Ploile ruinează vacanțele de schi ale românilor. Mulți își anulează rezervările, pe pârtii fiind numai noroi și apă
După căldură și vânt, acum vin ploile să ruineze vacanța de schi. 24 de județe plus Capitala iau liber de la școală săptămâna viitoare și mulți părinți aveau rezervare la munte. Însă au început să anuleze pentru că pârtiile s-au umplut de apă și noroi.
Iarna pare că s-a topit în fața primăverii: prognoza arată că până la mijlocul lunii va fi mai cald decât normalul perioadei.
A plouat zdravăn în Poiana Brașov, stațiune aflată la 1.000 de metri altitudine. Pârtiile de începători, de la poalele Postăvarului, sunt pline de apă.
Turistă: „Aș fi preferat doar să ningă sau măcar să nu plouă”.
Chiar și zăpada artificială rezistă greu în asemenea condiții.
Veronica Lăzărescu, instructor snowboard: „Dimineața este înghețată o oră, după aceea devine apoasă”.
Sus, în masivul Postăvaru, este mai bine pentru că nins, însă cei care și-au programat vacanța de schi în perioada următoare își fac griji.
Adrian Dogaru, instructor de schi: „Mulți sună să zica, OK, anulăm, plouă”.
Bianca Socol, reprezentantul unui hotel: „Noi permitem reprogramarea sejurului dacă e cazul”.
Turist: „Avem noroc că sunt tunurile de zăpadă și fetițele pot să schieze”.
Este drept, însă întreținerea pârtiilor, în condiții de vreme potrivnică, este costisitoare.
Sorin Toarcea, purtătorul de cuvânt al Primăriei Brașov: „Municipalitatea a cheltuit aproximativ 4 milioane de lei pe tot ce înseamnă energie electrică, apa care s-a utilizat pentru producerea zăpezii artificale”.
În vreme ce primăria Brașovului trage speranță că va încheia sezonul pe profit, alți administratori de pârtii s-au resemnat. Instalațiile de transport pe cablu sunt închise în multe locuri din țară, după cum arată imaginile camerelor de supraveghere.
Și în Franța, o importantă destinație pentru turismul de iarnă din Europa, sunt 200 de teleferice nefolosite din cauză că pârtiile nu mai au zăpadă. Domeniile mici de schi depind de subvenția publică.
Turist: „Cred că natura se schimba, trebuie să ne adaptăm”.
Curtea de Conturi din Franța a publicat un raport în care critică modul în care stațiunile montane se adaptează la schimbările climatice, investind în producția de zăpadă artificială, soluție considerată ineficientă pe termen lung. Instituția a recomandat diversificarea activităților pentru turiști.