Decizia privind cererea de instituire a stării de alertă în Sectorul 1, anunțată marți de prefectul Capitalei
Prefectul Capitalei, Alin Stoica, a declarat că va da un răspuns marţi, după ce va primi raportul Gărzii de Mediu, în cazul cererii formulate, vineri, de Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă de instituire a stării de alertă în Sectorul 1.
El a explicat că nu a luat încă o decizie pe tema acestei solicitări, pentru că nu deţine încă toate datele.
În contextul acestul scandal, Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, susține că, a ajuns ținta unor atacuri ale ”mafiei”.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Am primit parţial de la Agenţia de Mediu un răspuns că dumnealor au monitorizat eventuale depăşiri ale indicatorilor, concentraţii de gaze sau PM10, PM 2, nu au descoperit depăşiri ale acestora. DSP a luat măsuri împotriva prestatorului, a amendat prestatorul cu 4.000 de lei şi a dispus ca acesta să-şi reia activitatea pentru spitale în 12 ore, ceea ce s-a întâmplat şi către populaţie în 48 de ore şi la fel lucrul acesta am văzut că se întâmplă. Avem şi aşteptăm pentru mâine Garda de Mediu să ne răspundă care sunt lucrurile pe care dumnealor le-au identificat (...) Garda de Mediu urmează să prezinte raportul mâine, sunt în control la Romprest şi la Primăria Sectorului 1 şi aceştia vor avea nişte concluzii în urma controlului", a menţionat Alin Stoica, într-o declaraţie pentru presă.
El a spus că în perioada stării alertă autorităţile locale pot să ia măsuri temporare, inclusiv să încheie un contract pe durată limitată cu un prestator în locul celui care nu furnizează serviciile.
Întrebat de jurnalişti referitor la faptul că prestatorul, care a reluat strângerea deşeurilor sâmbătă, ar fi anunţat că va mai strânge gunoiul până luni, la ora 19:00, interval până la care s-a înţeles cu staţiile de sortare pentru a-l primi fără a plăti preţul pe tonă, el a răspuns: "Nu voi intra în discuţia comercială dintre autorităţi şi prestator, ceea ce trebuie să spun este că serviciile publice de salubritate trebuie asigurate în mod continuu şi aceasta este o responsabilitate conjunctă a autorităţilor şi prestatorului. Prestatorul nu poate opri asigurarea serviciilor. O oprire a acestor servicii nu poate să ducă decât la concluzia că într-adevăr serviciile de salubritate publică intră în colaps, ceea ce ar determina necesitatea unei măsuri rapide".
Potrivit prefectului Capitalei, dacă există o problemă de executare a contractului, instanţa trebuie să se pronunţe şi până la acel moment serviciile trebuie în continuare asigurate.
"Fiecare parte într-un contract în mod normal trebuie să-şi execute obligaţiile contractuale de bună credinţă şi în totalitate. (...) E în atribuţia instanţelor judecătoreşti să se pronunţe pe o eventuală încălcare de contract. La acest moment noi ne uităm la asigurarea serviciului şi la continuitatea acestuia", a adăugat Alin Stoica.
Cum a evoluat scandalul dintre Romprest și Primăria Sectorului 1
1.400 de tone de deşeuri au reuşit să strângă cei de la Romprest, de sâmbătă seara, de când au reluat activitatea. Alte peste 400 de tone sunt încă pe străzile Sectorului 1.
Compania de salubritate a început să strângă gunoaiele în prima rând de pe bulevardele principale şi din zonele centrale, însă în unele cartiere de la periferie nu a ajuns încă. De ex pe această stradă din cartierul Bucureştii noi tomberoanele sunt încă pline, în unele zone chiar gunoaie pe jos, iar oamenii se plâng ca mirosul a devenit insuportabil.
Prefectul Capitalei urmează să decidă dacă va institui sau nu stare de alertă în sector, aşa cum a cerut primarul Clotilde Amand. Această măsură ar permite încheierea unui contract cu o altă companie de salubritate, pe durata stării de alertă.
Alin Stoica, prefectul Capitalei: ”Am primit parţial de la Agenţia de Mediu un răspuns că dumnealor au monitorizat eventuale depăşiri ale indicatorilor, concentraţii de gaze sau pm10 pm2, nu au descoperit depăşiri, dsp a luat măsuri împotriva prestatorului, a amendat prestatorul cu 4.000 de lei.”
Garda de Mediu face controale atât la Romprest, cât şi la Primăria Sectorului 1. La final va trage concluzia dacă populaţia sectorului este în pericol. Contractul actual de salubritate a fost încheiat în 2008 pe 25 de ani, cu posibilitatea de a reduce perioadă la 18 ani.
Conflictul între Romprest şi Primăria Sectorului 1 este unul mai vechi. Firma de salubritate spună că primăria înregistrează datorii istorice de 90 de milioane de lei, în timp ce Clotilde Armand acuză Romprest că ar fi încărcat facturile, iar sumele neachitate ar fi pentru alte servicii. În mod normal, până la un verdict în instanţă, serviciul de salubritate trebuia asigurat în mod continuu, potrivit prefectului Capitalei.