Pregătiri pentru credincioşii catolici care sărbătoresc duminică Paştele. Până la ce oră se poate participa la slujbe
Peste 600 de mii de romano catolici se pregătesc să întâmpine Paştele pe care îl sărbătoresc anul acesta cu o lună mai devreme față de credincioşii ortodocşi şi greco catolici.
Gospodinele nu mai prididesc în bucătării cu pregătirile, iar autorităţile anunţă la rândul lor o serie de restricții impuse de pandemie.
Măsurile de anul acesta sunt însă mai blânde decât cele de anul trecut, când întreaga ţara era în stare de urgenţă. Astfel, vor fi permise slujbele cu credincioşi, iar în noaptea de Înviere se va putea circula până la ora două noaptea.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Gospodinele din Ardeal au început de zor pregătirile în bucătărie.
Viorica Iacob, gospodină: ”Se vospesc roşii, se vopsesc în fiecare culori mai nou, dar mie îmi place roşu, ca ăsta simbolizează sângele lui Isus. Pe vremuri se vopseau cu foi de ceapă”.
Şi în pieţe e forfotă, în special la carmangerii.
Gospodină: ”Ciorbă de miel tradiţională ardelenească cu multe legume, fiartă carnea grasă cu smântână, verdeaţă fiecare după gust la friptură tradiţională, la miel îi place sare şi piper, nu îi place uturoiul, şi cu legume garniture”.
Autorităţile locale au anunţat deja o serie de măsuri care trebuie respectate de credincioşii catolici, atunci când merg la biserică.
Damian Samoilă, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Mureș: ”În toate localităţile se permite în perioada 3-4 aprilie în intervalul 20 şi ora două pentru deplasare la slujbe. Slujbele religioase se derulează în interiorul său în afara lăcaşurilor de cult cu respecatrea măsurilor, purtarea măştii şi respectarea distanţării fizice”.
Şi în biserici s-au făcut circuite speciale pentru credincioşi.
Joia Mare are o semnificaţie aparte pentru creştini:
Stelian Veres, director economic al Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Alba Iulia: “Joia Mare pentru fiecare creştin are o însemnătate deosebită deoarece în această seară Iisus împreună cu apostolii vor să sărbătorească cina de Paşte, dar înainte ştim că Iisus a făcut un gest de umilinţă s-a aplecat şi a spălat picioarele apostolilor. Din cauza pandemiei, din păcate, nu putem repeta acest ceremonial frumos”.
Böcskei László - episcop romano-catolic de Oradea: ”Avem posibilitatea ca şi în faţa bisericii să asigurăm participarea, printr-o sonorizare adecvată. Pe de altă parte, asigurăm şi transmiterea serviciilor religioase pe pagina web, respectiv pe pagina de Facebook a Episcopiei”.
Din această seară şi până în noaptea de Înviere tac clopotele.
Toate slujbele vor fi transmise şi în mediul online, anunţa reprezentanţii bisericii.
Sursa: Pro TV
Etichete: slujbe, pregatiri, restrictii de circulatie, duminica, pastele catolic,
Dată publicare:
01-04-2021 16:28