Poliţişti chemaţi de o mireasă bătută de soţ la scurt timp după nuntă. Ce măsuri pot lua
Anul a început în forţă pentru poliţişti, care au dat 150 de ordine provizorii de protecţie pentru victimele violenţei domestice. Noile reglementări le oferă puteri sporite agenţilor, care pot emite pe loc ordine de restricţie.
Anul a început în forţă pentru poliţişti, care au dat 150 de ordine provizorii de protecţie pentru victimele violenţei domestice. Noile reglementări le oferă puteri sporite agenţilor, care pot emite pe loc ordine de restricţie,
În ultimele două zile, poliţiştii din Constanţa au fost chemaţi - de o mamă bătută de fiul ei, dar şi de o tânără mireasă agresată chiar de cel care i-a jurat iubire veşnică. Atacatorii au primit pe loc ordine de restricţie şi nu mai au voie să se apropie de victime.
Comisar şef Răzvan Mocan, şeful Secţiei 5 Poliţie Constanţa: "A presupus în primul rând separarea celor doi, evacuarea agresorului din locuinţa şi îndepărtarea acestuia în acest caz la cel puţin 100 de metri de persoana vătămată."
Noile reglementări, aduse legislaţiei privind violenţa domestică, le permit poliţiştilor să intre oricând în locuinţa cu probleme şi să emită un ordin de restricţie, fără să mai aştepte încuviinţarea unui judecător.
Agenţii au puterea să îi interzică agresorului să mai locuiască cu persoana pe care a bătut-o, chiar dacă este proprietarul casei. Şi îl pot obliga să poarte permanent un sistem electronic de supraveghere. Dacă nu respectă legea, poate sta până la un an după gratii.
La rândul ei, victima trebuie să răspundă la 21 de întrebări, pentru că poliţiştii să stabilească gradul de pericol în care aceasta se afla.
Această femeie a plecat de acasă, după ce bărbatul a bătut-o fără milă. Acum se adăposteşte cu cei trei copii într-un centru. "Mă bătea fără să lase semn, că ştie unde ajunge dacă lasa semne! Prima dată nu m-a bătut aşa tare, dar a doua oară nu puteam să mă mai ridic."
Daniela Paris, psiholog Centrul pentru femei abuzate: "Sunt consiliate şi din punct de vedere juridic pentru a solicita un ordin de restricţie. De cele mai multe ori consilierea juridică o acceptă, dar nu o finalizează pentru că unele renunţa şi se întorc acasă."
Lidia Bârsan, psiholog: "Putem vorbi şi de sindromul Stokholm, dependenţa de agresor… Această teorie spune că o persoană nu suportă să fie nefericită pentru o perioadă îndelungată de timp şi atunci ajunge să iubească sau să se identifice cu persoana agresivă."
În Târgu Jiu de pildă, poliţiştii au ieşit în stradă să le anunţe pe femei că acum pot obţine ordin de protecţie provizorii, dacă este cazul. Potrivit statisticilor, 46 de femei, 26 de bărbaţi şi 12 copii au murit în 2017 în urma agresiunilor de acasă.
Sursa: Pro TV
Etichete: victime, politie, reguli, violenta domestica, ordin restrictie,
Dată publicare:
11-01-2019 18:42