Presedintele CJ Arges, Constantin Nicolescu, condamnat la 3 ani de inchisoare cu executare
Curtea de Apel Bucuresti l-a condamnat, luni, pe presedintele CJ Arges, Constantin Nicolescu, la trei ani si patru luni de inchisoare cu executare. Decizia NU este definitiva.
Condamnarea a venit in dosarul privind contractarea de fonduri Phare de 900.000 de euro pentru patru unitati scolare, cu acte false, decizia nefiind definitiva.
Instanta Curtii de Apel Bucuresti a admis astfel apelul formulat de Directia Nationala Anticoruptie impotriva sentintei din 28 mai a Tribunalului Bucuresti, prin care presedintele Consiliului Judetean Arges, Constantin Nicolescu, a fost condamnat la un an de inchisoare cu suspendare, pentru luare de mita.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Judecatorii Curtii de Apel Bucuresti au desfiintat, in parte sentinta penala apelata si, rejudecand in fond, l-au condamnat pe Constantin Nicolescu la trei ani si patru luni de inchisoare cu executare si doi ani interzicerea unor drepturi. Instanta a mai dispus confiscarea sumei de 66.518 lei care ar fi fost primita de Nicolescu cu titlu de mita de la Gheorghe Cornel Penescu, patronul societatii Pic Pitesti.
Magistratii Curtii de Apel Bucuresti au respins apelul lui Gheorghe Penescu, acesta ramanand astfel cu condamnarea de noua luni de inchisoare cu suspendare dispusa in mai de Tribunalul Capitalei.
Decizia Curtii de Apel Bucuresti nu este definitiva, putand fi atacata cu recurs la instanta suprema. In 28 mai, Tribunalul Bucuresti i-a condamnat pe Constantin Nicolescu la un an de inchisoare cu suspendare, pentru luare de mita si pe Cornel Penescu la noua luni de inchisoare cu suspendare, pentru dare de mita.
In cazul celorlalti inculpati din dosar, respectiv Gheorghe Nicut, fost primar al municipiului Curtea de Arges, Calin Ioan Andrei, primar al municipiului Campulung, Ion Stefan, primar al comunei Budeasa, judetul Arges, Florian Despan, director executiv al Directiei pentru Integrare Europeana si Dezvoltare Regionala in cadrul Consiliului judetean Arges, Ion Popa, primar al comunei Stalpeni, judetul Arges, Gheorghe Dobre, asociat si administrator la SC Zeus SA, Ion Nicolae, reprezentant al aceleiasi firme si dirigintii de santier Gheorghe Dumitrache si Tudor Mircea, instanta a dispus achitarea acestora pentru acuzatiile aduse de procurorii DNA.
De asemenea, judecatorii Tribunalului Bucuresti i-au achitat pe Constantin Nicolescu si pe Cornel Penescu, alaturi de ceilalti inculpati, pentru acuzatiile privind deturnarea de fonduri. Decizia instantei a fost atacata cu apel la Curtea de Apel Bucuresti, care a pronuntat luni sentinta. In 18 mai 2011, presedintele Consiliului Judetean Arges, Constantin Nicolescu, a fost trimis in judecata de procurorii DNA, care il acuza ca a luat fonduri Phare de aproape 900.000 de euro pentru patru unitati de invatamant, in baza unor acte false.
La acel moment, dosarul a fost trimis unui judecator de la Tribunalul Arges, care a judecat cazul pana in ianuarie 2013, cand instanta suprema a admis o cerere de stramutare si a dispus mutarea cazului la Tribunalul Bucuresti. In acest dosar au mai fost trimisi in judecata Gheorghe Cornel Penescu, actionar majoritar al SC Pic SA Pitesti, Gheorghe Nicut, fost primar al municipiului Curtea de Arges, Calin Ioan Andrei, primar al municipiului Campulung, Ion Stefan, primar al comunei Budeasa, judetul Arges, Florian Despan, director executiv al Directiei pentru Integrare Europeana si Dezvoltare Regionala in cadrul Consiliului judetean Arges, Ion Popa, primar al comunei Stalpeni, judetul Arges, Gheorghe Dobre, asociat si administrator la SC Zeus SA, Ion Nicolae, reprezentant al aceleiasi firme si dirigintii de santier Gheorghe Dumitrache si Tudor Mircea.
Potrivit rechizitoriului intocmit de procurorii DNA, Constantin Nicolescu este acuzat de folosirea sau prezentarea de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, care au ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunitatilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori in numele lor, cu consecinte deosebit de grave, in forma continuata, fals intelectual in legatura directa cu infractiunea impotriva intereselor financiare ale Comunitatilor Europene anterior mentionata, savarsite in scopul de a ascunde comiterea sau in realizarea scopului urmarit printr-o asemenea infractiune, in forma continuata, luare de mita, in forma continuata si instigare la infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor publice in scopul obtinerii pentru altul a unui avantaj patrimonial.
In 26 ianuarie 2011, procurorii anticoruptie l-au retinut pe Constantin Nicolescu pentru 24 de ore. In ziua urmatoare, Tribunalul Arges a admis propunerea procurorilor si a dispus arestarea preventiva pentru 29 de zile.
Imediat dupa anuntarea deciziei de arestare, lui Nicolescu i s-a facut rau, fiind dus la Spitalul Floreasca, unde a fost operat pe cord. In 2 februarie 2011, Curtea de Apel Pitesti a dispus inlocuirea masurii arestarii preventive cu cea a obligarii de a nu parasi tara, Nicolescu fiind externat din Spitalul de Urgenta Floreasca din Bucuresti in 18 februarie 2011.
Sursa: Mediafax
Etichete: inchisoare, procese, constantin nicolescu,
Dată publicare:
11-11-2013 13:37