Podul Mare din Grădina Cișmigiu intră în reparații. Va costa peste două milioane de lei
Podul Mare din Grădina Cișmigiu intră în reparații. Are doar 24 de metri lungime şi patru lățime, dar pentru că este monument istoric, va costa peste două milioane de lei.
Pentru că nu a fost niciodată reparat, deși are mai bine de un secol, o bucată din el s-a prăbușit. De altfel, toată grădina - cea mai veche din capitală - este în paragină. Multe bănci sunt rupte, iar aleile sunt dezolante, străjuite de buruieni.
Podul Mare trece peste lacul Cişmigiu si leagă aleea Magnoliei de aleea Platanului. După mai bine de 3 ani de promisiuni, în sfârsit încep lucrările de reabilitare, care vor fi extrem de minuțioase. Un document al Consiliului General, din 2019, arăta că e nevoie de peste 33 de mii de ore de manoperă pentru ca acest monument istoric să-si recapete strălucirea de odinioară.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Podul a fost construit în urmă cu aproape un secol și a fost unul dintre punctele de interes ale vizitatorilor. În timp, însă, s-a degradat și a devenit un adevărat pericol. Anul trecut o bucată mare de balustradă s-a rupt, iar altele stau să cadă.
Lucrările vor mai întârzia, însă. Trebuie refăcută întâi expertiza, pentru că podul s-a degradat și mai mult de la ultima inspecție. Iar lucrările propriu-zise ar urma să dureze 9 luni.
La începuturile lui, parcul era locul ideal pentru petrecerea timpului liber. Există și un regulament pentru cei care veneau să se plimbe prin Cişmigiu: nu aveau voie să vorbească tare și erau obligați să păstreze curățenia. Acum mobilierul este degradat, copacii - plini de crengi uscate, iar spațiile verzi sunt neîngrijite.
„Cam totul este lăsat în paragină, ca totul în țara asta. Era un loc în care te simțeai bine, acum parcă nici asflatul nu e, și copacii nu sunt îngrijiți”, spune un locuitor.
Promisiuni sunt, însă doar pentru reparații minore. Lucrări importante nu s-au făcut niciodată, deși parcul are o istorie de aproape 200 de ani.
„Anul ăsta urmează a fi reparată cuva Lacului Mic din Cișimigiu. Și locurile de joacă urmează să fie o parte reparate, o parte schimbate. Reabilitarea Cișmigiului ca ansamblu depinde foarte mult de refacerea PUZ-ului pentru Cișmigiu. Ar trebui să se petreacă anul ăsta, a fost prins în buget. După aceea pot fi începute lucrări mai ample ale ansamblurilor din Cișmigiu”, a declarat grupul de inițiativă civică Cișmigiu.
Capitala este codașă la spațiul verde pe cap de locuitor. Fiecărui bucureștean îi revin mai puțin de 10 metri pătrați de verdeață, în loc de 26, așa cum cer normele Uniunii Europene.