Stoltenberg, despre intențiile Rusiei privind Tratatul INF: „Discuţiile sunt dificile”


Ultimul update: Vineri 25 Ianuarie 2019 16:08
Data publicarii: Vineri 25 Ianuarie 2019 16:00
Categorie: Stiri externe
Jens Stoltenberg

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, susține că Rusia nu a manifestat nicio intenție de a renunța la programul de rachete dezvoltat cu încălcarea Tratatului privind Forțele Nucleare Intermediare (INF). 

Declarațiile au fost făcute la finalul unei reuniuni cu participarea ministrului-adjunct al afacerilor externe al Rusiei, Serghei Riabkov, informează AFP, citat de Agerpres.

„Nu s-a înregistrat niciun progres real în timpul reuniunii. Rusia nu a manifestat intenţia de a-şi schimba poziţia.Tratatul este în pericol. Situaţia este foarte serioasă", a declarat Jens Stoltenberg după reuniunea Consiliului NATO-Rusia cu Serghei Riabkov, la Bruxelles. 

Jens Stoltenberg a precizat totodată că „Rusia are încă timp să se conformeze obligaţiilor tratatului, care interzice utilizarea de rachete cu o rază situată între 500 şi 5.000 de kilometri.

Aliații din NATO nu-şi fac iluzii în legătură cu fermitatea Rusiei, chiar dacă Moscova a decis să-l trimită pe ministrul său adjunct al afacerilor externe la o reuniune a ambasadorilor celor 29 de ţări membre ale Alianţei, a explicat pentru AFP o sursă diplomatică.

Negocierile directe de la Geneva dintre americani şi ruşi, semnatarii Tratatului INF în 1987, nu au dus la niciun rezultat. „Ruşii trag de timp", a deplâns un alt diplomat.

La 4 decembrie Moscovei i s-a dat un ultimatum de 60 de zile pentru a-şi respecta angajamentele şi acesta va expira la 2 februarie, a amintit Jens Stoltenberg.

„Începând cu 2 februarie, americanii vor lansa procedura de retragere şi aceasta va dura 6 luni, ceea ce oferă Rusiei încă o oportunitate să se conformeze obligaţiilor sale. Discuţiile sunt dificile şi dezacordurile cu Moscova sunt serioase. Însă eu sunt convins de necesitatea de a ne întâlni atunci când tensiunile sunt crescute, chiar dacă nu am putut rezolva problema”,  a adăugat secretarul general al NATO.

Vor fi organizate noi reuniuni ale Consiliului NATO-Rusia, instanţă consultativă între cele două blocuri, a asigurat Stoltenberg.

NATO consideră că Moscova a încălcat Tratatul INF prin noul său sistem de rachete cu rază lungă SSC-8 (potrivit nomenclatorului NATO) şi au cerut distrugerea noilor rachete.

„Rusia încearcă să deturneze atenţia, denunţând rachetele-ţintă (ale NATO) folosite pentru a testa interceptoarele sistemelor de apărare, însă acestea nu încalcă tratatul. Nu există noi rachete americane în Europa, ci noi rachete ruse care subminează tratatul. NATO le-a cerut autorităţilor militare să examineze consecinţele unei lumi fără Tratatul INF cu Rusia, care ar continua să dezvolte rachete, însă nu vreau să fac speculaţii asupra rezultatelor muncii lor", a insistat el.

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Sursa: Agerpres

VIDEO PROTVPLUS.RO