Presedintele CCR ii cere demisia lui Toni Grebla, daca acuzatiile DNA vor fi probate. Ce a spus de rochiile luate mita

×
Codul embed a fost copiat

"Judecatorul Toni Grebla trebuie sa plece de la Curtea Constitutionala, daca se va demonstra ca avea afaceri de familie sau ca a facut trafic de influenta".

Iata mesajul presedintelui Curtii, unde vineri a fost discutat din nou acest scandal rasunator de la varful justitiei din Romania. Grebla nu a aparut vineri la serviciu, insa luni trebuie sa dea o explicatie in scris.

Presedintele CCR Augustin Zegrean a declarat vineri ca a avut o discutie personala cu Toni Grebla, in cadrul careia judecatorul constitutional a recunoscut o parte din acuzatiile procurorilor, respectiv cele referitoare "la rochii, capsatoare, capse".

"Nu am mai vorbit cu el de ieri (joi, n.r.), de cand a fost la mine in birou. (...) A fost o discutie privata. De exemplu, era adevarata povestea cu rochiile, cu capsatoarele, cu capsele, astea sunt adevarate", a spus Augustin Zegrean.

Presedintele Curtii Constitutionale a subliniat ca inca nu a discutat cu ceilalti membri ai Curtii Constitutionale referitor la situatia in care se afla Toni Grebla.

Citește și
Toni Grebla - cover
Toni Grebla si scandalul de coruptie fara precedent in Romania. De ce este urmarit penal judecatorul Curtii Constitutionale
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

"De unde sa stiu ce gandeste, daca stiam ce gandeste, probabil ca nu se ajungea aici. (...) Inca nu am discutat cu ceilalti judecatori. Probabil ca azi sau luni vom discuta problema asta", a spus Zegrean, referitor la posibilitatea ca Toni Grebla sa se retraga de la Curtea Constitutionala.

 

Toni Grebla: Ma gandesc sa imi dau demisia

Toni Grebla a declarat vineri, la A3, citata de Mediafax, ca probabil la inceputul saptamanii viitoare o sa anunte public ce a hotarat in legatura cu evenimentele urmatoare si cu pozitia sa, precizand ca deocamdata este "sub imperiul emotiilor produse de aceasta intamplare".

Grebla a mai spus ca, atunci cand a fost numit judecator la Curtea Constitutionala, stia ca face "obiectul unor preocupari ale unor institutii ale statului", insa nu stia ca exista un dosar de urmarire penala care sa il vizeze. El a precizat ca printre aceste "preocupari" ar fi fost ascultarea convorbirilor telefonice, filaj si supraveghere, dar ca nu avea informatii precise, respectiv in ce data a inceput interceptarea sa. Grebla a mentionata ca atunci era vorba doar de o banuiala ca este pus sub supraveghere, care acum s-a confirmat.

Judecatorul CC a mai spus ca nu se teme pentru situatia in care a ajuns, dar are o mahnire, pentru ca a pus familia in aceasta situatie si chiar Curtea Constitutionala.

Toni Grebla a spus ca vineri nu merge la Curtea Constitutionala, dar luni va fi la CC si va lua o decizie.

Presedintele Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean, declara joi ca demisia este un act personal, iar judecatorul Toni Grebla poate alege sa-si dea demisia, CC neputand sa-i ceara acest lucru.

"In legatura cu demisia, vreau sa va spun ca demisia este un act personal, daca dumnealui va alege sa-si dea demisia, este alegerea lui. Nu putem sa-i cerem demisia, pentru ca legea noastra spune ce se intampla in situatii de genul acesta", a spus Zegrean.

El a mai explicat ca Grebla poate fi cercetat fara nicio aprobare.

"Dumnealui poate fi cercetat fara nicio aprobare de la nimeni, doar in momentul in care s-ar pune problema arestarii sau trimiterea in judecata, atunci se cere aprobare din partea institutiei care a aprobat numirea sa la Curte. Din acel moment, mandatul lui este suspendat", a precizat Zegrean.

Augustin Zegrean a mai spus ca pentru judecatorii CC a fost "o surpriza uriasa" situatia lui Toni Grebla.

"Pentru noi a fost o surpriza uriasa, este pentru prima data cand un judecator, o persoana de la Curte a fost in aceasta situatie. Ne-a socat, nu am stiut pana nu am vazut la televizor si nu am primit comunicatul DNA", a spus Zegrean.

