Document. Noi relaxări ale restricțiilor. Interdicţia participării la pelerinaje şi procesiuni religioase, eliminată

Dată publicare: 10-05-2021 11:10
Dată actualizare: 10-05-2021 20:12


Premierul Cîţu: Starea de alertă va fi prelungi...
Document. Noi relaxări ale restricțiilor. Interd...
Document. Noi relaxări ale restricțiilor. Interd...

Şeful DSU Raed Arafat a declarat, luni, după şedinţa de Guvern, că a fost prelungită starea de alertă cu 30 de zile.

 

ACTUALIZARE: ”A avut loc şedinţa CNSU, urmată de şedinţa de Guvern pentru aprobarea stării de alertă pentru încă o lună, începând cu data de 13 mai”, a anunţat, Raed Arafat, după sedinţa de Guvern.

Potrivit acestuia, principalele elemente de noutate sunt:

1. Permiterea circulaţiei persoanelor în 13 mai 2021, intre orele 2-5 dimineaţa pentru Ramadan

2. Este eliminată restricţia legată de domiciliu privind particparea la pelerinaje religioase sau procesiuni

De asemenea, şeful DSU a precizat că se ia în calcul participarea spectatorilor la competiţiile sportive, ca evenimente test sau pilot, pe baza propunerilor MTS şi cu avizul MS.

”Participarea permisă pentru persoanele vaccinate, cele care prezintă rezultatul unui test PCR nu mai vechi de 72 de ore. În timpul şedinţei s-a mai adăugat şi testul antigen nu mai vechi de 24 de ore cu condiţia prezentării unui certificat, emis de cineva autorizat. Condiţiile se stabiliesc prin ordionul comun MTS – MS”, a mai prcizat Raed Arafat.

Acesta s-a mai referit şi la activiatea la cinema, concerte, teatre, cu participarea publicului peste 50%, doar ca evenimente test sau pilot.

”Până pe 1 iunie se mai fac analize de Comitetul interministerial şi pentru măsurile de 1 iunie sau după 1 iunie se revine până atunci cu alte acte”, a mai prcizat Arafat.

Întrebat cât va mai fi prelungită starea de alertă, Raed Arafat a precizat

”Analiza la CNCCI reunoaşte că situaţia e spre îmbunătăţire, dar să vedem cum merge situaţia luna asta, dacă rămâne stabilă sau creşte numărul cazurilor. Starea de alertă ne permite luarea unor măsuri care sunt însă necesare. Dacă se stabilizează situaţia, se va opri. Nimeni nu are niciun interes să menţină România în starea de alertă nicio zi în plus (...) Depinde cum evoluăm. Nu am zis clar după o lună sau două. Declararea stării de alertă depinde să ajungem la stabilitate şi nu mai avem nevoie de ea”, a mai afirmat Arafat.

Arafat despre discriminarea persoanelor pe baza vaccinului anti-COVID

 

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat că autorităţile nu împart populaţia în vaccinată sau nevaccinată, ci în vaccinată sau testată sau care a avut boala în ultimele 90 de zile, dar nu mai puţin de 15 zile. "Nu vrei să te vaccinezi, te testezi, deci ai alternativa, deci nu putem spune că noi forţăm populaţia să vină doar vaccinată", a afirmat el, arătând că nu este vorba despre discriminare.

 Întrebat dacă i se pare corectă divizarea societăţii între vaccinaţi şi nevaccinaţi în ceea ce priveşte accesul la restaurante sau evenimente culturale, Arafat a răspuns: "Acum noi vorbim de evenimentele test sau pilot, care sunt peste capacităţile maxime stabilite prin incidenţe, deci la acest moment, când ai incidenţa sub 1,5 şi funcţionează la 50% capacitatea, acolo nu este divizat nimic".

"Când creşti capacitatea, trebuie să se asiguri, la acest moment, cel puţin, să fim siguri că persoanele care sunt acolo nu reprezintă risc unul pentru celălalt şi atunci se cere acest test de vaccinare sau test PCR, aşa că noi nu nu împărţim populaţia în vaccinată sau nevaccinată, vaccinată sau testată sau populaţie care a avut boală în ultimele 90 de zile, dar nu mai puţin de 15 zile. Nu vrei să te vaccinezi, te testezi, deci ai alternativa, deci nu putem spune că noi forţăm populaţia să vină doar vaccinată", a explicat el.

 

 

Florin Cîţu a anunţat luni, într-o conferinţă de presă prelungirea stării de alertă. El a precizat, însă, şi că o parte din restricţiile aflate în prezent în vigoare vor fi eliminate, deoarece "nu mai au sens", menţionând în acest context cele referitoare la staţiunile de schi.

Luni a avut loc o şedinţă de Guvern, în care sa decis atât prelungirea stării de alertă, cât şi ce eliminarea unor restricții.

Aceste decizii vin după ce rata de incidenţă a scăzut la un nivel fără precedent în ultimele luni: 1,41 la mie.Doar trei judeţe şi Capitala au mai rămas în scenariul galben, adică au incidenţa peste 1,5 la 1.000 de locuitori

 

Când s-ar putea renunţa la măştile obligatorii

 

Alte propuneri ar viza măsuri ce se vor implementa odată cu atingerea unui anume grad de vaccinare într-o regiune sau judeţ.

Astfel, la un grad de vaccinare de 50% s-ar putea renunţa la obligativitatea purtării măştii în aer liber şi la restricţiile pe timp de noapte. Dacă gradul de vaccinare va atinge 70%, s-ar putea renunţa la obligativitatea purtării măştii în spaţiile publice.

 

 


VIDEO PROTVPLUS.RO