Ponta:Conflictul lui Basescu e cu Parlamentul si poate fi rezolvat doar prin schimbarea Constitutiei

Victor Ponta

Premierul Victor Ponta a declarat agentiei MEDIAFAX ca diferendul reclamat de presedintele Basescu la Curtea Constitutionala este intre Presedintie si Parlament.

Acesta a mai spus ca judecatorii Curtii pot doar constata existenta unui conflict care nu poate fi insa solutionat decat prin modificarea Constitutiei.

"Sunt surprins pentru ca Administratia Prezidentiala tocmai declarase ca nu are niciun conflict cu Guvernul si acum aflu ca a cerut constatarea unui conflict intre presedinte si guvern. In al doilea rand, presedintele nu cu Guvernul trebuia sa ceara conflictul, ci cu Parlamentul; Parlamentul este cel care a adoptat o Declaratie politica referitoare la reprezentarea la Consiliul European, Guvernul nu a facut nimic in acest sens, ci doar a propus Parlamentului, deci conflictul presedintelui este cu Parlamentul, nu cu mine", a spus Ponta.

El a aratat totodata ca, in cazul in care Curtea Constitutionala va constata ca exista un conflict intre puterile statului, atunci, conform Constitutiei si legii, acel conflict trebuie solutionat, lucru posibil insa prin modificarea Constitutiei.

"Nu Curtea poate spune cine are dreptate, acel conflict trebuie solutionat prin modificarea Legii Constitutionale".

Citește și
Traian Basescu
Presedintia: Guvernul adopta o pozitie gresita daca se considera in conflict cu Traian Basescu
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

El a precizat din nou ca acest conflict este intre Presedintie si Parlament, daca presedintele nu recunoaste Declaratia adoptata de catre Legislativ.

In urma cu doua saptamani, Parlamentul a adoptat, cu 249 de voturi "pentru", 30 de voturi "impotriva" si doua abtineri, Declaratia propusa de USL, potrivit careia primul-ministru, si nu presedintele, trebuie sa prezinte pozitia Romaniei la lucrarile Consiliului European din 28 iunie.

Presedintele Traian Basescu a sesizat Curtea Constitutionala cu privire la conflictul juridic de natura constitutionala privind reprezentarea Romaniei la Consiliul European, sesizarea urmand sa fie discutata miercuri.

Curtea Constitutionala a confirmat, pentru MEDIAFAX, ca presedintele Basescu a formulat o sesizare pe acest subiect, care va fi discutata, miercuri, 27 iunie.

Contactat de MEDIAFAX, purtatorul de cuvant al sefului statului, Bogdan Oprea, a refuzat sa faca vreo precizare privind sesizarea presedintelui.

Presedintele Traian Basescu i-a trimis prim-ministrului Victor Ponta, miercuri, o scrisoare in care ii atrage atentia ca participarea la Consiliul European fara mandat din partea sefului statului echivaleaza juridic cu o insusire a unei atributii constitutionale a presedintelui.

"Va atrag atentia asupra faptului ca absenta unei aprobari exprese din partea presedintelui Romaniei cu privire la mandatul participarii la reuniunea Consiliului European din 28-29 iunie 2012, coroborata cu lipsa delegarii exprese a prim-ministrului in calitate de reprezentant al statului roman va echivala din punct de vedere juridic cu o insusire a unei atributii constitutionale a presedintelui Romaniei de catre prim-ministru", se arata in scrisoarea trimisa de presedinte, potrivit Antena 3.

Intr-o interventie telefonica la Antena 3, sambata seara, presedintele PNL, Crin Antonescu, a spus ca daca presedintele va da nastere unui moment penibil la Bruxelles, aceasta "ar insemna o transare a acestui scandal in Romania, fapt ce s-ar reduce printr-o discutie despre suspendare".

"Sper ca presedintele sa nu dea nastere unui moment penibil acolo, in cazul in care se va duce. Asta ar insemna o transare a acestui scandal in Romania, fapt ce s-ar reduce printr-o discutie despre suspendare", a atentionat presedintele PNL, Crin Antonescu, sambata, intr-o interventie telefonica la Antena 3.
Presedintele Basescu si premierul Ponta au discutat, saptamana trecuta, despre persoana care va reprezenta Romania la Consiliul European, fara a ajunge la o concluzie. Discutiile dintre cei doi ar putea continua luni, zi in care sunt programate o sedinta a CSAT si depunerea juramantului de investitura in functia de ministru al Culturii de catre senatorul PNL Puiu Hasotti.

Marti, premierul Victor Ponta a declarat ca "nu a avut inima" sa-l sune pe presedintele Traian Basescu in legatura cu reprezentarea Romaniei la Consiliul European, el precizand ca intalnirea cu seful statului va avea loc totusi inainte de 25 iunie, cand este programata o sedinta a CSAT.

