Conducere militară la DSP București. Prima măsură: un call center care poate prelua sute de apeluri pe zi

Ultima actualizare: 07-08-2020 20:39

După modelul mai multor spitale în care situația a scăpat de sub control, și Direcția de Sănătate Publică a municipiului București a fost trecută sub coordonare militară.

Asta după ce Ministerul Sănătății a descoperit mai multe nereguli. Cel mai grav era faptul că oameni disperați, bolnavi sau suspecți, nu reușeau să ia legătura cu reprezentanții instituției sau așteptau cu zilele un răspuns. Acum a fost înființat un call center care ar trebui să preia sute de apeluri în fiecare zi.

Colonelul Ioan Oprea, cel care a preluat şi conducerea spitalui judeţean Suceava în momentul când devenise un focar de Covid, coordonează, de vineri, activitatea Direcţiei de Sănătate Publică din Bucureşti, a anunţat Ministerul Sănătăţii.

Decizia a fost luată după ce reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au constatat mai multe deficienţe. De exemplu, lipsa totală de comunicare. Au fost cazuri când oamenii au sunat zile în şir la DSP şi nu le-a răspuns nimeni. Apoi, ar fi fost făcute anchete epidemiologice defectuoase și nu au fost identificaţi toţi contacții unor cazuri pozitive. În plus, nu ar fi fost transmise toate rezultatele testărilor.

Sorin Mirlea, Asociația pentru Protecția Consumatorilor: „În ultimele 90 de zile am avut, în medie, 150 de sesizări pe zi, iar 80% se refereau la instituţii, inclusiv DSP”.

Lipsa de comunicare a dus şi la situaţii absurde. Unii bucureşteni testaţi pozitiv la Covid-19 au fost sunaţi şi anunţaţi să se pregătească de internare în spital, însă nu a mai ajuns nimeni la ei în cele 14 zile de izolare.

Teoretic, situaţia ar trebui să se schimbe, pentru că DSP a deschis acum şi o linie verde, iar la numărul de telefon 021 9462 răspund 15 persoane care vă vor da informaţii despre pandemia de coronavirus şi îndrumări, dacă aţi fost testat pozitiv sau aţi avut contact cu un caz confirmat.

Atenţie, însă! Operatorii vă pot da doar informaţii generale.

De exemplu, în cazul în care sunteţi depistat pozitiv după un test făcut la o clinică privată, trebuie să anunţaţi DSP şi medicul de familie, apoi aşteptaţi răspunsul oficialilor. Nu mergeţi singuri la spital.

La fel, dacă sunteţi depistat pozitiv, autorităţile vă transmit să nu ieşiţi din casă pentru retestare. Un al doilea test, chiar dacă iese negativ, nu-l va anula pe primul şi veţi rămâne tot în izolare.

Cazurile speciale, atipice, vor fi analizate de Direcţia de sănătate publică şi după aceea veţi primi un răspuns.

Linia verde de la DSP Bucureşti este deschisă de la ora 8 la ora 22, de luni până duminică.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO