Ploile torențiale au afectat toată țara. Un campion național de off-road și-a pierdut viața
Două vieți au fost luate de apele furioase, în Bacău și Vrancea. Un bărbat, campion național de off-road, participa la un concurs de profil și s-a răsturnat cu mașina într-un pârâu umflat de ploi.
Colegul său de echipaj a scăpat cu viață.
Ploile abundente din ultimele 24 de ore au produs efecte nefaste în 36 de localităţi din 16 judeţe ale ţării, dar şi în municipiul Bucureşti, conform News.ro.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Potrivit Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), precipitaţiile abundente au provocat probleme în ultimele 24 de ore în localităţi din judeţele Bacău, Brăila, Buzău, Călăraşi, Constanţa, Dolj, Gorj, Galaţi, Giurgiu, Ilgov, Prahova, Neamţ, Suceava, Vaslui, Vrancea, Bucureşti.
Echipajele au intervenit pentru evacuarea apei din 16 case, 85 curţi, 9 anexe, 6 subsoluri/beciuri, de pe 6 străzi, precum şi pentru degajarea a 17 copaci căzuţi pe carosabil sau pe autoturisme, fiind afectate 19 maşini.
Situaţii deosebite în urma ploilor abundente s-au înregistrat la Bacău, Vrancea şi Neamţ, unde mai multe persoane au fost evacuate din locuinţe, fiind în pericol de inundaţie.
În altă zonă, 12 muncitori care au rămas izolaţi de vineri, după ce au fost surprinși de torenți, au fost salvați sâmbătă de pompieri, într-o acţiune plină de tensiune.
În Slănic Moldova, cinci echipe de pompierii au intervenit contra cronometru pentru salvarea unei echipaj care participa la o competiție off-road. Pilotul și coechipierul său au fost surprinși de o viitură.
Din nefericire, pilotul mașinii, fostul campion national Adrian Cernea și-a pierdut viața, după ce a rămas blocat în mașina dusă la vale sute de metri de șuvoaie. Sâmbătă seară, vestea tragică a fost confirmată și de Federația Română de Automobilism Sportiv.
Copilotul Alex Tache a scapăt cu viață, după ce a reușit să iasă din mașină și să înoate până la mal.
Leonard Bulai, prefectul județului Bacău: "Copilotul a fost găsit, este stabil, cu semne vitale, este la Salvare în acest moment, dar pilotul mașinii a fost găsit fără semne vitale. În prezent i se aplică măsurile de resuscitare. Participau la un concurs de off-road organizat în Slănic Moldova."
Și în Vrancea, cei 12 muncitori care și-au petrecut noaptea în mijlocul șuvoaielor de pe râul Zăbala au fost salvați.
Muncitorii forestieri au fost aduși la mal pe rând, cu o tiroliană improvizată de salvatori, legată de un utilaj. Totul s-a petrecut sub coordonarea pompierilor, care s-au asigurat că oamenii ajung în siguranță.
Cel mai tânăr muncitor are 16 ani, iar cel mai în vârstă, 70 de ani și sunt din Comuna Nereju. Niciunul nu a avut nevoie de îngrijiri medicale și au ajuns cu bine la familiile lor.
Muncitor salvat: ”Acum ne-au scos. N-am dormit un ochi. Dacă mă pun aici, aici dorm. Veneam din pădure, n-am avut timp să trecem apa, ne-a luat puntea și ne-a fost frică să mai trecem, am intrat până aici, în apă, și m-am întors înapoi."
Claudiu Poiană, paramedic ISU Vrancea: ”În decurs de două, trei ore s-a reușit ancorarea coardelor de salvare și s-a început procesul de salvare al persoanelor. Erau foarte bucuroși, nu credeau că vor mai apuca ziua de mâine, dar noi ne-am făcut meseria și am reușit să-i salvăm."
Într-o alta comună, oamenii au rămas izolați, după ce puntea pe care traversau peste râu a fost ruptă de viitură. Localnicii folosesc acum un funicular improvizat.
Apele dezlănțuite au rupt și un pod, iar localnicii își riscă viața și traversează valea învolburată pe niște scânduri așezate peste un pod în construcție.
Femeie: ”A plouat, da, a distrus tot, chiar suntem izolați aici, la Nereju.”
Sâmbătă seară, din cauza debitului mare al râului Putna, o porțiune din drumul județean care leagă localitățile Prahuda și Valea Sării s-a surpat. Circulația rutieră a fost îngreunată, iar polițiștii au dirijat traficul.
Și în Suceava, Neamț și Bacău s-a dezlănțuit potopul.
În localitatea Negulești, din județul Neamț, patru familii au rămas izolate, sâmbătă seară, în urma ruperii unui podeț din lemn.
În județul Suceava, aflat sub cod portocaliu, mai multe gospodării au fost inundate, iar oamenii, evacuați.
Și în sudul Olteniei a plouat ore în șir, iar hidrologii au emis avertizări de inundații.
Din cauza inundațiilor, premierul i-a convocat pe toți prefecții în teleconferință și le-a cerut să fie pregătiți pentru cele mai rele scenarii.
Florin Cîțu, premierul României: ”Toată lumea trebuie să fie pregătită. Nu știm exact și vom afla ce se va întâmplă în perioada următoare și aș vrea să fim precauți, să ne pregătim pentru cele mai dificile situații și toată lumea rămâne în contact, nimeni nu pleacă nicăieri, nu ne luăm concediu, nu ne luăm liber zilele acestea, suntem toți pregătiți să intervenim în orice moment."
Aproape toată partea de sud-est a țării s-a aflat sub avertizare de vreme extremă, iar meteorologii au prelungit codul portocaliu în patru județe din Moldova până duminică seară la ora 23.