Ministerul de Externe a transmis, miercuri, la Comisia Europeana componenta delegatiei Romaniei pentru reuniunea Consiliului European de la finele lunii iunie, care ii include pe primul-ministru Victor Ponta ca sef al delegatiei, ministrul Afacerilor Externe si ministrul Afacerilor Europene, nu si pe presedintele Traian Basescu, a anuntat anterior premierul Victor Ponta.

Guvernul a precizat ca lista delegatiei Romaniei la Consiliul European din 28-29 iunie a fost transmisa Secretariatului General al Consiliului, Comisiei Europene si Serviciului European de Actiune Externa. Lista a mai fost transmisa atat tuturor statelor membre UE, cat si Croatiei, stat care a semnat Tratatul de Aderare la Uniunea Europeana.

Presedintia a trimis Ministerului Afacerilor Externe, inca de marti, o lista cu componenta delegatiei Romaniei pentru reuniunea Consiliului European din 28-29 iunie, iar in aceasta, ca sef al delegatiei, era mentionat presedintele Traian Basescu, a declarat joi, pentru MEDIAFAX, purtatorul de cuvant Bogdan Oprea.

In 17 mai, presedintele Curtii Constitutionale Augustin Zegrean declara referitor la reprezentarea Romaniei la Bruxelles, ca la Consiliul European ar trebui sa mearga presedintele, asa cum a facut si pana acum, fapt necontestat de nimeni pana in prezent, precizand ca raspunsul se gaseste in Constitutie
Pe de alta parte, Zegrean a spus ca, daca ar da un raspuns la aceasta intrebare, nu ar mai putea participa la judecata unei astfel de sesizari catre Curtea Constitutionala.

"Raspunsul se gaseste in Constitutie. Seful statului a fost pana acum, nimeni nu a contestat acest lucru, nu stiu de unde a aparut aceasta discutie", a afirmat Zegrean, raspunzand unei intrebari referitoare la cine ar trebui sa participe la Consiliul European dintre presedinte si premier.

Intrebat daca CC este competenta sa se pronunte pe o asemenea chestiune, Augustin Zegrean a spus ca institutia este competenta sa raspunsa oricarei intrebari legate de dreptul constitutional.

"Dar raspunsul il gasiti in Constitutie.Cine vrea un raspuns la aceasta chestiune, il invitam sa citeasca in Constitutie", a precizat Zegrean.

Despre interpretabilitatea articolelor 80, 91 si 102 din Constitutie, Zegrean a spus ca aceasta "da maretia dreptului".
"Daca ar fi textele stricte, cu un singur inteles, nu ar mai fi nevoie de Curtea Constitutionala", a adaugat Zegrean.

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
Citește și...
Traian Basescu a sesizat CC in legatura cu reprezentarea Romaniei la Consiliul European
Traian Basescu a sesizat CC in legatura cu reprezentarea Romaniei la Consiliul European

Presedintele Traian Basescu a sesizat Curtea Constitutionala cu privire la conflictul juridic de natura constitutionala privind reprezentarea Romaniei la Consiliul European.

Presedintia: Guvernul adopta o pozitie gresita daca se considera in conflict cu Traian Basescu
Presedintia: Guvernul adopta o pozitie gresita daca se considera in conflict cu Traian Basescu

Traian Basescu considera ca Guvernul adopta o pozitie gresita daca se considera in conflict cu presedintele, declara purtatorul de cuvant al sefului statului Bogdan Oprea.

Recomandări
Emmanuel Macron: Europa ar putea muri. Trebuie să arate că nu este niciodată vasală Statelor Unite
Emmanuel Macron: Europa ar putea muri. Trebuie să arate că nu este niciodată vasală Statelor Unite

Preşedintele francez Emmanuel Macron a pledat joi pentru o apărare europeană mai puternică şi mai integrată.

Clotilde Armand a fost trimisă în judecată exact în ziua în care şi-a depus candidatura pentru un nou mandat la Sectorul 1
Clotilde Armand a fost trimisă în judecată exact în ziua în care şi-a depus candidatura pentru un nou mandat la Sectorul 1

Potrivit News.ro, procurorii au decis, joi, trimiterea în judecată a primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, care este acuză de folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane.

Ce ar fi provocat gaura misterioasă care a apărut în oraşul prahovean Slănic. „Nimeni nu știe ce e dedesubt”
Ce ar fi provocat gaura misterioasă care a apărut în oraşul prahovean Slănic. „Nimeni nu știe ce e dedesubt”

Este alertă la Slănic Prahova, după ce o stradă din centrul orașului a început să se surpe. Zeci de oameni din blocurile din apropiere au fost evacuați, iar circulația în zonă este oprită.