Pompierii se luptă de mai bine de 24 de ore să stingă incendiul din Sectorul 5 din București

Ultima actualizare: 07-08-2020 20:58

În timp ce pompierii se luptă de 24 de ore să stingă un incendiu în apropierea stadionului Ghencea din capitală, responsabilii se acuză reciproc.

Ard vegetația și gunoaiele depozitate ilegal pe un teren, iar Garda de Mediu vrea să amendeze autoritățile locale din Sectorul 5.

Dacă cei de la primărie susțin că terenul respectiv este al Ministerului Apărării, MApN spune că terenul este în curtea Primăriei.

O suprafaţă uriaşă, de peste 10.000 de metri pătraţi arde în Vestul Capitalei, intre Stadionul Ghencea şi Penitenciarul Rahova. Aseară locuitorii sectoarelor 5 şi 6 şi cei din oraşul Bragadiru au fost avertizaţi de pericol prin sistemul Ro-alert.

Vegetaţia s-a făcut repede scrum şi au ieşit la iveală munţii de gunoaie aruncate ilegal. Acestea au alimentat focul.

Au trecut mai bine de 12 ore și acum nu mai arde vegetaţia. Ard gunoiale, sute, poate chiar mii de tone. Pompierii, cum reuşesc să stânga un morman, trebuie să fugă către altul care ia foc.

Pe acest teren au fost aruncate de la moloz şi materiale de construcţii până la mobilă veche, peturi şi cauciucuri.

Daniel Vasile, reprezentant pompieri: "În mod normal, un astfel de incediu ar fi fost stins în câteva ore. Sunt şi alte materiale, materiale de construcţii şi alte deşeuri care au altfel de comportament. Se sting mult mai greu, se reaprdin. ăsta e motivul pentru care intervenţia durează atât de mult. S-au luat măsuri pentru inclocuirea pompierilor care se aflau în dispozitiv pentru că erau deja epuizaţi. S-au stricat şi o parte din autospeciale care au intervenit pe câmp”.

Garda de Mediu Bucureşti susţine că a fost în control chiar în aceste locuri în lunile mai şi iunie şi dă vina pe Primăria Sectorului 5.

Comisar Viorel Tufeanu, Garda de Mediu Bucureşti: ”Avem depozitări necontrolate de deşeuri amestacate. Am solicitat primăriei în scris să aplice prevederile legale referitoare la o salubrizare a acestui areal. Primăria va fi sancţionată contravenţional”.

Primăria susţine însă că terenurile unde au ars bălăriile şi gunoaiele ar aparţine Ministerului Apărării.

Rareş Hopinca, city manager, Sectorul 5: ”Terenul respectiv este proprietatea publică a statului şi se află în proprietatea Ministerului Naţional. Primăria Sectorului 5 a făcut nenumărate demersuri către ministerul apărării naţionale. În medie, cred că un demers pe lună, inclusiv amenzi”.

Comisar Mihai Manzan, Garda de Mediu București: ”Autorităţile publice locale au obligaţia să patruleze să supravegheze operatorii şi persoanele fizice pentru a nu abandona deşeuri pe aceste zone. Tot ei au obligaţia să identifice proprietarii terenurilor”.

Ministerul Apărării spune însă că a dat terenurile Primăriei Sectorului 5, pentru realizarea unui proiect imobiliar care nu s-a materializat.

Constantin Spanu, purtător de cuvânt al MApN: ”În orice situaţia răspunderea juridică şi materială pentru orice se întâmplă pe acest imobil revine actualului administrator, respectiv Primăria Sectorului 5, din anul 2011”.

În această dimineaţă, un alt incendiu s-a declanşat la o stație de sortare a deșeurilor, în Chitila, lângă fosta groapă de gunoi. Flăcările au cuprins stive de mase plastice, gunoi menajer şi vegetaţie uscată. În apropiere se află și un rezervor de motorină de 5 tone.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO