Premieră la alegeri. Ce sistem informatic folosește STS pentru monitorizarea alegerilor

10-11-2019 07:51

La aceste alegeri se foloseşte în premieră Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei.

Asistența tehnică în ceea ce privește echipamentele din secțiile de votare este coordonată de STS, iar echipamentele sunt instalate conform legii.

Oamenii din cadrul STS au grijă ca cele peste 18.000 de tablete folosite în secțiile de votare să funcționeze la alegerile prezidențiale.

Pe lângă sutele de operatori din acest centru de preluare a apelurilor, care au menirea de a rezolva orice incident tehnic legat de manipularea tabletelor sau calculatoarelor din secțiile de votare, alte câteva zeci de specialiști ai Serviciilor de Telecomuincatii Speciale au misiunea de a se asigura că hackerii nu au acces la sistemul informatic conectat la scrutin.

Asta pentru că până acum,  la alegerile trecute, spun surse oficale din STS, aproape în fiecare zi câteva mii de astfel de atacuri au încercat să penetreze sistemul, în încercarea de a altera datale sau mai ales de a compromite procesul electoral.

Sistemul informatic atenționează membrii secțiilor dacă o persoană care nu are drept de vot are intenția de a comite infracțiuni.

Laurențiu Ilinca: „Prevenirea votului ilegal. Asta este menirea sistumului. Practic, fiecare tabletă în momentul în care vine un alegător, îi verifică dreptul la vot al alegătorului respectiv. Dacă a mai votat în altă secție, dacă are dreptul de vot interzis și alte situații de genu.l"

Specialiștii se ocupă cu supravegherea în permanență a unor posibile atacuri ale Sistemul informatic, mai ales că la alegerile precedente au fost tentative de fraudă.

Laurențiu Ilinca: „Avem centrale de intervenție rapidă care în maxim 45 min se deplasează la secția de votare și înlocuiește echipamentul. La nivelul țării se poate întâmpla ca tableta să nu mai poată funcționa. Trebuie înlocuită, dar și în această situație procesul electoral nu se oprește.”

O premieră în rândul alegătorilor din străinătate este cea că acum pot semna electronic ceea ce teoretic ar reduce timpul de vot.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!


VIDEO PROTVPLUS.RO