Ploieștiul e îngropat în gunoaie. Cetățenii se tem de venirea primăverii: „O să apară gândăcimea, șobolanii, brontozaurii”
De zece zile, Ploieștiul este îngropat în gunoaie din cauza unui război între Primărie și prestatorul serviciilor de salubritate.
Maldărele de deșeuri se revarsă din ghene și se întind pe străzi printre blocurile de locuințe, în vreme ce autoritățile nu par a găsi o soluție rapidă. Oamenii se tem că, odată cu încălzirea vremii, crește riscul de epidemii și vor apărea gândaci sau șobolani printre deșeuri.
Maldăre de gunoaie zac la fiecare colț de stradă, în Ploiești. Trotuarul a dispărut sub pungile cu resturi și cartoanele aruncate de locatarii blocurilor din zonă, și ghena din apropiere oferă o priveliște mizeră. Deșeurile se întind până în stradă.
Localnic: „O să apară gândăcimea, șobolanii, brontozaurii.”
Criza gunoiului a început când autoritățile locale au decis să aducă în oraș o nouă firmă de salubritate, care să facă treabă mai bună pe mai puțini bani, însă socotelile primarului au fost date peste cap atunci când s-a constatat că noul prestator nu are autorizație de mediu pentru a-și desfășura activitatea, dar nici vechiul operator nu mai poate strânge deșeurile.
Sorin Ion Dumitrașcu, administrator public al municipiului Ploiești: „Nu mai are contract pentru că a expirat pe 15 ianuarie și, foarte important, nu are licență de operare, a expirat pe 30.12.2024.”
Primarul ales anul trecut a sperat că autorizația de mediu va fi obținută rapid, dar s-a înșelat. Termenul legal este de 90 de zile.
Localnic: „Pare o avanpremieră la o nouă epidemie, nu îmi pot explica atâta nepăsare, neglijență și lipsă de respect pentru oameni.”
Edilii au solicitat Prefecturii să declare stare de alertă, care ar permite luarea unor măsuri urgente, însă cererea nu a fost admisă. Între timp, câteva mașini ale fostului prestator au început să ia deșeurile de la spitale, chiar dacă nu au autorizații de acces gratuit în oraș.
Primăria Ploieşti, amendată de DSP şi Garda de Mediu
Primăria Ploieşti a fost amendată de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Prahova şi de către Garda de Mediu pe fondul crizei salubrităţii care a debutat în data de 17 februarie.
Directorul DSP Prahova, Cătălin Albu, a precizat, miercuri, pentru Agerpres, că municipalitatea a fost sancţionată cu suma de 40.000 de lei.
De asemenea, Garda Naţională de Mediu anunţă aplicarea unei sancţiuni în valoare de 60.000 de lei ca urmare a gestionarii defectuoase a deşeurilor municipale la nivelul platformelor de precolectare şi gospodăriilor populaţiei din Ploieşti.
"În urma unui control desfăşurat în perioada 21-26 februarie 2025, comisarii din cadrul Comisariatului Judeţean Prahova au constatat faptul că Primăria Ploieşti nu a asigurat, conform atribuţiilor ce îi revin, salubrizarea corespunzătoare a oraşului. Astfel, s-a constatat faptul că, începând cu data de 17.02.2025, nu s-a mai respectat graficul de colectare a deşeurilor municipale, situaţie ce a persistat pe toată durata verificărilor până la momentul finalizării controlului. În penultima zi a controlului (25.02), verificările s-au făcut chiar cu reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Prahova şi în prezenţa reprezentantului Regiei Autonome de Servicii Publice Ploieşti. S-au verificat puncte de colectare a deşeurilor din diferite zone din municipiul Ploieşti unde s-au evidenţiat cantităţi semnificative de deşeuri municipale acumulate atât pe platformele de precolectare, cât şi depozitate necontrolat în afara acestora, direct pe sol", se arată într-o postare pe pagina de Facebook a Gărzii Naţionale de Mediu.
Astfel, a fost trasată măsura, în regim de urgenţă, privind asigurarea salubrizării localităţii, în sensul ridicării şi eliminării deşeurilor din platformele de precolectare şi zonelor adiacente, apoi curăţarea terenului, pentru asigurarea protecţiei mediului şi sănătăţii populaţiei, menţionează sursa citată.