Poșta Română va fi declarată societate de interes strategic. Capacitatea de transport în situații de criză poate fi mărită
Poșta Română va fi declarată societate de interes strategic național. Modificările apar într-un proiect de hotărâre de guvern aflat în dezbatere publică.
Autoritățile susțin că în acest fel operatorul poate să-și mărească mai mult capacitatea de transport și să asigure în cazul unei situații de criză inclusiv război, livrarea de diferite echipamente chiar şi pentru armată. În paralel, poșta încearcă să se modernizeze.
Cu aproximativ 23 de mii de angajați în oficii și în sediile centrale, Poșta Română este unul dintre cei mai mari angajatori din România.
Potrivit Hotărârii de Guvern, compania controlată de statul român urmează să fie considerată o societate de interes strategic naţional.
Sebastian Burduja, ministrul Cercetării și Digitalizării: ”Contextul regional pune în vedere anumite riscuri pe care România le are, dar și anumite oportunități astfel încât poșta română să deservească alți clienți din zona apărării naționale, din zona securității naționale, poate companii private străine care să livreze diverse produse din arcul apărării prin Poșta Română„.
Practic, în cazul unei crizei, poștașii pot transporta diferite echipamente, mașini, corturi sau uniforme. Autoritățile susțin că infrastructura actuală le permite poștașilor să ajungă în orice sat din România.
Sebastian Burduja, ministrul Cercetării și Digitalizării: ”Nu are nicio implicație pentru organizarea poștei sau pentru salarizarea din postă. Nu înseamnă ca statul să pompeze mai mulți bani, poșta va avea acces la o gamă nouă de clienți”.
În prezent, Poșta Română nu mai are datorii, iar anul trecut a înregistrat o cifră de afaceri de peste 1,4 milioane de lei, în creștere față de anul precedent. Veniturile medii brute pentru agenții poştali ajungeau la 4 mii de lei.
Radu Nechita, economist profesor de economie: ”Eu ca economist când aud cuvântul strategic duc mâna la buzunar, pentru că știu că este un cuvânt folosit adesea pentru a mască pentru a justifica, pregăti – dacă e strategic înseamnă că e foarte scump și nici nu ar trebui să punem multe întrebări. Imediat mai militarizăm, mai secretizăm niște situații. Probabil se încearcă salvarea, menținerea în viață a acestei firme care nu este un monumet de eficiență, nicăieri în lume”.
În paralel, reprezentații poștei promit să modernizeze compania și să digitalizeze serviciile. Recent, au fost cumpărate 9 mii de dispozitive electronice portabile pentru plata facturilor cu cardul de energie.
Valentin Ștefan, Directorul Poștei: ”Este o digitalizare a țării în mod silențios. Se pot face o sumedie de operaţiuni în acest oficiul poștal – miza noastră este să mutăm aceste operațiuni pe aceste dispozitive moderne”.
Pe de altă parte, compania și-a propus să reducă din numărul de angajați. Câteva sute de posturi de la sediul central ar urma să fie restructurate. Cei vizați ar putea rămâne în sistem prin transfer în oficiile poștale, unde este mare nevoie de oameni.