Povestea din spatele filmului ”Nu mă atinge-mă”. Adina Pintilie: ”Este o invitație la empatie”

×
Codul embed a fost copiat

Succes uriaş pentru regizoarea româncă Adina Pintilie, la Festivalul de Film de la Berlin. Pelicula ei, Nu mă atinge-mă, a obţinut premiul cel mare - Ursul de Aur.

Este o performanţă cu atât mai importantă cu cât acesta este lung-metrajul de debut al regizoarei. Presa consideră surprinzăzoare alegerea juriului, având în vedere caracterul experimental al filmului. Adina Pintilie calcă astfel pe urmele lui Călin Peter Netzer, care a obţinut Ursul de Aur în 2013, cu pelicula "Poziția Copilului".

O imensă surpriză s-a aşternut pe chipul regizoarei românce la auzul veştii că a câştigat premiul cel mare al Festivalului de Film de la Berlin. Adina Pintilie şi-a invitat pe scenă întreaga echipă aflată în sală - tehnicieni, actori şi oameni obişnuiţi care au jucat în filmul ei.

"Nu mă atinge-mă", tradus pentru varianta internaţională "Touch me not", este un experiment între ficţiune şi documentar, şi abordează prejudecăţile oamenilor legate de intimitate.

Citește și
film romanesc
Presa din SUA: ”Filmul ”Nu mă atinge-mă” frapează prin inteligență”
Apropiați ai lui Donald Trump sunt de acord ca „Ucraina să ajungă sub controlul Kremlinului”, dacă Putin îndeplinește o condiție

Pelicula a avut parte de cronici entuziaste, dar şi de reacţii de respingere: unii spectatori şi critici de film au părăsit sală după primele minute.

Adina Pintilie, regizoare: "Nu ne aşteptam deloc la asta, dar e foarte important acest premiu, pentru că am vrea că dialogul pe care "Nu mă atinge-mă" îl propune să fie deschis către toată lumea. "

Bianca Oana, producătorul filmului: ''E o onoare, ne bucurăm foarte mult că se vorbeşte despre film, ne dorim ca aceasta aterntie să se îndrepte spre film în sine, oamenii să meargă să vadă filmul ca să discute mai apoi despre tema filmului, despre intimitate, despre posibilităţile de a ne deschide minţile şi sufletele.

Pelicula a avut parte de cronici entuziaste. ''Hollywood Reporter'' vorbeşte de un film care şochează prin inteligenţă, siguranţă de sine şi originalitate. Iar ''Le Monde'' aseamănă filmul ce pune în scenă eforturile unei femei pentru a-şi depăşi fobia faţă de contactul fizic cu o "excursie în intimitate".

Margareta Nistor, critic de film: ”E un film foarte îndrăzneţ şi sper să fim suficienţi de pregătiţi să-l urmărim fără prejudecăţi, ceea ce cred că o să fie complicat. E o discuţie întreagă despre intimitate în condiţiile în care într-un fel ceea ce e pe ecran îţi încalcă intimitatea.''

Filmul premiat a stârnit însă şi reacţii de respingere. La proiecţia de gală, unii spectatori şi critici de film au părăsit sala după primele minute, şocaţi de scenele de nuditate.
Publicaţia spaniolă El Pais vorbeşte despre "o alegere discutabilă" a preşedintelui juriului.

Filmul i-a adus româncei şi premiul pentru cel mai bun debut, în valoare de 50.000 de euro. Pelicula ar putea ajunge pe marile ecrane din România la sfârşitul anului.

Adina Pintilie s-a născut la Bucureşti în 12 ianuarie 1980 şi a absolvit Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică, la secţia regie de film, în anul 2008. A devenit cunoscută cu scurtmetrajul "Balastiera 186" şi mediu-metrajele "Nu te supăra, dar..." şi "Oxigen".

Un film polonez despre evoluţia unui bărbat care primeşte un transplant de faţă a luat marele premiu al juriului, iar lui Wes Anderson i-a revenit trofeul pentru cel mai bun regizor, cu "Isle of Dogs", pelicula care a şi deschis festivalul.

Adina Pintilie: "Touch Me Not” va fi perceput foarte subiectiv. Este un film necesar, o invitaţie la empatie

„Au fost câteva zile foarte interesante. Am fost curioasă să văd cum vor reacţiona presa şi spectatorii, pentru că filmul este o invitaţie la dialog. Provocăm privitorul să îşi reconsidere ideea despre intimitate, frumuseţe. Reacţiile au fost împărţite, iar asta spune multe despre... Filmul va fi perceput foarte subiectiv. Depinde de ce va atinge în fiecare. Pentru mulţi nu va fi confortabil, dar îi provocăm să facă o introspecţie. ne bucurăm mult pentru acest premiu. Are sens, pentru că filmul este necesar, mai ales în zilele acestea, când frica faţă de celălalt creşte şi există atât de multe conflicte în lume. Este o invitaţie la empatie. Să îl accepţi pe celălalt care este diferit de tine”, a declarat Adina Pintilie în conferinţa de presă organizată după încheierea ceremoniei de decernare a premiilor, relatează news.ro.

Filmul prezintă oameni care tânjesc după intimitate, dar se tem de ea în acelaşi timp. „Este o luptă interioară. Titlul este o contradicţie între nevoia de intimitate şi frica de ea. Este o imposibilitate gramaticală, dar asta este ideea”.

