Premierul a trimis Corpul de Control la Cernavodă, după avaria la reactorul 2
Avarii în serie la centrală nucleară de la Cernavodă. Joi dimineaţă, reactorul 2 s-a deconectat automat de la sistemul naţional energetic.
A apărut o problemă la sistemul electric, care nu are legătură cu partea nucleară, explica autorităţile. Asta după ce duminică s-a oprit şi reactorul 1, iar puterea celui de-al doilea a fost redusă la jumătate. Autorităţile spun că este o simplă coincidenţă şi că nu sunt motive de îngrijorare.
La ora 3:35, joi dimineaţă, reactorul 2 de la Cernavodă s-a deconectat automat de la sistemul energetic naţional. O comisie investighează întreaga poveste, însă oficialii spun că nu are nicio legătură cu partea nucleară. Avaria poate fi la zona electrică, adică la o turbină, iar sistemele de protecţie ale centralei au deconectat reactorul.
Scoaterea din sistem a însemnat că reactorul nu mai furnizează electricitate pentru consumul României.
Ultima dată, centrală de la Cernavodă s-a oprit neplanificat acum 10 luni, susţin oficialii de la Nuclearelectrica. Un reactor produce 700 de megawaţi, ceea ce înseamnă aproape 10% din consumul României. Lipsa a fost compensată din producţia hidroelectrică.
Oprirea automată de azi vine la 4 zile după ce Centrală a anunţat alte incidente la cele două reactoare.
Puterea reactorului 2 a fost redusă la jumătate duminică, după ce angajaţii au fost nevoiţi să schimbe un rulment la o pompă.
Tot duminică a fost deconectat şi reactorul 1 pentru o problemă la un generator. Reactorul a revenit în parametri normali în 48 de ore.
Conducerea Nuclearelectrica a calificat incidentele drept coincidenţe şi susţine că reactoarele sunt în continuare în top zece cele mai sigure din lume. Ca să elimine orice dubiu, a fost cerut un audit extern. În plus, guvernul a trimis la Cernavodă Corpul de Control al premierului.
Sursa: Agerpres
Etichete: premier, ancheta, mediu, cernavoda, control, avarii, centrala,
Dată publicare:
29-03-2018 11:57