Măsură împotriva abuzurilor sau a corupției. Polițiștii vor purta de acum camere de filmat
Dacă sunteţi tentaţi să le daţi bani poliţiştilor pentru a scăpa de o amendă, renunţaţi. Poliţia Capitalei va cumpăra 1.200 de mini camere de filmat, pe care agenţii le vor purta în piept pentru a-i înregistra pe cetăţeni.
După modelul din alte ţări europene, ei vor înregistra astfel eventuale scene de dare, luare de mită sau ultraj. Imaginile vor fi folosite, la nevoie, în instanţă.
Este doar o chestiune de timp până când vom vedea la pieptul celor mai mulţi dintre poliţiştii din Capitală aceste bodycam-uri. Cele 1.200 de dispozitive vor fi distribuite poliţiştilor de la Brigada Rutieră şi celor de la secţiile de poliţie din Capitală.
Trebuie să ştiţi că dacă un poliţist vă opreşte trebuie să fiţi atenţi şi la ce spuneţi, pentru că acest dispozitiv înregistrează atât video cât şi audio.
Poliţiştii din Capitală au mai folosit astfel de camere într-un program pilot. 20 dintre ei le-au purtat în ultimii doi în misiuni.
Agent Ene Cătălin, Poliţia Capitalei: „Mulţi spun că facem abuzuri pe stradă sau la secţii. E cel mai bine să se înregistreze tot, ca să nu mai fie confuzii. M-a ajutat mult, de exemplu, am avut un caz cu un şofer care a trecut pe roşu. L-am oprit, el nu a recunoscut, dar îl filmasem cu camera."
De la 20 de camere donate de Sindicatul Europol, Poliţia Capitalei va extinde proiectul la 1.200 de astfel de dispozitive. Asta înseamnă că cei mai mulţi dintre poliţiştii care intervin pe teren în Bucureşti vor fi dotaţi cu bodycam-uri.
Imaginile de pe camerele de filmat, probe în instanță
Gabriel Gârniță, Sindicat EUROPOL: „Se va vedea foarte clar cum a intervenit poliţistul, cum a raspouns cetăţeanul. Vă dau un exemplu. Mulţi colegi au spus că atunci când îi anunţă pe cetăţeni că sunt filmat, îşi schimbă comportamentul în bine."
În cazul unei contestaţii sau a unui proces, aceste imagini vor fi probă în instanţă.
Aceste schimbări vin şi cu un set de drepturi pentru cetăţeni. Oamenii trebuie să fie anunţaţi înainte de a fi filmaţi. Nu pot să refuze, dar pot oricând să le ceară celor de la poliţie să le dea informaţii despre serverul pe care sunt stocate imaginile şi pentru ce durată.
O astfel de cameră costă în jur de 600 de lei. Contractul a fost deja atribuit unei firme, care are la dispoziţie 24 de luni să livreze dispozitivele.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!