Petre Daea, strategie pentru a stopa importul de usturoi în România
După ce piaţă românească a fost invadată de usturoi din alte ţări, ministrul Agriculturii vrea să îi convingă pe fermieri să se asocieze şi să producă mai mult.
Anul trecut am bătut un record nedorit şi am importat din China, Olanda sau Ungaria, peste 6.000 de tone.
Diferenţele dintre usturoiul autohton şi cel chinezesc sunt vizibile.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
''Ceea ce lipseşte din usturoiul chinezesc este partea verde. În usturoiul românesc există partea verde”, spune Mihai Dragomir, maestru bucătar.
Foarte mulţi spun că atunci când mănâncă usturoiul chinezesc au afecţiuni digestive. Au tot felul de arsuri.
Din păcate, însă, România nu produce cât consumă, aşa că apelăm constant la marii producători: Olanda, Cehia, Spania, Ungaria, China şi chiar Egipt. Producătorii locali au cultivat anul trecut numai 9900 de hectare.
Hipermarketurile nu au însă de ales. Vor cantităţi mari şi marfă aspectuoasă, iar fermierii noştri nu le pot asigura necesarul.
”Trebuie să avem suprtafață mare ca să poţi să duci. Aşa fiind asociaţi, da, se strângea, de la mine, de la alţii, dar deocamdată e mai greu. Usturoiul se mai sparge şi omul când se uită vrea să ia numai unul şi unul şi nu o să îţi dea nimeni bani pe unul care e spart”, explică un fermier.
"Nevoia există, oamenii îşi doresc usturoi românesc, noi ne dorim acest produs. Din păcate, acest usturoi nu poate să fie prezent la toţi retailerii de pe piaţă pentru că este o cantitate mică", explică Florin Căpățână.
Ministerul Agriculturii le cere şi el fermierilor să se asocieze.
”În aşa fel încât producătorul să fie sigur că producţia este valorificată şi comerciantul să fie sigur că are de unde lua producţie din România, în aşa fel încât să reducem cantităţile care se importă la această dată şi care nu sunt mici”, a declarat Petre Daea, ministrul Agriculturii.
Până una alta, importul de usturoi a crescut văzând cu ochii de la an la altul. În 2017 am importat cu o mie de tone mai mult ca în 2016 şi cu aproape 2.000 de tone peste 2015.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: Pro TV
Etichete: fermieri, Petre Daea, usturoi, comercianti,
Dată publicare:
16-04-2018 18:34