Pompierii care au facut controale la Colectiv raman in arest. Ce au sustinut avocatii celor doi, in instanta
Cei doi pompieri care au facut controale in clubul Colectiv raman dupa gratii. Decizia a fost luata de magistratii Curtii Militare de Apel si este una definitiva.
Capitanii Antonina Radu si Petrica George Matei, fosti angajati ai ISU Bucuresti-Ilfov, au cerut luni eliberarea din arest preventiv. Cei doi au fost trimisi in judecata de DNA pe 4 decembrie, fiind acuzati ca au facut verificari in clubul Colectiv fara a lua masurile legale in privinta respectarii normelor PSI. Avocatii celor doi sustin ca acestia sunt deja de prea mult timp dupa gratii si afirma ca ofiterii inspectori nu mai prezinta un pericol, informeaza Adevarul.
Tot luni, patronii clubului Colectiv vor ajunge in fata magistratilor de la Curtea de Apel Bucuresti, care vor reanaliza dosarul si vor decide soarta celor trei administratori. In prezent, Costin Mincu si Paul Gancea sunt plasati in arest la domiciliu, in timp ce Alin Anastasescu este in arest preventiv.
Si fostul primar Cristian Popescu Piedone ajunge luni in fata judecatorilor de la Tribunalul Bucuresti. El fost pus sub control judiciar pe cautiune, suma stabilita de procurorii DNA fiind de 1,5 milioane de lei, pe care Piedone o contesta.
Acuzatiile aduse de DNA
Procurorii sustin ca, in perioada septembrie 2014 - primavara anului 2015, George Matei si Antonina Radu, in calitate de ofiteri-inspectori in cadrul ISU Bucuresti, in timp ce se aflau in exercitarea atributiilor de serviciu, cu buna stiinta, nu si-au indeplinit obligatiile ce decurgeau din continutul prevederilor legale privind prevenirea si apararea impotriva incendiilor, desi au luat cunostinta si au constatat faptul ca SC Colectiv Club SRL Bucuresti desfasura activitati specifice unui club fara a detine aviz/autorizatie de securitate la incendiu.
Concret, cei doi au permis functionarea in continuare a societatii in conditiile constatate si nu au intreprins nicio masura pentru intrarea in legalitate din acest punct de vedere, aducandu-se astfel atingere drepturilor si intereselor legitime ale mai multor persoane fizice si ale Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta.
Potrivit procurorilor, desi au facut mai multe deplasari la clubul Colectiv, George Matei si Antonina Radu nu au intocmit niciun act de control si nu au intreprins vreo masura pentru ca SC Colectiv Club SRL sa fie luata in evidenta de catre ISU Bucuresti ca functionand fara aviz/autorizatie de securitate la incendiu, asa cum erau obligati de actele normative ce reglementeaza activitatea in domeniu.
Mai mult, George Matei si Antonina Radu s-au oferit sa-i ajute pe patronii clubului Colectiv cu intocmirea dosarului PSI, desi stiau ca exista nereguli, dar nu le-au raportat superiorilor despre existenta localului respectiv, au retinut anchetatorii.
Cei doi au efectuat controale pe platforma fostei fabrici Pionierul, insa nu au raportat despre vreo verificare facuta la clubul Colectiv.
Ministerul Sanatatii a infiintat o linie telefonica unica pentru victimele de la Colectiv
O linie telefonica unica la care pot apela victimele incendiului de la Colectiv si rudele acestora pentru a solicita sprijin a fost infiintata de Ministerul Sanatatii.
Numarul de telefon unic la care pot apela victimele de la Colectiv este 021.3072.614, disponibil 24 de ore din 24.
In functie de solicitari, apelantii vor primi suport pentru acoperirea costurilor tratamentelor in strainatate, a echipamentelor speciale necesare in perioada de recuperare in tara si strainatate recomandate de medicii specialisti, precum si a altor costuri cu materiale si medicamente necesare, precizeaza MS.
De asemenea, pacientii si apartinatorii acestora pot primi, la cerere, asistenta sociala si psihologica, informeaza comunicatul citat.