Presedintele CJ Iasi, plasat in arest la domiciliu. Cristian Adomnitei a anuntat ca se suspenda din toate functiile politice

Cristian Adomnitei

Magistratii Curtii de Apel Iasi au dispus joi dupa-amiaza ca presedintele Consiliului Judetean Iasi, Cristian Adomnitei, care se afla sub control judiciar, sa fie pus sub arest la domiciliu intr-un dosar in care procurorii DNA il acuza de coruptie.

UPDATE Cristian Adomnitei, care este co-presedinte al filialei iesene a Partidului National Liberal (PNL) si vicepresedinte la nivel national al aceleiasi formatiuni, a anuntat joi seara ca se va suspenda din toate functiile detinute in partid.

El a facut anuntul prin intermediul unui comunicat de presa remis Agerpres la doua ore de cand magistratii Curtii de Apel Iasi au decis ca acesta sa isi petreaca urmatoarele 30 de zile in arest la domiciliu, decizia fiind irevocabila. In acest interval de timp, Cristian Adomnitei isi va putea exercita, de acasa, atributiile de presedinte al CJ Iasi.

"Sunt socat si dezamagit de decizia judecatorului de drepturi si libertati din cadrul Curtii de Apel Iasi, dar pe care o voi respecta intocmai potrivit regulilor care guverneaza statul de drept. Dat fiind caracterul definitiv al deciziei, voi face publice toate documentele care au stat la baza apararilor mele si care urmeaza sa fie judecate si de opinia publica. Ma voi suspenda din functiile politice detinute in cadrul PNL", declara presedintele CJ Iasi.

Aceeasi decizie a fost luata si in cazul altor trei persoane anchetate in acelasi dosar: Cristina Teodora Jinga - director executiv al Directiei Proiecte si Dezvoltare Durabila din cadrul CJ, Carmen Irimescu - sefa Serviciului Proiecte si Parteneriate din CJ Iasi si Letitia Popa, administrator al firmei Laser Co, relateaza Agerpres.

Citește și
Cristian Adomnitei
Presedintele Consiliului Judetean Iasi, Cristian Adomnitei, a fost retinut. Faptele de care este suspectat
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Cristian Adomnitei este acuzat de procurorii DNA de favorizarea faptuitorului si fals intelectual intr-un dosar privind nereguli referitoare la un parteneriat cu o firma privata care a avut ca obiect promovarea judetului. In acelasi dosar sunt anchetate de procurorii DNA Iasi si Cristina Teodora Jinga, Carmen Irimescu si Letitia Popa.

Printre acuzatiile aduse acestora sunt cele de abuz in serviciu, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, fals intelectual, instigare, complicitate la aceasta infractiune.

Potrivit procurorilor DNA, CJ Iasi a atribuit, in 2013, firmei Laser Co un contract de servicii de tiparire materiale de promovare a judetului Iasi pe baza unor documente false intocmite de Letitia Popa.

"Pentru ca acest contract sa fie atribuit firmei pe care o administra, Letitia Popa a intocmit si utilizat documente false, (CV-urile unor angajati), pentru a crea aparenta indeplinirii criteriilor de admisibilitate si conformitate a ofertei, depunand apoi toate aceste inscrisuri la autoritatea contractanta, CJ Iasi. In acest mod, inculpata Popa i-a determinat, cu intentie, pe membrii comisiei de evaluare a ofertelor sa atribuie contractul, fara vinovatie si fara a avea cunostinta de caracterul fals al inscrisurilor depuse, firmei sale, in conditiile in care oferta ar fi trebuit sa fie respinsa, din cauza neindeplinirii cerintelor minimale ale caietului de sarcini. Astfel, s-a produs o vatamare a intereselor legale ale celuilalt ofertant si s-a obtinut un folos necuvenit pentru societatea administrata de aceasta", se arata intr-un comunicat al DNA.

DNA mentioneaza ca firma lui Popa nu a respectat contractul, nepredand o serie de obiecte, a caror valoare a fost de peste 213.000 lei.

Pentru ca Letitia Popa sa poata incasa, in mod nelegal, plata acestor bunuri pe care nu le livrase si, totodata, sa nu poata fi obligata, conform contractului, la plata penalitatilor, Cristina Teodora Jinga, cu intentie, a determinat membrii comisiei de receptie din care facea parte si Carmen Irimescu, sa semneze un proces verbal antedatat, in cuprinsul caruia s-a mentionat, in mod nereal, ca acestea fusesera livrate si a semnat mai multe documente, activitati ce au avut ca urmare producerea unui prejudiciu de peste 213.000 lei judetului Iasi, la care se adauga contravaloarea penalitatilor.

"Inculpata Irimescu, cunoscand ca reperele respective nu fusesera livrate autoritatii contractante, a semnat cu buna stiinta documentul de efectuare a receptiei, antedatat, precum si alte acte. (...) Mai mult, in anul 2015, pentru a ascunde faptele comise si a impiedica tragerea sa si a celorlalte persoane implicate la raspundere penala, a semnat centralizatorul intrarilor si al iesirilor de materiale de promovare aferente contractului respectiv (...)", se spune in document.

DNA sustine ca, desi bunurile nu au fost predate CJ Iasi decat scriptic, inculpatele Jinga si Irimescu au efectuat demersuri pentru a crea aparenta receptionarii tuturor reperelor prevazute in contract, astfel incat sa poata fi efectuata plata catre firma.

"In perioada martie - aprilie 2015, Cristian Adomnitei, cu intentie directa, le-a ajutat pe inculpatele Jinga si Irimescu, in urma unei intelegeri prealabile cu acestea, pentru a se evita descoperirea infractiunilor pe care acestea le comisesera si tragerea lor la raspundere penala", se arata in comunicatul procurorilor.

Anchetatorii au constatat ca, in acest sens, in contextul unei misiuni de audit declansate cu privire la executarea acestui contract, seful CJ Iasi a efectuat demersuri menite sa amane finalizarea misiunii de audit, sa creeze aparenta ca toate materialele prevazute in contract fusesera predate in termenul stabilit, inclusiv ca cele 948 albume fusesera restituite firmei pentru a fi modificate si sa creeze timpul necesar pentru ca societatea sa le realizeze si sa le predea efectiv.
 

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
STENOGRAME DNA. Cum intimida Cristian Adomnitei echipa de audit:
STENOGRAME DNA. Cum intimida Cristian Adomnitei echipa de audit: "Ar trebui sa va ganditi ca poate nu-i calea cea mai buna"

Fostul ministru Cristian Adomnitei, in prezent presedinte al Consiliului Judetean Iasi, si-a petrecut noaptea dupa gratii.

Presedintele Consiliului Judetean Iasi, Cristian Adomnitei, a fost retinut. Faptele de care este suspectat
Presedintele Consiliului Judetean Iasi, Cristian Adomnitei, a fost retinut. Faptele de care este suspectat

Presedintele Consiliului Judetean (CJ) Iasi, Cristian Adomnitei, a parasit joi seara sediul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) si a fost urcat intr-o masina dupa ce procurorii l-au audiat timp de mai bine de cinci ore in cursul zilei.

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom
Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom

La Slănic, în Prahova, craterul din centrul orașului s-a adâncit cu 20 de centimetri și nimeni nu poate spune dacă surparea se va opri.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.