Pilotul avionului care a aterizat forțat în Alba a murit la spital

Dată publicare: 22-10-2017 16:11
Dată actualizare: 29-10-2017 21:20


Pilotul care a aterizat forţat sâmbătă pe un câmp din apropiere de Alba Iulia a murit duminică la spital, din cauza rănilor suferite.

Avea 60 de ani şi conducea un avion de mici dimensiuni. Când a fost găsit, le-a declarat salvatorilor cu ultimele puteri că vântul puternic l-a obligat să vină la sol. În urmă cu patru ani, supravieţuise unei alte aterizări forţate. Acum, specialiştii pentru siguranţa aviaţiei şi anchetatorii încearcă să afle cum s-a produs tragedia.

Omul de afaceri Zaharie Groza era pasionat de zbor şi, spun prietenii, avea sute de ore la activ. Sâmbătă, se urcase în carlingă de câteva minute când, la un moment dat, nu şi-a mai putut controla avionul şi a aterizat forţat pe un câmp în apropierea localităţii Vîntu de Jos.

Adrian Butuc, prieten al pilotului: ”Nu prea ne explicăm, nu prea ne explicăm, că au fost aici şi specialişti, dar, nu, nu, e cam dubios. Nu cred, nici defecţiune, nici eroare, ori ceva rafale de vânt, nu ştiu exact ce."

O primă ipoteza că ar fi fost vorba despre rafale de vânt a
oferit-o chiar pilotul. Cu ultimele puteri, lângă aeronava distrusă, bărbatul de 60 de ani l-a spus medicilor că ar fi avut probleme cu o vântul puternic.

Colonel Cornel Oprisă, şef ISU Alba: "Din declaraţiile poliţiştilor care au ajuns la faţa locului, şi persoana era conştientă. A spus că intenţiona un zbor de testare şi din cauza vântului a fost surprins."

Specialiştii care investighează accidentul se vor pronunţa asupra cauzelor. Resturile avionului au fost duse într-un hangar.

Zona în care s-a produs tragedia este prielnică pentru zbor, spun piloţii. Iar terenul, în cazul unui accident, permite o aterizare forţată cu şanse de reuşită pentru pilot.

Din păcate pentru Zaharie Groza, a doua lui aterizare forţată s-a terminat tragic. Cu multiple traumatisme la cap şi la membre, bărbatul a murit la Spitalul de Urgenţă din Târgu Mureş.

Mai privise o dată moartea în faţă acum patru ani. În 2013, a aterizat forţat în apropiere de răul Mureş, pe câmp, în localitatea Ciugud.

Tags: pilot, avion, prabusire,


VIDEO PROTVPLUS.RO