Planul de reducere a cheltuielilor, pe ministere. De unde se vor tăia 20 de miliarde de lei
Planul de reduceri de cheltuieli cu 20 de miliarde de lei cerut de premier se conturează cu greu. Unii miniștri și-au făcut calculele și au început să taie de la deplasări, achiziții și utilități. Alții mai caută variante de economisire.
Primele socoteli nu arată bine, așa că sunt discutate, în paralel, și alte măsuri, care să aducă mai mulți bani la buget. De exemplu, posturile care ar fi libere la stat, să nu se mai ocupe, iar orele suplimentare, să fie răsplătite cu zile libere, nu cu bani.
Fiecare ministru a trebuit să propună un plan de tăieri de cheltuieli, după ce premierul Nicolae Ciucă a cerut o reducere cu 6% din creditele bugetare.
Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului: ''Nu se pune problema de a ajusta salariile în sistemul bugetar. E un demers de cumpătare. Frânarea cheltuielilor publice și încurajarea investițiilor.''
Una dintre cele mai mari reduceri le-ar putea face Ministerul de Interne, care ar putea tăia aproximativ 600 milioane de lei, potrivit unor surse guvernamentale.
La Transporturi, de pildă, deși ministrul Sorin Grindeanu susținea inițial că nu are unde tăia, s-au gasit 400 de milioane de lei, din banii alocați pentru cheltuieli neprevăzute, care ar putea fi economisiți.
La Ministerul Turismului, s-au făcut calcule pentru tăieri de 106 milioane de lei, din bugetele de marketing și expoziții.
La Ministerul Finanțelor, economia e planificată la aproape 400 de milioane de lei.
Iar la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, ar urma să se facă o scădere de 700 de mii de lei, la bunuri și servicii. Vor fi cheltuieli mai mici pentru curățenie, utilități, deplasări și reparații.
Nu toate ministerele au identificat surse pentru economii, este și cazul ministerului Familiei, condus de Gabriela Firea.
La final, reducerile propuse ar trebui să conducă la o economie totală de 20 de miliarde de lei, fără tăieri de salarii, posturi și investiții. Dacă nu se va ajunge la această sumă, Guvernul ar urma să ia alte măsuri, printr-o ordonanță, în luna mai.
De exemplu, social-democrații și-au făcut propriul plan. Și-ar dori și interzicerea cumului pensiei cu salariul la stat, o măsură care ar aduce economii calculate între 1,3 si 1,7 miliarde de lei. Bani în plus ar rămâne la buget și din diminuarea sau tăierea unor sporuri, ca cele acordate în anumite instituții, în contextul pandemiei. O propunere avansată în cadrul discuției din Guvern a fost ca orele suplimentare pentru bugetari să nu mai fie plătite, iar în loc, să fie acordate zile libere. O altă măsură ar fi ca posturile vacante să nu mai fie ocupate.
Masurile sunt luate în condițiile în care economia dă semne de încetinire, iar încasările la buget au fost cu aproape 5 miliarde de lei mai mici decat era prevăzut în primele trei luni din an.
Christian Năsulea, profesor de Economie: „O încetinire clară a economiei în ansamblu e normală în contextul inflației. Avem niște propuneri care au fost făcute de reduceri, dar sunt absolut insuficiente. Ca soluții reale - ar fi să se constituie grupuri de lucru care să evalueze activitatea din ministere ca să fie găsite acele posturi care nu sunt necesare.
Masură necesară, mai ales că urmează un an dificil. Fondul Monetar Internațional a revizuit în jos prognoza pentru creșterea economiei noastre, de la 3,1% cât era în toamnă, la 2,4%.