Dezastrul din Alba, evaluat de premier. Localnicii i-au arătat distrugerile după inundații
Proporțiile dezastrului de la Ocoliș, din Munții Apuseni, sunt și mai vizibile acum, la patru zile după prăpădul ce s-a abătut peste oamenii din comună.
Sute de case și anexe au fost afectate, unele luate de ape, mașini purtate în aval, gospodării distruse și infrastructură care trebuie refăcută. Nici acum nu există curent în toată comuna, iar oamenii încă lucrează ca să scoată nămolul din case.
Duminică, premierul României împreună cu ministrul de interne și al apărării au venit în zonă și s-au întâlnit cu localnicii.
Alegeri 2024
11:53
Diana Şoşoacă a făcut o filmare în cabina de vot. Și-a adăugat numele cu pixul pe buletinele de vot și a pus ștampila
11:34
Traian Băsescu: Îi rog pe români să vină la vot şi să opteze pentru ce vor în continuare. În turul I este de fapt finala
11:23
Cristian Diaconescu: Este un moment crucial prin care vom trece ca ţară. Avem nevoie de oameni profesionişti să ne reprezinte
11:22
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A treia zi de alegeri în diaspora. Număr semnificativ mai mic de voturi față de 2019
O femeie are casa distrusa. La fel ca ea, sunt mulți oameni disperați.
„Aici, jos, 2 metri a fost aici, să veniți să vedeți până unde a fost apa. S-a adunat și a băltit. Când am văzut că vine apa prin spatele casei, ne-am panicat și ne-am urcat în pod." îi spune femeia premierului Florin Cîțu.
Apa murdară a măsurat peste un metru în interior. Proprietarii sunt nevoiți acum să doarmă pe la prieteni.
„Așa se vede, aici au fost bolovani, lemne de toate, ce se vede, nu mai e nimic de folosit, unde dormeam noi aici, aici e casa" explică o localnică sinistrată.
Și drumurile au fost distruse. Ca să poată să treacă dintr-o parte în alta a satului, localnicii folosesc un trunchi de copac pe post de pod.
Bărbat: „A adus apa un copac, pe care l-a barat aici, și am prins pe el niște lemne și o balustradă, ca să putem trece. Am avut un pod mare, de treceam cu mașina, cu animale."
Alin Jucan – primar Ocoliș: „Avem peste 100 de gospodarii afectate, 1-2 case distruse, beciuri, 100 de anexe duse, anexe 100-180 afectate, 11 km de rețea de apă care nu mai există, aproape 11 km de asfalt ce necesită construire de la zero, e afectată toată structura de rezistență.”
Pentru că situația este cât se poate de gravă oficialii promit sprijin pentru sinistrații de la Ocoliș, Roșia Montană, Câmpeni şi Abrud.
Florin Cîțu - premierul României: „Urmează partea mai grea, pe termen scurt, dacă este nevoie de apă, vom aduce containere de 1.000 de litri de apă, că să fie apă potabilă în zonă, dacă este nevoie de locuinţe, saltele, utilaje.”
Florin Cîțu a precizat că oamenii afectați de inundații vor primi sprijin financiar din partea guvernului, începând de luni, 19 iulie.