Ploile și furtunile au făcut prăpăd în Transilvania și nordul Moldovei. Valea Prahovei, grav afectată

Dată publicare: 20-07-2021 07:41
Dată actualizare: 20-07-2021 16:28


Ploile și furtunile au făcut prăpăd în țară...
Ploile și furtunile au făcut prăpăd în țară...

Ploile și furtunile au făcut ravagii în Transilvania şi nordul Moldovei, care se află sub o avertizare cod portocaliu de fenomene meteo periculoase.

Marți dimineață, pe Valea Prahovei, zeci de locuinţe au fost afectate de potop, iar circulația rutieră și feroviară a fost dată peste cap între Sinaia şi Buşteni.

Viiturile, dar și vântul puternic au afectat mai multe localități din Alba şi Mureş.

Zeci de gospodării au fost inundate, iar mai mulți copaci au căzut pe firele electrice, dar și pe locuințe.

La Bușteni, pe Valea Prahovei, viitura i-a trezit din somn pe localnici, puțin înainte de zorii zilei. Oamenii au apucat să își salveze viața, dar nimic din lucruri.

Localnic: ”Când să ies m-a luat apa pe aici, prin curte. Sunt terminat, nici nu știu la ziua de mâine, la ce să mă mai gândesc, nu mai pot.”

50 de gospodării și un supermarket au fost inundate, iar Drumul Național 1 a fost blocat total de aluviunile aduse de pe versanții muntelui. Ore bune traficul a fost deviat pe rute ocolitoare.

O femeie de 70 de ani și fiul său au reușit să se salveze din calea puhoaielor, după ce s-au urcat în podul casei.

Localnică: ”E jale, dezastru. Bine că au scăpat. S-au urcat în podul casei și au scapăt… da.”

Mai multe mașini au fost târâte la vale de apele învolburate.

Mircea Corbu, primar Bușteni: ”A fost apă destul de mare, peste un metru 70, aproape doi metri. Vedem că acest cartier a fost inundat, cred că peste 50 de case au fost.”

Drumarii și pompierii, dar și salvamontiștii au reușit să deblocheze șoseaua acoperită de aluviuni și abia după ora nouă dimineața s-a putut circula în zonă.

Și la Sinaia au fost probleme. Pârâul Izvorul Dorului s-a revărsat, iar o mașină a fost luată de șuvoaie. Apa a intrat în patru case, provocând stricăciuni mari.

În Brașov, un pasaj rutier a fost inundat. Un autobuz și un tractor cu remorcă au rămas în apă. Pompierii i-au scos cu barca pe șoferii celor două vehicule.

În Mureş, norii s-au rupt în localitățile Ernei, Icland și Dumbrăvioara. A fost vijelie în toată regula, spun martorii, care au urmărit neputincioși cum vântul năpraznic pune copacii la pământ. Un arbore a căzut pe casa unei femei, iar vijelia a zburat țiglele de pe mai multe locuințe.

În Alba, după dezastrul provocat de ape la Ocoliș și Roșia Montana, luni s-a dat alarma și în comuna Bistra.

Zona s-a aflat sub cod roșu de vreme rea și, în doar câteva minute, mai multe gospodării au fost acoperite de ape. Oameni și animale s-au trezit în mijlocul șuvoaielor. Cineva a reușit, în ultimul moment, să sune la 112. O femeie și doi copii au fost prinși de viitură. Pompierii au intervenit de urgență cu mai multe echipaje.

Localnic: ”Mi-a dus toate țiglele de pe casă. Vijelie mare… acum am pus toate țiglele. A fost cu trăsnet, a fost cu gheață, a fost extraordinar. Așa ceva n-a fost, mai ales la noi în comuna Ernei."

Localnic: ”A fost mare, a plouat. Acum ne e frică să nu cadă pomul ăla pe casă.”

Podurile și podețele nu au făcut față potopului, iar în scurt timp apa a umplut zeci de gospodării. În ajutorul oamenilor au venit pompierii, care au intervenit cu mai multe motopompe.

Localnic: ”La ce debit de apă e acum, țeavă de 250, podeață de doi lei, cum să nu fie inundație.”

Localnic: ”O oră a plouat cu gheață, o ploaie ca lumea a fost.”

Localnic: ”Din spate, din deal, vine apa, și direct în valea asta vine, ține două case, a mea și a lui vără-miu.”

Din fericire, nu a fost nevoie de evacuarea persoanelor sau animalelor. Pompierii au fost ajutați și de voluntari. S-a intervenit cu motopompe la 38 de gospodării.

În județul Neamț, o ploaie torențială, care nu a durat mai mult de o jumătate de oră, a format pe versanți șuvoaie care au năvălit în stațiunea Durău. Un autoturism și două căsuțe cu suveniruri pentru turiști au fost luate de ape.

Probleme au fost și pe drumul care face legătura între stațiune și orașul Bicaz.

Și Iașiul s-a aflat sub cod roșu de ploi torențiale și vijelii, timp de o oră. Mai multe străzi au fost complet inundate, după ce gurile de canal s-au înfundat.

Iar în județ, un bărbat de 47 de ani, din comuna Oțeleni, a fost găsit mort, la mare distanță de case. Pompierii spun că a fost surprins de aluviuni în timp ce încerca să treacă albia unui pârâu.

Din cauza furtunii, și traficul aerian a fost perturbat.

Cursele Iași-Veneția și retur au fost anulate, și alte două zboruri internaționale, spre Bruxelles și Bergamo, au fost deviate spre aeroporturile din Satu Mare și Bacău.

Un alt avion, care ar fi trebuit să decoleze din Otopeni spre Iași, a fost întors din drum.

Meteorologii spun că în următoarele zile, România va fi răvășită de fenomene meteo extreme. În timp ce jumătate din țară este lovită de furtuni, alte județe, din sud, se vor topi de căldură.


VIDEO PROTVPLUS.RO