Jurnalistul Rareș Năstase: ”Este ireal ce se întâmplă în România: îngropatul gunoiului”

×
Codul embed a fost copiat

Podcastul ”România, știi bine” a ajuns la episodul 32. Rareș Năstase și echipa „România te iubesc” au dezvăluit că, în loc de rețele noi cu surse de apă curată, autoritățile au lăsat numai promisiuni în cele mai multe dintre comunități.

Abia 35% din satele românești au rețele de apă. De exemplu, localnicii din comuna Rebra au o stație făcută în 2009, dar primesc la robinet… apă menajeră.

Rareș Năstase a vorbit cu jurnalistul Cristian Leonte despre problema rețelelor de apă potabilă în România, care a fost prezentată în ediția emisiunii „România te iubesc” din 21 martie 2021.

Rareș Năstase: "Problema apei și problema apei pe care o primesc românii prin sistemul centralizat e una extrem de complexă și, dacă stai să te gândești, fiecare caz în parte, fiecare caz pe care noi l-am luat și l-am studiat, e o mică anchetă în parte, pentru că peste tot trebuie să găsești răspunsuri la întrebările oamenilor, la ce s-a întâmplat concret acolo, la fața locului. Sunt multe situații care sunt de-a dreptul ridicole, dar, în același timp, oamenii de acolo trăiesc o dramă, pentru că e vorba de un atentat la sănătatea localnicilor, și atunci bineînțeles că pierzi timp cu fiecare caz în parte. Important este că oamenii trebuie să înțeleagă și trebuie să-și ceară drepturile, iar apa este un drept al lor. Sunt foarte mulți dintre ei care ne spuneau: 'Dacă mergeți la primar, întrebați de apă. Dacă mergeți la Garda de Mediu...'. Și ei ar trebui să facă același lucru. Să-și întrebe primarul, să-și întrebe consilierii, să-și întrebe toți factorii locali de acolo și să sesizeze".

Cristian Leonte: "Ăsta e un lucru care deja s-a transformat într-o mini-dezbatere în mesajele pe care le-am primit de duminică încoace și mulțumim pentru toate mesajele. Sunt de o parte cei care spun că autoritățile nu-și fac treaba niciodată și că tot timpul acoperă cu pământ, fie la propriu, fie la figurat, toată situația. Pe de altă parte sunt cei care spun că oamenii sunt cei care otrăvesc apele, pentru că ei livrează apei gunoi, frate, dejecții... Tot ce n-ar trebui să n-ajungă în apă... Totuși, oamenii sunt cei care pun în apă, oamenii sunt cei care murdăresc apa, care o otrăvesc...".

Citește și
romania te iubesc 10 noiembrie 2019
„România, te iubesc” - Tratament fără scăpare, emisiunea integrală din 10 noiembrie 2019

Rareș Năstase: "Spuneam mai devreme că sunt multe cauze pentru care apa nu mai este potabilă. Aici sunt, pe de o parte, acțiunile și inacțiunile autorităților locale și pe de altă parte cred că este și răspunsul comunității, pentru că, de multe ori, în zone pe care le găseam cu apă potabilă acum 10-15 ani, în prezent nu mai au apă potabilă. Și aici vorbim de zone în care s-a făcut agricultură intensivă, dar, mai nou, avem o uriașă sursă de poluare de la comunitate, să spun așa. Fie că vorbim de agenți economici, firme, insituții ale statului, dar și cetățeanul... Pentru că, așa cum ați văzut și-n reportaj, și vom mai prezenta situații de genul ăsta, din păcate, zona pânzei freatice, zona albiei râurilor, sunt foarte multe locuri care au devenit niște gropi de gunoi improvizate, gropi de gunoi nelegale, unde, dacă aruncă o persoană, aruncă și următorul, și următorul și tot așa. Eu cred că acolo, zonal, sunt cumva permise, pentru că am găsit situații în care inclusiv autoritățile locale, primăriile, recurg la această metodă. E o practică mai nouă în România. Adică e de vreo câțiva ani, dar este ireal ce se întâmplă: îngropatul gunoiului. Se adună un morman mai mare și apoi apare o lamă, un utilaj, și a acoperit totul".

(...)

Cristian Leonte: "Unul din bucățile de material care n-au mai avut loc care n-a mai avut loc în ediția de duminică este cea în care un oficial al Gărzii de Mediu, nu greșesc, explică cum s-au construit în cascadă stații de epurare, stații de captare, stații de epurare, stații de captare...".

Rareș Năstase: "Trăim în țara investițiilor ineficiente. Avem drumuri care duc în păduri și nicăieri, avem stații de epurare făcute ca să fie făcute, stații de aducțiune apă, la fel. Uite, vezi, filmați pe ascuns, cu camera ascunsă, oferă aceste declarații. Oficiali din sistem, da? Oficiali care știu despre ce este vorba, care văd lucrurile astea, nu le opresc din timp...".

Vedeți aici "Orașul din România în care apa este infestată cu bacterii chiar sub nasul autorităților", emisiunea integrală din 21 martie!

Toate podcast-urile ”România, știi bine!” pot fi ascultate și descărcate gratuit de pe romaniastiibine.podbean.com

Citește și...
“România, te iubesc”, 21 martie 2021. Emisiunea integrală. „Apa trece, mizeria rămâne”
“România, te iubesc”, 21 martie 2021. Emisiunea integrală. „Apa trece, mizeria rămâne”

Duminică la “România, te iubesc!” am mai spulberat un mit: cel al apelor curate și al izvoarelor cristaline de la noi.

„România, te iubesc” - Tratament fără scăpare, emisiunea integrală din 10 noiembrie 2019
„România, te iubesc” - Tratament fără scăpare, emisiunea integrală din 10 noiembrie 2019

Intrăm într-o lume necunoscută: spitalele de psihiatrie. Locuri izolate, ferite de ochii oamenilor, care ascund drame și povești greu de imaginat.

România, te iubesc: Emisiunea integrală din 23 decembrie 2018
România, te iubesc: Emisiunea integrală din 23 decembrie 2018

Louisiana se află la granița de sud a Statelor Unite și zonele urbane de aici se desfășoară pe suprafețe întinse, printre zone mlăștinoase. Orașele mai importante ale statului sunt New Orleans și Baton Rouge.

Recomandări
Antony Blinken a ajuns la București. Oficial american: Va anunţa un ajutor pentru infrastructura energetică din Ucraina
Antony Blinken a ajuns la București. Oficial american: Va anunţa un ajutor pentru infrastructura energetică din Ucraina

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, va anunţa marţi, la Bucureşti, un ajutor pentru restabilirea capacităţii de transport a energiei electrice în Ucraina, a declarat un oficial de rang înalt al Departamentului de Stat, citat de Reuters.

Bogdan Aurescu: Suedia susține aderarea României la Spațiul Schengen
Bogdan Aurescu: Suedia susține aderarea României la Spațiul Schengen

Ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, a anunțat, luni seara, pe Twitter că Suedia susține aderarea României la Spațiul Schengen.

Rusia a retras ameninţarea imediată de reducere a livrărilor de gaze către Republica Moldova
Rusia a retras ameninţarea imediată de reducere a livrărilor de gaze către Republica Moldova

Producătorul rus de gaze Gazprom a retras de luni ameninţarea de reducere a livrărilor de gaze către Republica Moldova.