Pragul valoric la abuzul in serviciu, in dezbatere publica, miercuri. Sistemul judiciar, in fierbere din cauza subiectului
Sistemul judiciar romanesc este din nou in fierbere, dupa ce Curtea Constitutionala a Romaniei a obligat Parlamentul sa introduca un prag al prejudiciului in ceea ce priveste infractiunea de abuz in serviciu.
Dar, inainte de aparitia proiectului, vor avea loc dezbateri pe acest subiect. Procurorul general al Romaniei este unul dintre adversarii introducerii pragului si nici ministrul Justitiei nu este unul dintre sustinatori.
Augustin Lazar, procurorul general al Romaniei, a subliniat ca Ministerul Public isi sustine punctul de vedere legat de pragul pentru abuzul in serviciu.
"Noi suntem de parere ca nu trebuie niciun prag si este foarte clar ca, asa cum a fost facuta propunerea prima data de Ministerul Justitiei, este o propunere pe care o sustinem", a spus Lazar, marti dimineata, inainte de sedinta Consiliului Superior al Magistraturii.
Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a spus ca vor fi doua dezbateri publice pe tema pragului la abuz in serviciu, prima dintre ele urmand sa aiba loc miercuri, la sediul Ministerului Justitiei.
Pe 28 iunie incepand cu ora 10:00, dezbaterea se va desfasura cu participarea reprezentantilor societatii civile si ai mediului de afaceri, iar pe 3 iulie, tot de la ora 10, cu reprezentantii institutiilor din cadrul sistemului judiciar, asociatiilor profesionale ale magistratilor, mediului academic si profesiilor juridice liberale.
"Cele doua dezbateri vor avea loc la sediul Ministerului Justitiei, Sala de consiliu, etajul I, in limita capacitatii salii. Inscrierea participantilor se face prin transmiterea unui mesaj in acest sens la adresa: [email protected]", se arata intr-un comunicat al ministerului.
Pe 6 iunie, ministrul justitiei Tudorel Toader anunta ca, drept urmare a deciziei Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR) referioare la abuzul in serviciu, aceasta infractiune urmeaza sa fie redefinita, inclusiv prin instituirea unui prag valoric, invocand faprul ca deciziile CCR sunt obligatorii si au valoare numai pentru viitor.
"Fata de cele statuate, continutul infractiunii de abuz in serviciu urmeaza a fi reconfigurat prin consacrarea unui prag valoric", afirma Ministerul Justitiei, dupa ce isi expune argumentele in favoarea acestei afirmatii.