Sute de mii de șoferi rămân fără RCA în câteva zile. Polițele încheiate la City Insurance expiră pe 11 mai

Ultima actualizare: 02-05-2022 15:24
asigurare rca

Poliţele RCA emise de societatea City Insurance încetează de drept pe 11 mai 2022, anunţă Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

Şoferii trebuie să încheie altă asigurare pentru a circula legal şi pot solicita returnarea primei proporţional cu perioada de valabilitate rămasă în vigoare.

„Autoritatea de Supraveghere Financiară (A.S.F.) atrage atenţia asupra faptului că poliţele RCA emise de societatea City Insurance încetează de drept pe 11 mai 2022, chiar dacă perioada de valabilitate a acestora depăşeşte data menţionată,” anunţă ASF, citată de News. 

Data la care trebuie înlocuite polițele RCA  emise de City Insurance

Tribunalul Bucureşti a admis cererea de deschidere a procedurii de faliment formulată de A.S.F. pe numele societăţii SAR City Insurance S.A. pe data de 9 februarie 2022.

Conform Legii 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, articolul 262, „în termen de 90 de zile de la data pronunţării hotărârii de deschidere a procedurii de faliment, poliţele de asigurare încheiate de societatea de asigurare/reasigurare încetează de drept; în aceleaşi condiţii, se vor denunţa şi contractele de reasigurare.“

Posesorii de poliţe de asigurare RCA emise de City Insurance trebuie să încheie o nouă asigurare, la un alt asigurator, până pe data de 11 mai 2022.

Ce pedepse riscă șoferii care nu au asigurare RCA

În caz contrar, aceştia sunt pasibili de sancţiuni în concordanţă cu legile în vigoare. Amenda pentru absenţa unei asigurări RCA este cuprinsă între 1.000 şi 2.000 de lei.

În baza Codului Rutier, Poliţia poate decide, ca măsuri suplimentare, reţinerea certificatului de înmatriculare al maşini sau reţinerea plăcuţelor cu numărul de înmatriculare.

Clienţii City Insurance ale căror contracte de asigurare sunt denunţate automat pe 11 mai 2022, pot solicita returnarea părţii din prima de asigurare proporţională cu perioada de valabilitate rămasă în vigoare.

Ce drepturi au clienții City Insurance

Spre exemplu, dacă poliţa a fost încheiată pe o perioadă de un an şi expiră pe 11 septembrie 2022, clientul are dreptul de a solicita returnarea unei treimi din valoarea primei plătite (proporţional cu cele patru luni din 12 rămase în vigoare).

Clienţii City Insurance pot solicita returnarea părţii din primă şi înainte de termenul de 11 mai, dacă decid denunţarea poliţei din proprie iniţiativă.

Persoanele implicate din postura de păgubit în accidente provocate de asiguraţi RCA ai City Insurance, care nu au cumpărat o poliţă nouă după data de 11 mai 2022, nu vor putea fi despăgubite în baza poliţei City Insurance, chiar dacă datele înscrise pe ea arată că se află încă în perioada de valabilitate.

Ce trebuie să știe păbubiții asiguraților City Insurance

Terţii păgubiţi se pot adresa Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR) pentru a fi despăgubiţi din Fondul de Protecţie a Victimelor Străzii (FPVS), doar în situaţia în care accidentul a implicat şi vătămări corporale sau decese.

În caz contrar, terţii păgubiţi nu se pot adresa niciunui organism sau asigurător şi vor fi nevoiţi să se îndrepte împotriva şoferului vinovat pentru recuperarea prejudiciului.

Conform Fondului de Garantare a Asiguraţilor (FGA), la data de 11 mai 2022, când se va produce denunţarea automată a contractelor de asigurare, vor mai fi în vigoare 498.255 de poliţe de asigurare RCA emise de City Insurance.

CITEȘTE ȘI: Peste 1.600 de creditori au de recuperat 1,8 miliarde de euro după falimentul City Insurance. CFR și IGPR, printre păgubiți

City Insurance a intrat oficial în faliment. Ce se întâmplă cu polițele de asigurare ale șoferilor

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO