Considerată una dintre cele mai frumoase plaje sălbatice din Europa, plaja de la Corbu a intrat în vizorul dezvoltatorilor imobiliari.

Langă nisip, în zona rezervației biosferei Deltei Dunării, au început să se înalțe, de curând, mai multe vile. Construcțiile aparțin aceluiași investitor care a luat aviz de construire de la mai multe insitituții, printre care și Primăria din Corbu, al cărui viceprimar a spus că știe că în Sit Natura 2000 nu sunt permise construcțiile.

Un colț de rai cu nisip fin, ape limpezi și o liniște întreruptă doar de zgomotul valurilor, plaja din Corbu își trăiește ultimele momente de sălbăticie. În buza marii, muncitori aduși, unii din Turcia, ridică un complex turistic de lux, cu 18 imobile mari.

Muncitori: Construim vile de vacanță. La vară, aici, turiștii se vor relaxa foarte bine."

Șantierul a fost început în iarnă

Zona costieră Corbu face parte din Rezervația Biosferei Delta Dunării și are statut de „Sit Natura 2000". Legea spune că, în aceste locuri protejate, construcțiile care afectează habitatul nu sunt permise și totuși investitorul, spun cei de la primăria din localitate, a obținut avizele.

Reporter: Aici se poate construi? Eu știu că nu se poate.

Vasile Halici, viceprimar Corbu:Așa știu eu, dar s-au dat avize. Dacă noi nu eliberăm această autorizație de construcție, putea să ne acuze de abuz în serviciu."

Cine este responsabil

Vasile Halici este viceprimar în Corbu de doi ani. Aruncă responsabilitatea pentru începerea șantierului asupra vechii conducerii a primăriei și Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării.

Vasile Halici, viceprimar Corbu: „Această investiție s-a dezvoltat pe proprietate privată care, într-adevăr, e la graniță cu plaja care este a ARBDD-ului. Nu ne convine, bineînțeles că nu, că plaja are locul ei, dar dacă s-au dat avizile respective."

Atena Groza, guvernator ARBDD: Acordul de mediu și avizul de mediu au fost eliberate de APM Constanța. Nu toată suprafața care se construiește este a rezervației Delta Dunării. ARBDD a dat în anul 2020 avizul pentru partea de teritoriu care se suprapune cu proiectul."

Camelia Costache, director al APM Constanța: Acest proiect a parcurs toată procedura de evaluare a impactului, a fost emis și avizul custodelui adică agenția națională de arii natural protejate și s-a decis că acest impact este minim. Atunci s-a luat decizia de emitere a actului."

Investitorul care ridică imobilele pe plaja de la Corbu nu a dorit să explice într-un interviu pașii urmați pentru începerea șantierului. Despre proiect a fost întrebat și ministrul Mediului Tanczos Barna. Acesta a spus că nu este documentat și nu vrea să vorbească.

Călin Dejeu, biolog:Acolo sunt patru arii naționale suprapuse, deci e un regim de protecție cvadruplu. Faptul că o asemenea zonă a fost distrusă, pentru mine e eșecul suprem al legislației de mediu din România."

Rezervaţia Biosferei Delta Dunării este primul sit natural din România înscris în Patrimoniul Mondial UNESCO

Este un colț de rai pe care suntem obligați să îl protejăm. Pe de altă parte este o zonă foarte bine exploatată de agenții imobiliari, care spun că cele mai căutate terenuri sunt cele din apropierea plajei sălbatice din Corbu.

Florin Mihalcea, specialist în imobiliare: La un teren intravilan cum sunt cele de aici pleacă cam de la 80 de euro în sus. Cu cât te apropii mai mult de apă, cu atât cresc prețurile, adică pot să ajungă la 150-200."

Specialiștii în imobiliare spun că cei mai mulți investitori cumpără mai întâi terenuri în extravilanul localității. Apoi, așteptă momentul oportun și, printr-o hotarăre a Primăriei, îl introduc în intravilan, că să înceapă să construiască.