România sub cod galben și portocaliu de ploi abundente. Agricultor: „Plouă în mai, ai mălai”
Capitala și 23 de județe sunt, până marți dimineața, sub cod galben și portocaliu de ploi abundente. Iar vremea rea ne va însoți până la finalul săptămânii, din cauza unui ciclon format în Marea Mediterană, care persistă în regiunea noastră.
Temperaturile sunt mai scăzute chiar și cu 10 grade față de normalul perioadei. În Capitală, de exemplu, s-au înregistrat astăzi doar 14 grade, comparativ cu 24 sau 25 de grade, cât ar fi trebuit să fie în mod normal.
O masă de aer rece, care a coborât din nordul continentului, a format un ciclon în Marea Mediterană, ce afectează aproape jumătate din țara noastră. Ne putem aștepta, așadar, la vreme capricioasă pentru tot restul săptămânii. Abia din weekend sau de săptămâna viitoare este posibil să vedem soarele în mare parte din țară.
În același timp, am putea observa, local, din nou, efectele prafului saharian în zona Dobrogei și a Moldovei. Acest episod ploios a adus însă bucurii și necazuri deopotrivă.
Ploaia, motiv de bucurie pentru agricultori
Ploaia din ultimele zile înseamnă belșug pentru agricultori. Pe câmpuri, sub stropii mari de apă, plantele s-au înviorat. Grâul și rapița aveau nevoie de apă. Într-o lună ar trebui să înceapă recoltatul.
Radu Daniel, agricultor din județul Ilfov: „Știți că e o vorbă bătrânească, se spune că dacă plouă în mai, ai mălai. Așa că e o vorbă plină de înțelepciune. Și este adevărată, atât pentru cultura de grâu, orz, rapiță, cât și pentru culturile de primăvară, porumb și floarea-soarelui. Apa a pătruns încet în sol, nu a fost o ploaie de vară, repezită, care tasează solul.”
Unii fermieri, nemulțumiți de programul de rachete antigrindină
Iar ploaia a adus și necazuri. Grindina a distrus unele culturi din zona de sud și Moldova. Unii fermieri dau vina pentru necazul lor pe Ministerul Agriculturii, care a oprit funcționarea rachetelor antigrindină, menite să risipească gheața din nori.
Reprezentanții Ministerului Agriculturii au transmis, printr-un comunicat de presă, că zonele afectate nu s-ar afla, oricum, în raza de acțiune a Sistemului Național Antigrindină, sistem pe care au decis să îl oprească în urma mai multor discuții pe care le-au avut cu o parte dintre fermieri.
Potrivit oficialilor, deși sistemul a funcționat zeci de ani, nu există un „studiu de impact complet privind influența acestora asupra regimului precipitațiilor”.
În ciuda precipitațiilor, e secetă în sol
Iar rezerva de apă din sol, până la 100 de centimetri adâncime, este limitată. Petele verzi de pe harta agrometeorologică – cele care arată un nivel optim de apă în sol – sunt încă mici. În mare parte din țară este încă secetă.
Daniel Alexandru, șeful laboratorului de agrometeorologie al ANM: „Rezerva de umiditate s-a îmbunătățit semnificativ. Doar în zonele în care aceste cantități de precipitații au depășit niște norme de 40–50 litri pe metrul pătrat. Vorbim de zona sudică a României și zona estică. Deficitul nu va putea fi suplinit cu aceste precipitații, astfel încât zonele vestice, sud-vestice, sud-estice, zona Dobrogei, nu vor putea fi acoperite.”
Totuși, în alte părți ale Europei este și mai rău. Marea Britanie, Germania, Franța și Suedia se confruntă cu cea mai secetoasă primăvară din ultimele decenii.