Poziţia oficială a MAE după ce Rusia a propus distrugerea scutului de la Deveselu
Ministerul Afacerilor Externe a transmis vineri după-amiază o poziţie oficială privind propunerea făcută joi de Kremlin.
În urma consultării, cu aliații din NATO, Ministerul nostru de Externe, consideră solicitarea "complet irelevantă, întrucât scutul de la Deveselu, este pur defensiv". "Orice încercare a Federației Ruse, de a nega asta ,constituie o flagrantă dezinformare, și o încercare de a distrage atenția, de la încălcarea reală a Tratatului ,de către statul rus", se arată în comunicatul ministerului de externe.
Nu este prima oară când Rusia acuza Statele Unite că încalcă Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare prin componentele antirachetă desfăşurate în România, la Deveselu, şi care urmează să fie instalate şi în Polonia.
Autorităţile de la Bucureşti au precizat în repetate rânduri ca scutul de la Deveselu "este o structură militară pur defensivă, fără nicio componentă nucleară".
COMUNICATUL MINISTERULUI AFACERILOR EXTERNE:
„În urma consultărilor avute de ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, cu Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, și cu aliații, Ministerul Afacerilor Externe transmite următoarele precizări:
Poziția exprimată de Ministerul Apărării al Federaţiei Ruse privind încălcarea prevederilor Tratatului INF de către sistemul antirachetă NATO, ale cărui componente sunt desfășurate și la Deveselu, este complet irelevantă, întrucât sistemul antirachetă de la Deveselu nu face obiectul Tratatului INF.
Poziția MAE cu privire la sistemul NATO de apărare împotriva rachetelor balistice, din care facilitatea de la Deveselu este parte integrantă, nu s-a modificat. Aceasta se regăsește în toate Declarațiile finale ale Summit-urilor Aliate din ultimii ani.
Reiterăm că sistemul anti-rachetă NATO, ale cărui elemente sunt găzduite de România, nu are nici o capabilitate ofensivă, fiind un instrument pur defensiv, esențial pentru asigurarea securităţii spaţiului Euro-Atlantic.
Conceptul scutului antirachetă al NATO reprezintă o acțiune proporțională cu amenințările actuale, care respectă toate angajamentele internaționale, inclusiv Tratatul INF. Orice încercare a Federației Ruse de a nega acest lucru constituie o flagrantă dezinformare și o încercare de a distrage atenția de la încălcarea reală a Tratatului INF de către statul rus.
Reamintim că poziția României și a Aliaților săi pe tema INF este clar exprimată în Declarația Consiliului Nord-Atlantic din 1 februarie 2019.”
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Sursa: Pro TV
Etichete: Rusia, SUA, vladimir putin, arme, rachete, diplomatie, ministerul afacerilor externe, deveselu, tratatul inf,
Dată publicare:
08-02-2019 16:36