Iohannis, la simpozionul forţelor pentru operaţiuni speciale. "Să ne adaptăm la războiul hibrid"


Ultimul update: Duminica 01 Octombrie 2017 18:28
Data publicarii: Miercuri 27 Septembrie 2017 09:35
Categorie: Stiri actuale
Europe: Building Trust

Şeful statului a luat cuvântul la o reuniune dedicată forţelor militare speciale.

Preşedintele Klaus Iohannis şi şeful Statului Major General, generalul Nicolae Ionel Ciucă, participă miercuri la Simpozionul forţelor pentru operaţii speciale cu tema “Europe: Building Trust”. Cu acest prilej, şeful statului a ţinut şi un discurs.

”Întâlnirea cu militarii români şi aliaţi aflaţi pe teritoriul României este, mereu, nu doar o bucurie, ci şi un foarte bun prilej de a purta discuţii cât mai aplicate despre teme legate de postura de apărare colectivă şi descurajare, ca urmare a degradării vizibile a ceea ce cu toţii numim Flancul Estic aliat. Am convingerea că evenimente precum cel la care suntem astăzi prezenţi au un rol foarte important în construirea şi întărirea încrederii, aşa cum, inspirat, v-aţi şi ales motto-ul acestei conferinţe - Building Trust. Vorbim, până la urmă, de un domeniu de nişă al forţelor armate, tradiţional bazat pe discreţie în atitudine, în comportament şi în misiunile desfăşurate. Date fiind complexele transformări de paradigmă ale conceptelor de apărare şi securitate naţională, de apărare colectivă, asistenţă internaţională şi parteneriate, ideea de consolidare a încrederii, atât între dumneavoastră, ca militari, prin solidaritate, cât şi între dumneavoastră, în calitate de corp militar de elită, şi societate este fundamentală”, a afirmat preşedintele.

Şeful statului a adăugat că are loc o schimbare de viziune la nivelul politicilor de apărare.

”Parcurgem o perioadă de veritabilă schimbare de viziune la nivelul politicilor de apărare şi al ajustărilor de ordin strategic, la nivel statal. Încercăm, în acest fel, să răspundem noilor provocări cu care ne confruntăm, şi mă refer la riscuri şi ameninţări care uneori se suprapun, alteori se intersectează, astfel încât putem oricând asista la situaţii noi, complexe. Incertitudinea şi impredictibilitatea sunt deja termeni uzuali atunci când evaluăm actualul mediu de securitate, fie că vorbim de situaţia regională, în cazul României, fie că vorbim de situaţia internaţională. În această situaţie, principala schimbare de optică la nivel strategic trebuie să vizeze asigurarea unei balansări şi relaţionări credibile între componentele de prevenire şi anticipare, pe de o parte, şi componentele de reacţie şi combatere, pe de altă parte. Este o abordare pe care am insistat şi în cadrul Strategiei Naţionale de Apărare a Ţării 2015-2019”, a afirmat preşedintele.

Klaus Iohannis a menţionat că, o perioadă de timp, am investit mai mult în componenta de combatere a riscurilor, dar am acordat mai puţină atenţie dezvoltării unei strategii preventive, bazate pe cunoaştere adecvată, pe capacitate de anticipare şi pe creşterea rezilienţei la nivel societal, în special prin educaţie.

”Ulterior, am început să ne dezvoltăm o mai bună capacitate de prevenţie şi anticipare, în special la nivelul combaterii ameninţărilor asimetrice, neglijând faptul că descurajarea are la bază, alături de credibilitate, constituirea unui mix de capabilităţi adecvate la nivel convenţional. Tocmai de aceea, cred că acum este momentul de a asigura o mai precisă balansare între prevenţie şi combatere, între relevanţa informaţiilor şi precizia capacităţilor de reacţie”, a continuat şeful statului.

Preşedintele a subliniat că opţiunea pentru o alocare constantă a resurselor pentru apărare vizează asigurarea unei predictibilităţi necesare pentru cei care se ocupă cu planificarea strategică, multianuală.

”Cred că este foarte important ca, dincolo de incertitudinea inerentă a contextului de securitate, să garantăm, la nivel politic, un minim de predictibilitate celor care planifică şi care trebuie să gândească în perspectivă. Aş vrea să subliniez, totodată, faptul că rezultantele procesului de planificare de ordin strategic trebuie să aibă finalitate, de la asigurarea unei flexibilităţi sporite în domeniul achiziţiilor, până la dezvoltarea de capabilităţi credibile, adaptate noilor provocări de tip convenţional, asimetric sau hibrid”, a subliniat preşedintele Iohannis.

El a precizat că acesta este şi argumentul pentru care s-a decis constituirea a două noi Comandamente, al Forţelor pentru Operaţii Speciale, respectiv al Apărării Cibernetice.

Preşedintele a menţionat că, în cazul Forţelor pentru Operaţii Speciale, a fost aprobat recent un plan robust şi ambiţios de dezvoltare a acestora pentru următorii zece ani şi care vizează toate elementele specifice: integrarea instituţională în noua structură de forţe a Armatei, comanda şi controlul, planificarea resurselor, echiparea, instruirea şi cooperarea la nivel regional.

”Toate aceste eforturi de transformare şi adaptare vizează, strategic vorbind, lărgirea spectrului de opţiuni şi instrumente în scopul consolidării profilului României ca pol de stabilitate în regiune, generator de credibilitate între aliaţi şi, atunci când este cazul, participant activ la misiunile care vizează asigurarea securităţii regionale şi internaţionale sau salvarea de vieţi omeneşti”, a afirmat preşedintele.

”După cum bine ştiţi, atunci când vorbim de Forţele pentru Operaţii Speciale, factorul esenţial este cel uman, respectiv calitatea acestuia. Eforturile şi sacrificiile de care aceşti oameni au dat dovadă de-a lungul ultimilor ani, în regiuni mai mult sau mai puţin apropiate de frontierele României, nu vor fi uitate niciodată. Totodată, ele constituie baza de la care este obligatoriu să continue procesul de consolidare a acestei capabilităţi, pe care, alături de altele, aş numi-o «a viitorului». Indiferent de dinamica dezvoltărilor tehnologice, componenta umană va rămâne cea care va face diferenţa, prin flexibilitate, agilitate şi subtilitate”, a mai declarat şeful statului.

Preşedintele Iohannis a adăugat că doreşte să fixeze ca obiectiv de viitor angajamentul ca Forţele pentru Operaţii Speciale să contribuie la procesul de a spori în continuare stabilitatea la nivel regional, în special prin dezvoltarea unui profil specific în regiunea Europei Centrale şi de Est, bazat pe cele mai înalte standarde de calificare şi cooperare cu aliaţii. ”În acest context, mesajul nostru constant va rămâne acela că Forţele pentru Operaţii Speciale ale Armatei României, prin procesul rapid de transformare pe care îl parcurg, vor fi pregătite pentru acţiune, capabile să desfăşoare întregul spectru de misiuni, oriunde şi oricând va fi nevoie, în serviciul intereselor naţionale şi al apărării colective, prin cooperare cu partenerii, în cadrul NATO”, a subliniat Klaus Iohannis.

Simpozionul este organizat de Fundaţia Global Special Operations Forces (Global SOF) în parteneriat cu Ministerul Apărării Naţionale, în zilele de 27 şi 28 septembrie, la Hotelul „JW Marriott” din București.

Evenimentul, care se desfășoară pentru a doua oară în Europa, îşi propune crearea unei comunităţi formată din factori de decizie politico-militari, specialişti militari şi operatori economici care să promoveze şi să contribuie la o mai bună înţelegere a rolului şi importanţei forţelor pentru operaţii speciale în noul context internaţional de securitate.

Totodată, activitatea reprezintă o oportunitate pentru creşterea vizibilităţii şi promovarea imaginii Armatei României şi a structurilor de forţe pentru operaţii speciale, atât pe plan naţional cât şi internaţional.

În cadrul simpozionului, va fi organizată şi o expoziţie de tehnică militară specifică forţelor pentru operaţii speciale, la care şi-au anunţat participarea peste 24 de companii private din domeniu.

Sursa: Pro TV

Ministrul Fifor: Până la finalul anului, Armata română va achiziţiona primul sistem Patriot
Ministrul Fifor: Până la finalul anului, Armata română va achiziţiona primul sistem Patriot
Șeful NATO, îngrijorat de situația internațională „ E o lume mai periculoasă”
Șeful NATO, îngrijorat de situația internațională „ E o lume mai periculoasă”
Klaus Iohannis a convocat o ședință a CSAT, în plin scandal la MApN
Klaus Iohannis a convocat o ședință a CSAT, în plin scandal la MApN
Șeful NATO, îngrijorat de situația internațională „ E o lume mai periculoasă”
Șeful NATO, îngrijorat de situația internațională „ E o lume mai periculoasă”
Klaus Iohannis a convocat o ședință a CSAT, în plin scandal la MApN
Klaus Iohannis a convocat o ședință a CSAT, în plin scandal la MApN
VIDEO PROTVPLUS.RO
accident hunedoara
Accident cu un mort și trei răniți în Hunedoara
Stâlpi pentru ghidarea avioanelor, dărâmați de furtună, pe Aeroportul Otopeni. VIDEO
Loto 6/49, 25 august 2019. Numerele extrase duminică
București, 2019. Prin ce au trecut pietonii după ploaia torențială. VIDEO
Începe ridicarea mașinilor. Recuperarea lor costă 500 RON și un drum la marginea orașului
Tiribomba în care s-a rănit grav o fetiță n-avea autorizație. ”O să angajez un avocat”
Apel fals la 112
Fenomen îngrijorător. Tot mai multe tinere sună la 112 și pretind că au fost răpite
Accident grav în Dolj. Cinci răniți, printre care și doi copii
Accident cu 4 răniți, pe DN7. Anunțul autorităților
Cum arată cel mai mare iaht din lume, construit la Tulcea. VIDEO
Tânăr agresiv, reținut. A spart cu pumnii luneta unei mașini și a lovit o femeie
O femeie a anunțat la 112 că fiica sa minoră a fost răpită. Ce făcuse, de fapt, fata