Zeci de români au fost surprinsi în mijlocul inundațiilor devastatoare din Germania: „Mulți au pierdut totul”
Zeci de români au fost prinși și în mijlocul inundațiilor care au lăsat în urmă distrugeri uriașe în Europa de Vest.
În timp ce unii au fost nevoiți să își părăsească locuințele invadate de puhoaie, de alții nu se știe nimic, pentru că sunt în zone, unde comunicațiile nu au fost restabilite. Bilanțul victimelor din Germania - țară cel mai greu lovită de ape - a ajuns la 165 de morți, și peste o sută de dispăruți. Autoritățile nu au anunțat dacă printre aceste persoane sunt și cetățeni români.
Pe măsură ce apele se retrag, este tot mai clar că în vestul Germaniei este dezastru.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Vecini, dar și oameni care nu se cunosc lucrează împreună ca să îndepărteze resturile celor mai grave inundații din ultima jumătate de secol. Viituri furioase au măturat orașe, au distrus ziduri groase din beton, au rupt poduri și au pus la pământ case. În unele locuințe încă băltește apă.
"Cumva până aici a fost apă, nu știu dacă se vede. Aici este mobilă, ce mai avea lumea. Aici este camera unui vecin care e DJ și avea toate sculele aici, totul distrus", a spus o româncă.
Elena Ciocan locuiește în Hagen - Renania de Nord. Și-a părăsit apartamentul când a venit viitură și a rămas fără energie electrică.
Simona Elena Ciocan: "Suntem oarecum în risc pentru că la subsol s-a format o crăpătură foarte mare din cauza apei, stând apa 3 zile la subsol. Și nu știm dacă afectează structura blocului".
Erich Mocanu, român din Germania: "Au plecat la plimbare casele, au fost luate de ape și duse, distruse complet, foarte foarte multă lume a rămas fără o locuința. Sunt foarte mulți români. Din păcate mulți dintre ei nu au avut nici minimum de asigurare. Mulți au pierdut totul, începând de la acte, haine, documente".
Cancelarul Angela Merkel a vizitat comuna Schuld, nu departe de Bonn, unde râul Ahr, transformat într-un torent furios, a distrus o mare parte a centrului istoric.
Angela Merkel: "Situația este suprarealistă, fantomatică. E șocant ce am găsit aici. Îmi vine să zic că limba germană nu are cuvinte pentru a descrie amploarea devastarii".
În Germania, inundațiile au ucis cel puțin 158 de oameni. Sunt încă 100 de persoane dispărute. Autoritățile nu au anunțat dacă printre victime sunt și cetățeni români. Rețelele de telefonie nu funcționează peste tot și sunt mulți care nu pot lua legătură cu familiile.
Erich Mocanu, român din Germania: "Încearcă să discute, să vorbească între ei, să se calmeze, dar sunt totuși speriați, pentru că nu știu ce au de făcut".
Sam Kiley, corespondent CNN: "Dezastrul care a afectat acest oraș nu e rezultatul unui râu umflat care a dat pe afară, ci a fost viitură provocată de o enormă cantitate de precipitații căzută într-un timp foarte scurt. S-au format torenți pe străzi".
Administrația Națională Oceanică și Admosferica din SUA a publicat imagini surpinse de satelitul Meteosat11 în timpul inundațiile devastatoare care au afectat Germania și Belgia. Un sistem mare de presiune joasă a adus precipitațiile record. Ploaia a căzut și în Elevtia, Luxemburg și Olanda, dar își continuă traseul prin Europa.
Ministerul Afacerilor Externe îi avertizează pe românii care merg în Grecia că țară este sub alertă de ploi puternice, furtuni și grindină. Avertizarea este valabilă în centrul și nordul teritoriului elen.