Despre cei 7 ani în care a lucrat la film, ea a precizat: „Când aveam 20 de ani, credeam că ştiu totul despre dragoste. Tot proiectul a pornit de la această idee. Filmul a pornit de la documentare, din curiozitatea mea să redescopăr lumea şi să înţeleg cum oamenii pot experimenta intimitatea în feluri foarte diferite. Timp de doi ani am făcut casting, unde căutam oameni care să mă însoţească în această călătorie nebună şi am găsit un grup de oameni uimitori. Au fost incredibil de curajoşi, să îşi asume atât de multe riscuri - de a se deschide atât de mult în faţa camerei”.

„A fost mai mult ca un proces de realizare a unui documentar. Nu este un documentar, ci o fuziune între realitate şi ficţiune”, a adăugat Pintilie.

Producătoarea Bianca Oana a punctat: „Cred că sunt mulţi producători curajoşi care se luptă să îşi finanţeze filmele şi arătate în lume. Cred că micuţul ăsta (trofeul Ursul de Aur, n.r.) ar trebui să îi încurajeze pe distribuitori să fie curajoşi şi să le arate publicului. Pentru că nu facem filmele pentru noi, le facem pentru oameni”.

Lungmetrajul, o producţie România-Germania-Cehia-Bulgaria-Franţa, cu un buget de aproximativ 1 milion de euro, îi are în distribuţie pe Laura Benson („Someone Else in the Evening”), Tómas Lemarquis („X-Men: Apocalypse”) , Christian Bayerlein, Grit Uhlemann, Hanna Hofmann, Seani Love, Irmena Chichikova, Rainer Steffen, Georgi Naldzhiev şi Dirk Lange.

„Nu mă atinge-mă” este o investigaţie asupra dorinţei cronice a omului de atingere, de contact, în diversele sale faţete. O femeie şi doi bărbaţi, în căutarea intimităţii. Singurătăţile lor se întâlnesc din întâmplare sau nu, într-o încercare deznădăjduită de a avea contact.

Filmul a fost apreciat de critica de specialitate, ca impresionant prin inteligenţă, încredere în sine şi originalitate.

Producători sunt Monica Lazurean-Gorgan (4 Proof Film) şi Adina Pintilie (Manekino Film). Co-producători sunt Unlimited (Franţa) şi Rohfilm (Germania). „Nu mă atinge-mă” a primit finanţare din partea fondului Eurimages, iar dezvoltarea proiectului cinematografic a fost făcută în Torino Lab, Atelierul Cinefondation şi Binger Lab.viewscnt

Articol recomandat de sport.ro
Vedeta naționalei României, făcută praf de italieni: ”Spectator neplătitor”
Vedeta naționalei României, făcută praf de italieni: ”Spectator neplătitor”
Citește și...
”Nu mă atinge-mă”, de Adina Pintilie, a câștigat Ursul de Aur la festivalul de Film de la Berlin. VIDEO
”Nu mă atinge-mă”, de Adina Pintilie, a câștigat Ursul de Aur la festivalul de Film de la Berlin. VIDEO

„Touch Me Not” - ”Nu mă atinge-mă”, de Adina Pintilie, a câştigat Ursul de Aur la Festivalul de Film de la Berlin. De asemenea, pelicula a câștigat şi trofeul pentru cel mai bun lungmetraj de debut.

Presa din SUA: ”Filmul ”Nu mă atinge-mă” frapează prin inteligență”
Presa din SUA: ”Filmul ”Nu mă atinge-mă” frapează prin inteligență”

În penultima zi a Festivalului de Film de la Berlin, lung-metrajul de debut al Adinei Pintilie a intrat în competiția oficială, iar criticii îl consideră un candidat redutabil la trofee.

Recomandări
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024, turul 1 - prezență, declarații. Surse politice spun că Ciolacu ar conduce
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024, turul 1 - prezență, declarații. Surse politice spun că Ciolacu ar conduce

Alegeri prezidențiale 2024. Românii sunt așteptați astăzi la urne pentru a-și alege președintele. 13 candidați sunt în cursa electorală. La ora 7:00 dimineața, secțiile de votare s-au deschis în toată țara și se vor închide la 21:00.

Românii ar putea intra în Bulgaria fără buletin încă de la 1 ianuarie. La granița cu Ungaria, încă șase luni de controale
Românii ar putea intra în Bulgaria fără buletin încă de la 1 ianuarie. La granița cu Ungaria, încă șase luni de controale

Românii vor putea intra fără buletin în Bulgaria imediat după aderarea la Schengen terestru, chiar dacă controalele de frontieră vor continua timp de cel puțin șase luni.

LIVE TEXT | Alegeri prezidențiale 2024 - prezența la vot în timp real. Au votat aproape 7,5 milioane de români
LIVE TEXT | Alegeri prezidențiale 2024 - prezența la vot în timp real. Au votat aproape 7,5 milioane de români

Alegeri prezidențiale 2024, primul tur. Secțiile de votare din România s-au deschis la ora 07:00 dimineața, iar românii sunt așteptați să-și exercite dreptul constituțional de vot într-un scrutin care va decide viitorul șefului statului.