El a mentionat ca situatia judecatorului Toni Grebla este "regretabila".

Zegrean a precizat ca activitatea Curtii Constitutionale nu este afectata. "Noi putem sa judecam daca suntem minim sase, sper sa nu ajungem chiar acolo", a mentionat Zegrean.

Cazanciuc: Nu este placut pentru nimeni sa fie anchetat un judecator de la CC

Ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, spune, comentand cazul lui Toni Grebla, care este urmarit penal de DNA, ca ”nu este o situatie placuta pentru nimeni ca un judecator de la Curtea Constitutionala sa fie sub ancheta” si ca ”trebuie trase invataminte”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Aflat, vineri, la Ploiesti, ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, a afirmat, intrebat fiind in ce masura este afectata imaginea justitiei de faptul ca un judecator al Curtii Constitutionale este urmarit penal de DNA, ca ”nu este o situatie placuta pentru nimeni”.

”Evident ca nu este o situatie placuta pentru nimeni ca un judecator de la Curtea Constitutionala sa fie sub ancheta. Pe de alta parte, faptul ca DNA isi face datoria indiferent de persoane, nu poate sa fie decat un lucru foarte bun, remarcat de noi in plan intern, remarcat in plan extern”, a spus Robert Cazanciuc.

Ministrul Justitiei a adaugat ca procesul penal, indiferent de faza in care se afla, are si un rol preventiv pe care unii nu il inteleg.

”Din pacate, se intampla aceste lucruri. Nu putem decat sa luam act de ele si sa incercam cu totii daca se poate sa tragem invataminte din acest lucru. Nu este un scop in sine sa pedepsesti pe cineva, dar procesul penal, indiferent de faza lui, are si un rol preventiv important. Din pacate, de foarte multe ori rolul preventiv al procesului penal se pare ca nu este inteles de unii dintre concetatenii nostri” a adaugat Cazanciuc.

Cum poate fi suspendat un judecator CCR

Curtea Constitutionala a transmis joi si un comunicat de presa in care a aratat, referitor la urmarirea penala a lui Toni Grebla, ca judecatorii CC sunt suspendati din functie atunci cand sunt trimisi in judecata, precizand ca orice persoana beneficiaza de prezumtia de nevinovatie pana la pronuntarea unei decizii definitive.

Potrivit sursei citate, judecatorii Curtii Constitutionale pot fi urmariti penal fara incuviintare, dar nu pot fi arestati sau trimisi in judecata decat in conditiile legii. De asemenea, judecatorii CurtiiConstitutionale sunt suspendati de drept din functie de la data trimiterii in judecata penala.

In acest sens, in cadrul comunicatului de presa sunt citate mai multe texte de lege. Unul dintre acestea se refera la faptul ca "judecatorii Curtii Constitutionale nu pot fi arestati sau trimisi in judecata penala decat cu aprobarea Biroului permanent al Camerei Deputatilor, al Senatului sau a Presedintelui Romaniei, dupa caz, la cererea procurorului general al Parchetului de pe langa inalta Curte de Casatie si Justitie".

Judecatorul Curtii Constitutionale Toni Grebla a fost dus, joi dimineata, cu mandat la Directia Nationala Anticoruptie, unde procurorii i-au adus la cunostinta ca este urmarit penal pentru trafic de influenta, constituirea unui grup infractional organizat si efectuarea de operatiuni financiare ca acte de comert incompatibile cu functia, in scopul obtinerii de bani sau bunuri necuvenite.

In acelasi dosar sunt urmariti penal omul de afaceri Ion Bircina, finul lui Grebla si administratorul mai multor firme, generalul in rezerva Constantin Bartolomeu Savoiu, Mare Maestru al Marii Loji Nationale Romane -1880, deputatii PSD Iulian Iancu si Lucian sova, membru in Consilul National al PSD, respectiv vicepresedinte al PSD Bacau, si Horia Hahaianu, director in cadrul Transelectrica SA.

