Preot din Gorj acuzat de sateni ca ii suprataxeaza pentru nunti si inmormantari: "La un om care a murit i-a luat vaca"

Ultima actualizare: 29-06-2015 07:05

Acuzatii grave la adresa unui preot din Gorj, care a reusit sa-si puna toata lumea in cap cu taxele mari pe care le percepe la nunti, botezuri si inmormantari.

Oamenii spun ca, in loc de 300 de lei, parintele cere si 1.000 sau 1.500 de lei pe ceremonie, asa ca satenii au ajuns sa se cunune in alte localitati, cu bani mai putini.

Preotul slujeste la Berlesti de mai bine de 20 de ani. Oamenii spun ca, in ultimul timp, parintele a marit taxele pentru serviciile religioase cu mult peste baremul stabilit de mitropolie. Daca in mod normal, pentru botez, cununie sau inmormantare, taxele nu ar trebui sa depaseasca 300-350 de lei, preotul din localitate cere de la oameni sume de 3-4 ori mai mari. Si asta fara sa le dea chitanta.

Asa se face ca, de la un timp, biserica e tot mai goala, iar localnicii se duc in alte parohii, acolo unde gasesc preoti mai intelegatori, care nu percep tarife atat de mari pentru nunti, botezuri sau inmormantari.

Parintele din satul Scurtu, comuna Berlesti, a reusit sa starneasca mania oamenilor. Cei mai multi au venituri modeste si nu isi permit sa plateasca taxele mari cerute de preot.

Localnica: Sapte milioane inmormantarea, opt cununia...
Reporter: Si isi permit oamenii?
Localnica: Nu, ca sunt unii saraci care nu au nici de paine.

"Nu ai banul, iti da inapoi pomelnicul. Au fost cazuri cand i-a aruncat pomelnicul inapoi, ca, vezi Doamne, femeia a avut doar 10 lei", povesteste un barbat.

Localnicii spun ca prefera sa faca nuntile la preoti din alte sate, desi parintele lor le-a interzis in mod expres acest lucru, tocmai pentru a le putea incasa taxele.

Mihaela Nita, viitoare mireasa:
".toata nunta are loc la tg jiu la un restaurant, nu inteleg pretentiile acestui preot sa facem nunta aici, de ce face atata caz din chestia asta.

"Eu m-am cununat la Vladimir, pentru ca nasii mei sunt certati cu el, mosii mei sunt certati cu el, toata lumea e certata cu el", spune un tanar.

Constantintin Costoiu, localnic: "La cineva care a murit aici, stiu mai multi cetateni care sa confirme, i-a luat vaca, neavand nici apa in galeata. A vandut-o ca taxa, ca mai avea sa ii dea 50 de lei".

Preotul acuzat sustine ca numai superiorii lui pot avea un punct de vedere asupra acestei situatii.

Zamfir Neagoe, preotul acuzat: "Toate informatiile pe care le vreti de la mine le gasiti la Biroul de Presa la Sfanta Mitropolie."

Purtatorul de cuvant al Mitropoliei Olteniei sustine ca daca aceste acuzatii se dovedesc intemeiate, preotul s-ar putea alege cu o mustrare scrisa. Deja pe numele parintelui s-au strans la mitropolie mai multe reclamatii.

Parteneri