Polițiștii, retrimiși la școală și învățați să gestioneze situațiile de criză
Poliţiştii de la Rutieră şi Ordine Publică se întorc la şcoală. Ei trebuie să înveţe să gestioneze impecabil o situaţie de criză, dar şi să folosească armele şi catușele din dotare.
Decizia a fost luată de superiori, după ce mai mulţi agenţi nu au ştiut cum să procedeze atunci când au întâlnit şoferi agresivi sau băuţi şi au devenit la rândul lor violenţi.
Cel mai recent incident în care au fost filmaţi poliţişti depăşiţi de situaţie s-a petrecut în judeţul Gorj. Un cetăţean este târât de agenţii care încearcă să îl ducă la secţie după ce l-au oprit în trafic.
Greşit, spun şefii din poliţie. Există tehnici speciale ca să convingi o persoană violentă care refuză să urmeze agentul.
Chestor Voicu MihaI Marius, dir. Poliţiei Capitalei: "Poate să intervină sau nu o greşeală când poliţistul somează şi cere cetăţeanului să facă un anumit lucru. În momentul în care cetăţeanul nu respectă aceste dispoziţii, conform legii, poliţistul este abilitat să folosească forţă."
Cum nu toţi agenţii sunt bine antrenaţi, apar şi situaţiile care lasă de dorit.
Pe de altă parte, nu doar civilii sunt vinovaţi. Unii poliţişti, prin comportamentul lor, îi provoacă pe oameni şi astfel se ajunge la scandal.
Lipsa de tact a poliţiştilor este recunoscută de responsabilii din sistem, aşa că toată lumea va merge la cursuri.
Chestor Voicu Mihai Marius: "Nu mai este nevoie să între în conversaţii prelungite, în conversaţii care nu au legătură cu motivul opririi sau cu sancţiunea pe care poliţistul intenţionează să o aplice."
Este bine să ştiţi şi că legea le permite poliţiştilor să folosească gradual forţa atunci când o persoană pe care încearcă ÎNTEMEIAT să o legitimeze nu se supune regulilor.