Mărturiile celor ce l-au cunoscut pe Rege. "Au existat doi regi: Mihai trupul şi Mihai spiritul"

Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Sambata 16 Decembrie 2017 07:36
Categorie: Actualitate

În ciuda unei copilării singuratice şi a unei adolescențe trăite în umbra tatălui, Mihai I al României a reuşit să devină o personalitate marcantă, nu doar prin deciziile luate, ci şi printr-un modelul de umanitate.

Educat pentru a deveni rege, a ajuns să lucreze, ca un om simplu, pentru a-şi câştiga existenţa. A fost pilot, mecanic, agent de bursă, şi chiar a vândut ouă. „Au existat doi regi: Mihai trupul şi Mihai spiritul. Pe cel din urmă, trebuie să îl păstrăm viu, printre noi." - este îndemnul pictorului Ştefan Câlția, unul dintre oamenii dragi regelui.

Regele Mihai: „Nu sunt prea sigur cine a hotărât să fiu numit Mihai. Poate că vine de la Mihai Viteazul, poate că nu. Nu ştiu. Mama mi-a spus mai târziu că s-au gândit să mă cheme Ferdinand."

După o copilărie atent vegheată de mama sa, Regina Elena, cea care i-a dat curajul să ia decizii istorice, tânărul Rege Mihai începea o nouă viaţă, în exil, alături Ana de Bourbon Parma. Obligat să îşi părăsească ţara la doar 26 de ani, s-a schimbat radical în exil. A devenit tatăl a cinci fete şi a fost nevoit să lucreze pentru a le întreţine.

45 de ani a stat departe de România, timp în care auzea, neputincios, că visurile şi libertăţile poporului său sunt sufocate de comunişti.

Cei care l-au întâlnit la Versoix, povestesc că era însetat să afle orice informaţie de acasă. Acolo l-a vizitat, pentru prima dată, şi pictorul Ştefan Câlția, cel care avea să îi devină apropiat.

Ștefan Câlția, pictor:Pe stradă, plecam de la casa din Versoix şi deodată mi-a revenit în minte şi în trup senzaţia mâinii lui, o mână puternică de ţăran, o mână de cosaş, puternică. Și în faţa mea stătea drept, ca un cosaş, şi când începea să vorbească, dacă vă uitaţi la gesturile Majestăţii Sale, făcea mişcări ca un sacerdot. Atunci am spus că acest om e ţăran, e ostaş, e preot. Dacă aduni calităţile astea trei: a muncitorului, a apărătorului şi a spiritului, a iubirii, atunci descoperi că asta e calea, că el ţi-a dat-o şi nu ai decât să mergi pe ea.”

O cale luminată de credinţă după cum însuşi Regele susţinea.

Neagu Djuvara, istoric: „El a fost un profund credincios şi orişice gest pe care l-a făcut în viaţa lui, el a făcut-o zicându-şi asta vrea Dumnezeu.”

Regele Mihai: „Este credinţa pe care o aveam înainte. Credinţa noastră în Dumnezeu a scăzut foarte mult. Unele dintre idealurile tale au fost distruse de circumstanţe, dacă nu ai ceva pe care să te bazezi, cum ar fi credinţa în Dumnezeu şi în Iisus, ce îţi rămâne? Nu îţi rămâne nimic. Totul este făcut în bucăţi.”

Pe bucăţi s-a bucurat, ca orice om, de lucruri mărunte. Era pasionat de fotografie, multe imagini din arhivă familiei fiind surprinse chiar de Majestatea sa. Iubea animalele, în special câinii. Şi niciodată nu s-a despărţit de pasiunea pentru maşini şi mecanică. Deşi atât mama cât şi soţia sa erau pasionate de artă, Regele mărturisea că nu este un fin cunoscător al acestui domeniu.

Ștefan Câlția, pictor: „Eu cu Regele tot discutam, discutam. de fapt, discutam despre pânză, calitatea pânzei, parte tehnică. Când îl aduceai într-o zonă de tehnică, era extraordinar de curios: 'Cum, ţesătură? fir cu fir?' Pentru fiecare desen îţi trebuie un instrument special în cizelura şi zice: 'dar de unde îţi iei oţelul?' de la fabrici, câte o coadă de pilă, nu ştiu ce şi el zice: 'eu, în Elveţia, plătesc o taxă la depozitele astea de maşini vechi şi găsesc câteodată câte o piesă."

Dincolo de sobrietatea afişată, Regele ştia să şi glumească în initimitate. Theodor Paleologu, fiul scriitorului Alexandru Paleologu, povesteşte despre umorul aparte al Regelui.

Theodor Paleologu, istoric: „Faptul că îi plăcea Caragiale e foarte important. Înţelegea un citat din Caragiale şi chiar el cita din Caragiale. E un aspect poate mai puţin bănuit al Regelui. Această latură a lui de umor, de simţ al comicului, pe care îl avea."

Regele a fost unul dintre ultimii musafiri în casa Paleologu, înainte ca marele scriitor să moară, în 2005.

Theodor Paleologu, istoric: „A fost un moment foarte emoţionant, foarte frumos şi puţin comic, totodată, pentru că şi tata şi Regele Mihai n-auzeau prea bine şi nu aveau o dicţie foarte bună. Acum, cu doi bătrâni care n-aud prea bine şi nici nu au cum să înţeleagă foarte mult. dar era o comunicare specială, dincolo de cuvinte."

Dincolo de cuvinte este şi legătura pe care regele Mihai a avut-o cu poporul român. Deşi a trăit aproape cinci decenii departe de România, vârstnici şi tineri îl plâng acum, cu regretul că nu vor mai fi vreodată contemporani cu o asemenea personalitate.

Regele Mihai, înmormântat în locul considerat de Carol I foarte aproape de cer
Regele Mihai, înmormântat în locul considerat de Carol I foarte aproape de cer
VIDEO PROTVPLUS.RO
VISURI LA CHEIE
3 copii au rămas fără mamă, la vârste foarte fragede, iar tatăl nu a mai reușit să termine casa pe care le-o construia
"Soția mea m-a învățat să spăl, să gătesc, că să știu să mă descurc fără ea"

05:14
VISURI LA CHEIE
O casă nouă nu le poate înlocui mama pe care au pierdut-o, însă le oferă o copilărie mai ușoară
Cum arată viață lor acum, după vizita unor Visuri la cheie

16:42
LA MARUTA
Lavinia Petrea, povești de când a devenit mamă pentru a treia oară

08:50
LA MARUTA
Mihai Dedu, povestiri din copilărie

09:25
LA MARUTA
Smiley a avut parte de o surpriză inedită, bunica lui a fost alături de el la concertul din Pitești

06:53
DIVERTISMENT
Când începe Black Friday 2018: data și ora reducerilor.
Toate informațiile despre ofertele de Black Friday 2018 le găsiți pe BF.STIRILEPROTV.RO șiBF.SPORT.RO

00:58
LA MARUTA
Doamna Maria a pregătit un borș tradițional de păsat

03:54
VORBESTE LUMEA
În familia Lazariuc, frumusețea este la putere. Cum arată nepoata celebrei Anastasia Lazariuc

20:00
VORBESTE LUMEA
Marcel Pavel și soția fac echipă bună. Cum răspund cei doi zvonurilor din presă

15:46
VORBESTE LUMEA
Ce presupune meseria de vidanjor

03:08
asistente suedia
Televiziunea publică din Suedia, anchetă despre asistentele false din România
Un bărbat a fost arestat, după ce o fată a căzut de la etaj. Îi vânduse droguri
Tânăr arestat preventiv, după ce a fost oprit cu focuri de armă în trafic. A acroșat un polițist
Lucian Șova, reacție după greva de la metrou: ”Metroul nu a fost construit pentru bunăstarea câtorva lideri”
Preotul care și-a ucis o vecină cu mașina, după care a fugit, a fost arestat preventiv. Reacția sa
Reacția lui Dăncilă, după ce Klaus Iohannis i-a reproșat că „se ascunde prin Arabia”
Ochi de pisica Transalpina
„Ochii de pisică” de pe Transalpina, furați în timp record: „Sunt iuți de mână”
Întrevederea dintre Theresa May și Klaus Iohannis, anulată. Motivul invocat
Delfini de pluş cu tentă sexuală, la un magazin care vinde produse confiscate de autorităţi
Pompierii se luptă de 72 de ore cu un incendiu izbucnit la un depozit, în Ploiești
Cine este bărbatul care a sunat la 112 şi a anunţat că ar fi bombe în Spitalul Judeţean din Ploiești
Atacatorul din Brăila ar putea fi anchetat pentru terorism. Anunțul DIICOT