Ministrul Tudorel Toader, despre abuzul in serviciu: Asteptam decizia CCR, facem consultari publice, apoi stabilim pragul

Ultima actualizare: 15-06-2017 00:00
Tudorel Toader

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a declarat ca asteapta publicarea in Monitorul Oficial a motivarii deciziei Curtii Constitutionale referitoare la necesitatea stabilirii unui prag valoric pentru infractiunea de abuz in serviciu.

Apoi, ministrul spune ca va demara consultari publice, dupa care va stabili nivelul pragului care sa faca diferenta intre raspunderea contraventionala, administrativa si penala in cazul abuzului in serviciu.

”Am spus de nenumarate ori: asteptam decizia Curtii Constitutionale, motivarea acesteia. Voi face dezbateri publice cu societatea civila, cu profesionistii Dreptului. impreuna vom identifica pragul rezonabil de natura sa faca diferenta dintre raspunderea contraventionala, raspunderea administrativa, raspunderea penala”, a declarat Tudorel Toader, potrivit News.ro.

Intrebat in cat timp estimeaza ca se va intampla acest lucru, ministrul Justitiei a spus ca totul depinde de publicarea in Monitorul Oficial a motivarii deciziei CCR.

”Nu ma intrebati pe mine, pentru ca am spus ca asteptam decizia Curtii. Din momentul in care se publica in Monitorul Oficial se produc efecte juridice si demaram procedura de consultare. Va propun sa asteptam decizia Curtii, facem consultarile cu societatea civila, profesionistii Dreptului, vom identifica acel prag rezonabil”, a mai spus Toader.

Procurorul general: Nu revenim la ce am spus, opinia noastra este sa nu existe prag

Procurorul general Augustin Lazar a declarat, luni, legat de propunerea Ministerului Justitiei privind impunerea unui prag valoric pentru a pedepsi penal infractiunea de abuz in serviciu, ca Ministerul Public a avut deja un punct de vedere pe aceasta temam iar acesta este ca nu trebuie impus un prag valoric pentru aceasta infractiune.

"Noi avem deja un punct de vedere al Ministerului Public si il gasiti pe site. Nu revenim la ceea ce am spus, avem un punct de vedere fara prag", a aratat procurorul general Augustin Lazar, luni, inainte de sedinta plenului CSM.

Curtea Constitutionala a explicat marti, in minuta deciziei referitoare la exceptia de neconstitutionalitate ridicata de fosta sotie a lui Liviu Dragnea, Bombonica Prodana, ca legiuitorul are obligatia de a stabili un prag valoric pentru abuzul in serviciu, precizand ca reglementarea valorii pagubei si gravitatea vatamarii rezultate din comiterea faptei de abuz in serviciu este necesara pentru delimitarea raspunderii penale de celelalte forme de raspundere juridica.

Guvernul Grindeanu a incercat impunerea unui prag valoric, sub care abuzul in serviciu sa nu fie considerat infractiune, in cuantum de 200.000 prin OUG 13. in urma protestelor masive de strada, ordonanta a fost abrogata câteva zile mai târziu, inainte de a fi intrat in vigoare.

Liviu Dragnea a fost trimis in judecata pentru comiterea infractiunii de abuz in serviciu, procurorii stabilind prejudiciul la suma de 108.000 lei.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO