Ploile abundente au făcut prăpăd în țară. 49 de localități din 18 județe, grav afectate
Ploile abundente de au făcut ravagii în mai multe judeţe din estul şi sudul țării.
49 de localități din 18 județe au fost afectate grav de ploi, conform IGSU.
În București s-a intervenit pentru evacuarea apei din 10 case, 116 curţi, 15 subsoluri/beciuri, de pe 22 de străzi, precum şi pentru degajarea unui acoperiş şi a 15 copaci căzuţi pe carosabil/autoturisme. Șapte autoturisme au fost afectate.
Doi oameni au fost luaţi de ape şi numeroase gospodării au fost inundate.
Cauza este un ciclon ajuns în largul Mării Negre, care încă ameninţă să provoace inundaţii în ţara noastră.
Două coduri de vreme severă au intrat în vigoare vineri dimineaţă şi sunt valabile până sâmbătă seară la ora 23.
În judeţele aflate sub cod portocaliu, ploile pot aduce până la 80 de litri de apă pe metru pătrat.
După ploaia abundentă de vineri, a urmat prăpădul.
Un bărbat de 78 de ani, din comuna Gârcina, județul Neamț, a fost luat de viitură chiar din fața casei. Omul ieșise pe uliță împreună cu vecinii, când pârâul de lângă case s-a umflat brusc de la ploaie.
Din nefericire, s-a apropiat de mal, iar peretele de pământ s-a surpat şi bătrânul a fost luat de ape. Speriați, vecinii săi au alertat autoritățile. Bărbatul a fost scos de pompieri din apă, însă nu a mai putut fi salvat.
Și în județul Bacău, pompierii au intervenit pentru salvarea unui bărbat de aproximativ 70 de ani, care a fost luat de ape, după ce podețul pe care se afla s-a rupt.
În plus, mai multe gospodării au fost inundate şi un copac a blocat un drum din localitatea Scorțeni.
Iar în Vrancea, 12 muncitori au rămas izolați pe o insulă formată de viitură pe râul Zăbala. Muncitorii s-au adăpostit într-o remorcă și au anunțat la 112 că nu mai pot coborî în sat. Pompieri, salvamontiști și voluntari din comună au urcat pe jos către locul indicat de muncitorii forestieri, dar nu au putut să ajungă la ei din cauza debitului mare al râului. Starea lor este însă bună.
În Galați, apa a acoperit 15 străzi și a intrat în casele oamenilor.
O ambulanță trebuia să ajungă la o femeie de 71 de ani care a suferit o criză diabetică.
Pacienta a fost dusă la Salvare pe brațe de doi apropiați.
Pe o stradă, apa a ajuns la aproape o jumătate de metru și a pătruns în multe dintre mașinile parcate.
De pe treptele de la intrarea în curte, un cuplu privea cu amărăciune la dezastrul din jur. Un bărbat încerca să ajungă cu bicicleta acasă prin apă, iar o adolescentă se plimba cu o barcă pneumatică.
Bărbat: ”Acolo unde e mașina a doua, acolo e apa de un metru."
Femeie: ”Peste tot e plin de apă. Am niste puișori acolo. Și ei băltesc în apă."
Militarii de la ISU au intervenit la fața locului.
Nici litoralul nu a fost ocolit de ploi. În Dobrogea se înregistrează a treia cea mai ploioasă perioadă din istorie, spun meteorologii.
Elena Mateescu, director ANM: "În zilele următoare vom mai acumula cantități de precipitații care să fie considerate un record pentru zona Dobrogei."
În Dâmbovița, pe Drumul Național 7, în localitatea Tărtășești, canalizarea nu a mai făcut față, iar mașinile au înaintat cu dificultate.
În orașul Simeria, din județul Hunedoara, trei maşini au fost avariate după ce acoperişul unui bloc a căzut peste ele din cauza unei vijelii. Și în Giurgiu, un copac căzut pe vechea clădire a Spitalului Județean, iar peste 2.300 de gospodări din județul Harghita au rămas fără energie electrică.
Probleme au fost în aproape toate județele din estul, sudul și centrul țării.