Prea mulți pui de urs rămân orfani din cauza braconajului ori accidentelor. Unde funcționează singurul orfelinat din Europa
Tot mai mulți pui de urs rătăciți de mama lor, slăbiți și dezorientați, își fac apariția la marginea localităţilor, iar specialiştii spun că fenomenul e îngrijorător şi ar trebui cercetat cu atenţie.
Ursoaicele îşi abandonează puii doar dacă sunt foarte speriate, ori rănite de moarte, uneori din cauza braconajului, şi doar omul este un inamic redutabil pentru ele. Cifrele arată că, de la un an la altul, numărul puilor de urşi morţi sau aflaţi în pericol se dublează. Singurul orfelinat de urşi din Europa se afla la noi în ţară.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
O acţiune s-a derulat în vecinătatea localităţii Cheile Dâmbovicioarei, la poalele Masivului Piatra Craiului. Cei doi pui de urs extrem de slăbiţi au fost salvaţi, în acest caz. Alţii, însă, nu au supravieţuit. Într-un cabinet veterinar din Târgu Mureş au ajuns, doar în acest an, 5 exemplare, în stare foarte gravă.
Domokos Csaba, ONG Milvus Group: „Cel mai probabil ajung orfani din cauza oamenilor. De exemplu, exploatările forestiere, sau sunt călcaţi de maşini, sau ursoaicele mai tinere au tendinţa să abandoneze mai repede, iar în aceste cazuri puii sunt condamnaţi la moarte."
Numărul ursuleţilor capturaţi sau ucişi accidental a crescut de aproape patru ori în ultimii 5 ani: de la 8 cazuri, în 2017, am ajuns la 32, în 2019. În acest an, în doar câteva luni, pe reţelele sociale a fost semnalată găsirea a peste 30 de ursuleţi morţi, sau aflaţi în pericol.
Mai grav este când sunt găsiţi mai mulţi pui deodată, proveniţi de la aceeaşi mamă, care - cel mai probabil - a murit. Aşa s-a întâmplat în judeţul Neamţ, unde nişte muncitori forestieri au scos din bârlog 4 ursuleţi, despre a căror soartă nu se mai ştie nimic. Ancheta este încă în derulare.
Mihai Pop, Asociaţia pentru Conservarea Diversităţii Biologice: „Nu e suficient să preluăm puiul să îl ducem la centru, ar trebui totuşi văzut de ce s-a întâmplat de au rămas puii ăia abandonaţi acolo. Poate să fie şi braconajul, un accident de maşină."
Puii descoperiţi în viaţă ajung la singurul orfelinat de urşi din Europa, aflat în Harghita. Aici, pe 20 de hectare, în inima pădurii, animalele învaţă să se descurce singure în sălbăticie.
Carmen Pădurean, WWF România: „Ei reuşesc să îşi dezvolte toate acele abilităţi pe care le-ar fi dezvoltat împreună cu mama lor, învaţă în grup, se joacă împreună, îşi dezvoltă abilităţile de luptă, de căutare a mâncării, de supravieţuire, practic."
Din 2004, centrul de reabilitare din judeţul Harghita a reuşit să redea pădurii 200 de ursuleţi. Orfelinatul este finanţat doar din donaţii.