Potrivit anchetatorilor, in perioada 2010 - 2015, Toni Grebla, aflat in exercitarea functiei de senator (pana la data de 18.12.2013, cand si-a inceput mandatul de judecator la CC) si ulterior judecator la CC, a pretins si primit de la Ion Bircina Ion, cu titlu de foloase necuvenite, urmatoarele: in perioada 2010 - 2015, folosinta gratuita, intretinerea si asigurarea pentru un autoturism marca BMW Serie 5, (inmatriculat succesiv pe mai multe firme controlate Bircina Ion), in echivalent de 56.070 euro; in perioada 2010 - 2015, folosinta gratuita a unui post telefonic, inregistrat pe una din firmele omului de afaceri; in 2.11.2011, suma de 1.200 lei (echivalentul unor obiecte vestimentare); in octombrie 2012, materiale electorale aferente campaniei electorale privind alegerile parlamentare, pentru lipirea a 20.000 de afise.

"Foloasele necuvenite au fost primite in schimbul promisiunii de a interveni si determina diferiti functionari publici sa indeplineasca si sa urgenteze indeplinirea unor acte ce intrau in atributiile acestora de serviciu, in folosul firmelor controlate de Bircina Ion, cu interese in domenii de activitate diversa (energie, transport, fier vechi s.a.)", sustine DNA.

DNA mai sustine ca, incepand din august 2014, Toni Grebla Toni a facut demersuri pentru intermedierea unei legaturi comerciale de export intre finul sau, Ion Bircina, un cetatean turc, Victor Dolghi si Constantin Bartolomeu Savoiu. Cetateanul turc este, conform unor documente din dosar, omul de afaceri Corekci Sevket.

Cei cinci, adauga anchetatorii, au constituit un grup infractional organizat pentru a exporta, prin Turcia, produse agro-alimentare catre Federatia Rusia, in ciuda embargoului institutit de aceasta pentru marfa din UE.

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Povestea nuntii de 8 zile la care Toni Grebla a fost Naș. Prietenia cu iz penal dintre judecatorul CCR si interlopul Barcina
Povestea nuntii de 8 zile la care Toni Grebla a fost Naș. Prietenia cu iz penal dintre judecatorul CCR si interlopul Barcina

Cum a ajuns un fost senator al Romaniei, actual judecator la Curtea Constitutionala, sa fie amic atat de bun cu un personaj care are un trecut tulbure?

Toni Grebla si scandalul de coruptie fara precedent in Romania. De ce este urmarit penal judecatorul Curtii Constitutionale
Toni Grebla si scandalul de coruptie fara precedent in Romania. De ce este urmarit penal judecatorul Curtii Constitutionale

Scandal de coruptie fara precedent in Romania. Un judecator al Curtii Constitutionale a fost luat de acasa cu trupele speciale si dus la ''Directia Nationala Anticoruptie''.

Gigel Stirbu si Toni Grebla au fost investiti in noile functii. Traian Basescu: Va urez succes
Gigel Stirbu si Toni Grebla au fost investiti in noile functii. Traian Basescu: Va urez succes

Gigel Stirbu si Toni Grebla au fost investiti, marti, in timpul unei ceremonii la Palatul Cotroceni, in noile functii, primul ca ministru al Culturii, iar al doilea ca judecator al Curtii Constitutionale.

Recomandări
Ce ar fi cerut vehement Cătălin Cîrstoiu în ședința coaliției care l-a „descalificat” din cursă. Informații din culise
Ce ar fi cerut vehement Cătălin Cîrstoiu în ședința coaliției care l-a „descalificat” din cursă. Informații din culise

După 15 ore de discuții, liderii PNL și PSD au renunțat la candidatul comun Cătălin Cîrstoiu pentru Primăria Generală a Capitalei. Cătălin Cîrstoiu nu a vrut să renunțe, ba chiar ar fi cerut și garanții.

Israelul a bombardat din nou Fâșia Gaza, într-unul dintre cele mai puternice atacuri
Israelul a bombardat din nou Fâșia Gaza, într-unul dintre cele mai puternice atacuri

Israelul a bombardat în timpul nopţii de luni spre marți nordul Fâşiei Gaza, într-unul unul dintre cele mai puternice atacuri din ultimele săptămâni.

Prima reacție a lui Nicușor Dan, după ce a aflat de Firea: ”Într-o societate normală .. nu ar mai trebui să deschidă gura”
Prima reacție a lui Nicușor Dan, după ce a aflat de Firea: ”Într-o societate normală .. nu ar mai trebui să deschidă gura”

Primarul general Nicuşor Dan este de părere că bătălia electorală pentru câștigarea Primăriei Capitalei în 2024 se va da între el şi Cristian Popescu Piedone.