Presa din Ungaria sare în apărarea lui Sebastian Colțescu în scandalul de rasism: ”Je suis român!”

Ultima actualizare: 11-12-2020 09:47
Sebastian Colțescu
Getty

O publicație a partidului de guvernământ din Ungaria ia apărarea arbitrului Sebastian Colțescu în scandalul de rasism provocat de acesta la meciul PSG- Istanbul Bașakșehir, printr-un editorial având titlul ”Je suis român”.

 

Publicația Magyar Nemzet (Națiunea Maghiară) îl apără pe arbitrul român Sebastian Colțescu de acuzațiile de rasism și consideră reacțiile din jurul acestui subiect ca fiind exagerate.

”Negru. În română, asta înseamnă negru. Nici mai mult, nici mai puțin. Când Sebastian Colțescu a rostit acel cuvânt, nu ar fi crezut că toată cariera lui s-a încheiat”, scrie în deschiderea editorialului cu titlul ”Je suis român”.

Colțescu ”nu s-ar fi gândit că va declanșa un scandal în care președintele turc să vorbească despre mimozele de fotbaliști care se aruncă pe teren ca niște fete plângătoare, sensibile, care plâng pentru dreptate”, apreciază editorialistul.

”Când arbitrul șef român l-a întrebat cine a vorbit cu cine pe teren, cui să arate cartonașul roșu, Sebastian Colțescu a spus că cel „negru”. Nu a spus că ticălosul era negru”, continuă articolul.

 

”Este îngrozitor că acestea trebuie explicate”

 

”Așa se termină o carieră. Probabil că cea a lui Sebastian Colțescu s-a terminat. Poate că nu și-a amintit numele jucătorului și l-a numit pe baza culorii pielii sale. Te-a degradat cu asta? M-a rănit până la sânge? Te-a lovit în onoarea ta? Haide, despre ce vorbim: cea mai recentă mișcare de revoltă americană nu se numește și Black Lives Matter? Atunci acel ”negru” este în regulă, dar acest ”negru” nu este în regulă pentru că a fost spus în română? Nu este asta reducerea unei persoane la culorii pielii? Este îngrozitor că acestea trebuie explicate”, scrie jurnalistul maghiar.

”Așadar, astăzi „je suis” este românesc. Pentru că vom fi cu toții români dacă lăsăm poliția gândirii și a rasismului să se revolte”, se încheie editorialul.

”Ăla negru de acolo! Nu se poate așa ceva!”- acesta este comentariul care a stârnit un uriaș scandal international marți seara, la meciul de fotbal din Liga Campionilor de la Paris, dintre PSG și Bașakșehir.

Cele două echipe s-au retras de pe teren, considerând că termenul ”negru” folosit de Sebastian Colțescu pentru descrierea unui jucător de culoare este rasist.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO