Ponta: Cred ca guvernul Ungariei incearca sa ne provoace. Ei sunt criticati de toata Europa si de SUA
Victor Ponta a declarat, luni seara, referitor la interviul acordat de ambasadorul Ungariei la Bucuresti ca guvernul tarii vecine doreste sa provoace autoritatile romane.
"Cred ca guvernul Ungariei - si ambasadorul face jocul guvernului - incearca foarte tare sa ne provoace. Ei in acest moment sunt criticati de toata Europa si de America pentru antisemitism, pentru revizionism, pentru prietenia cu Rusia, pentru gardul pe care il fac impotriva emigrantilor si atunci incearca o chestie: 'Hai sa tragem si Romania in scandal'. Eu nu vreau sa fac chestia asta. Vreau sa raspunda ei pentru ceea ce fac acolo. Ma bucur ca maghiarii vin si cumpara alimente din Romania si firme occidentale care inainte aveau fabrici in Ungaria si le muta in Romania. Eu sunt multumit cu chestia asta. (...) Nu vreau sa ma las provocat", a spus Ponta, potrivit Agerpres care citeaza Romania TV.
Intrebat daca pe aceasta tema ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, s-a consultat cu presedintele Klaus Iohannis, Ponta a raspuns ca Aurescu "e un tip atat de tehnocrat si de profesionist incat de fiecare data a tinut legatura si cu Administratia Prezidentiala, cu Lazar Comanescu".
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) l-a convocat luni dimineata, ca urmare a interviului recent acordat de ambasadorul ungar, Zakonyi Botond, pe insarcinatul cu afaceri al Ambasadei Ungariei la Bucuresti, Nagy Karoly Zoltan, context in care s-a aratat ca partea ungara nu este inca pregatita sa respecte cadrul general al relatiei bilaterale, potrivit unui comunicat remis AGERPRES de MAE.
'In cadrul discutiei, partea romana si-a exprimat dezacordul puternic fata de continutul declaratiilor facute de ambasadorul Zakonyi Botond cu privire la ansamblul relatiilor bilaterale romano-ungare. Acestea demonstreaza, o data in plus, faptul ca partea ungara nu este inca pregatita sa respecte cadrul general al relatiei bilaterale si fundamentele politico-juridice ale acesteia si anume Tratatul de intelegere, cooperare si buna vecinatate, semnat in 1996, si Declaratia de Parteneriat Strategic, semnata in 2002. Partea romana a reiterat apelul ferm ca aceasta relatie bilaterala sa fie tratata cu maxima responsabilitate, in virtutea principiului bunei vecinatati si a statutului comun de state membre UE si NATO', arata MAE.
In comunicat se precizeaza ca MAE a subliniat 'caracterul complet inadecvat al declaratiilor din perspectiva raportarii la mandatul de reprezentare al ambasadorului unui stat in statul de resedinta, mai ales in ceea ce priveste aprecierile inacceptabile si lipsite de deferenta la adresa prim-ministrului Romaniei'.