VIDEO. Cum va arata Autostrada suspendata si pe unde va trece. Alege una din cele trei variante

Dată publicare: 13-07-2011 19:09
Dată actualizare: 02-11-2012 10:34


Proiectul Autostrada Suspendata revine in atentie cu trei variante aflate deja in dezbatere publica. Dintre ele, locuitorii Bucurestiului trebuie sa aleaga una pana la finalul anului.

Sunt diferente mari de cost, iar primarul Sorin Oprescu de pilda sustine varianta cea mai complicata, care include un tunel de 2 kilometri pe sub parcul Herastrau. Pretul depaseste un miliard si jumatate de euro.

Grandiosul proiect, numit si autostrada suspendata va porni de undeva de aici din zona Soselei Colentina si va avea aproximativ 16 km. In functie de varianta aleasa dintre cele trei aflate in dezbatere publica, traseul va avea tuneluri, pasaje suprateranresi subterane.

IATA ANIMATIA CU VIITOAREA AUTOSTRADA SUSPENDATA

Drumul expres va porni din Nord-Estul capitalei si va strabate orasul pina in Vest. Se obtine astfel un drum alternativ pentru cei care aveau de batut centura de nord catre iesirile spre munte sau spre mare. Concret drumul va lega soselele Petricani, Pipera, Bulevardul Aerogarii, DN1, Calea Grivitei autostrada A1 si centura de sud. Astfel incat bucurestiul sa poata fi parcurs printr-un soi de inel median, cum il numesc autoritatile.

In timp ce in prima varianta, care nu ar costa mai mult de 600 de milioane de euro, drumul ar fi construit doar la nivelul solului si ar fi brazdat de pasaje subterane, celelalte doua presupun si cate un tunel lung de 2 km pe sub parcul herastrau. Diferenta dintre ele este de pret: ultima varianta prevede ca mare parte din drum sa fie suspendat si costa de aproape trei ori mai mult.

In cea mai mare parte drumul va avea 3 benzi pe sens. Iar specialistii spun ca avem nevoie de el intrucit ar prelua 60 de mii de vehicule in 24 de ore.

Edilii spera sa se apuce de lucrari la inceputul anului viitor, iar in 2-3 ani sa ne laudam deja cu autostrada finalizata. Cel mai probabil constructorii vor fi chinezi insa nu se stie deocamdata daca se pune problema de un parteneriat public privat sau de concesiune. Alegerea e buna pentru ca in China tocmai a fost inaugurata cea mai lunga autostrada suspendata din lume: 34 de km lungime. 


VIDEO PROTVPLUS.RO