Pregătiri pentru Bobotează, la Constanța. 150.000 de sticle cu apă sfințită pregătite
Sărbătorile de iarnă se încheie cu Botezul Domnului şi Sfântul Ion, iar la malul mării se fac pregătiri intense pentru Bobotează.
Sute de mii de sticle cu apă sfinţită sunt destinate credincioşilor care vor lua parte la slujba religioasă organizată în Portul Tomis. Zeci de voluntari au început deja munca, pentru că totul să fie terminat la timp. Şi, categoric, vestitul ger năpraznic de Bobotează va ocoli anul acesta România.
Slujba de Bobotează se va ţine în Portul Tomis lângă malul mării: 11 grade anunţă meteorologii pentru ziua de sâmbătă.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
IPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului: „Anul acesta, avem bobotează fără ger, dar cu multă apă sfinţită. Avem pregătite 150.000 de sticle de aghiazmă. Vor fi sfinţite, vineri dimineaţă, slujba va începe la ora 05.00.”
Eugen Tănăsescu, purtător de cuvânt Arhiepiscopie: „Suntem pe ultima sută de metri pentru pregătiri, facem bobotează tot la malul mării. Tradiţia spune că trebuie să fie lângă o apă mar. În spatele meu sunt butoaiele care vor fi încărcate cu apă, care va fi sfinţită şi aceste butoaie vor fi duse pe bulevardele din Constanța, iar preoţii vor împărţi aghiazma.”
Zeci de voluntari au început de miercuri să eticheteze sticlele pentru agheasmă. Ca să dea o mână de ajutor, Monica, de exemplu, vine alături de călugări şi de preoţi de mai bine de un deceniu.
Monica: „Mă bucur că suntem aici mai mulţi şi că ajutăm atât biserica, cât şi pe Dumnezeu.”
Vineri dimineaţă, butoaiele şi sticlele cu apă vor fi sfinţite, apoi vor fi duse într-o zonă special amenajată în Portul Tomis. Cea mai aşteptată scena este cea de sâmbătă, când înotătorii îndrăzneţi se vor avânta în apa mării pentru a recupera cele trei cruci ce vor fi aruncate de Arhiepiscopul Teodosie al Tomisului.
Potrivit meteorologilor, apa mării va avea în jur de 3 grade, aşa că e posibil ca anul acesta să participe mulţi curajoşi la această probă. Câştigătorilor, se spune, le va merge bine tot anul.