan a afirmat că discursul şefului statului este "o oportunitate pentru România de a prezenta viziunea cu privire la provocările cărora trebuie să le facem faţă, la mersul şi viitorul Uniunii Europene", în timp ce europarlamentarul PSD Victor Negrescu a spus că intervenţia lui Klaus Iohannis este o "ocazie pentru noi să întărim ce ne propunem la nivelul Uniunii Europene".

Seria de dezbateri „This is Europe” din cadrul Parlamentului European a fost demarată în 2022, la scurt timp după declanşarea războiului împotriva Ucrainei.

În perioada 2022-2023, s-au desfăşurat 12 astfel de reuniuni cu lideri europeni, scopul fiind acela de a reafirma valorile europene şi unitatea, de a consolida dezbaterea democratică pe teme de actualitate şi de a genera o viziune consistentă privind viitorul proiectului european.

În octombrie 2018, preşedintele României a susţinut un discurs în cadrul dezbaterii din plenul Parlamentului European privind viitorul Europei.

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
AUR, plângere penală pe numele lui Klaus Iohannis, pentru că ”a secretizat” informațiile privind cheltuielile în străinătate
AUR, plângere penală pe numele lui Klaus Iohannis, pentru că ”a secretizat” informațiile privind cheltuielile în străinătate

Un reprezentant al partidului Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), condus de George Simion, a depus, marți, o plângere penală pe numele președintelui Klaus Iohannis, pe care îl acuză că a secretizat cheltuielile provocate de deplasările în străinătate.

Klaus Iohannis: Gândurile noastre se îndreaptă către Majestatea Sa Regele Charles al III-lea. Îi dorim o recuperare completă
Klaus Iohannis: Gândurile noastre se îndreaptă către Majestatea Sa Regele Charles al III-lea. Îi dorim o recuperare completă

Preşedintele Klaus Iohannis i-a trimis marţi regelui Charles al III-lea, bolnav de cancer, recuperare completă.

Sondaj INSCOP: Geoană şi Boc au peste 30% cotă de încredere. Iohannis, primul în topul notorietăţii, urmat de Şoşoacă
Sondaj INSCOP: Geoană şi Boc au peste 30% cotă de încredere. Iohannis, primul în topul notorietăţii, urmat de Şoşoacă

Mircea Geoană şi primarul Clujului Emil Boc au peste 30% cotă de încredere în rândul românilor, urmați de Victor Ponta - 24,1%, de liderul PSD, premierul Marcel Ciolacu - 20,5%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro.

Recomandări
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern

Candidatul comun pentru alegerile prezidențiale de anul viitor este pus sub semnul întrebării în noul Executiv.

Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”
Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”

România exportă din nou energie, produsă acum din centralele eoliene, afirmă ministrul de resort Sebastian Burduja, care pledează pentru acest tip de energie verde. Apa din lacurile de acumulare, pentru energia hidro, trebuie păstrată, spune el.

Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului
Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului

Apărarea și securitatea României nu sunt amenințate de Aliați și parteneri, spune răspicat MApN, care dezminte astfel dezinformările apărute pe tema modificărilor legislative în ceea ce privește apărarea spațiului aerian național împreună cu NATO.