Noua şefă a Poştei Române a făcut plângere penală la DNA împotriva fostelor conduceri
Elena Petraşcu, numită luna trecută director general interimar al Postei Române, a trimis corpul de control la filiala Broker de Asigurare.
Neregulile găsite fac obiectul unei plângeri penale, trimisă la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), împotriva fostei conduceri a Poştei.
Noua şefă a Poştei Române a declarat într-un interviu pentru News.ro că cea mai mare neregulă găsită este că banii destinaţi majorării capitalului social al filialei Broker de Asigurare cu 1,8 milioane lei au fost deturnaţi şi folosiţi în alte scopuri.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Plângerea penală se îndreaptă între alţii împotriva lui Alexandru Petrescu, în trecut director general al Poştei şi care a fost totodată în acest an ministru pentru Mediul de Afaceri, dar şi al Economiei, şi împotriva lui Dante Stein, fost consilier onorific al premierului Victor Ponta şi fost preşedinte CA al Poştei.
”În anul 2015, Consiliul de Administraţie al companiei a hotărât majorarea capitalului social al filialei cu 1,8 milioane lei, în două tranşe a câte 900.000 lei, în martie 2015 şi în septembrie-decembrie 2015 (când director general era Alexandru Petrescu, n.r.). Deşi banii s-au dat cu destinaţia precisă de majorare a capitalului social a acestei filiale, această capitalizare nu a fost pusă în practică”, a declarat Elena Petraşcu, numită luna trecută director general interimar al Postei Române.
Managementul, împreună cu Consiliul de Administraţie şi Adunarea Generală a Acţionarilor Broker-ului, au decis să utilizeze banii în alte scopuri, de exemplu pentru plata salariilor.
”Mai precis, a fost deturnare de fonduri”, adaugă directorul general al Poştei Române.
Dacă Broker de Asigurare s-ar repune pe picioare, ar reprezenta o şansă de relansare pentru Poştă, asemeni modelului italian, consideră Elena Petraşcu.
”Având în vedere că banii daţi în 2015 pentru majorarea capitalului social nu au mai ajuns acolo, am purtat discuţii cu reprezentanţii Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) şi ai Ministerului Comunicaţiilor, ca să vedem ce se poate face legat de acele sume”, precizează directorul general al Poştei.
De asemenea, aceasta a trimis corpul de control al Poştei la Broker de Asigurare, ca să descopere ce s-a întâmplat cu suma respectivă şi care sunt persoanele care se fac vinovate de faptul că majorarea de capital nu a mai avut niciodată loc.
"Ni s-a prezentat un raport din care reiese inclusiv culpa CA-ului de la Poştă. Fiind vorba de o filială a companiei, consiliul de administraţie avea obligaţia să urmărească procesul respectiv după o perioadă anume, să vadă dacă s-a finalizat sau nu capitalizarea”, a adăugat ea.
În urma raportului corpului de control, Elena Petraşcu a făcut plângere penală, trimisă la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), împotriva fostei conduceri a Poştei şi a filialei sale.
Din raportul corpului de control a reieşit că fostele conduceri se fac vinovate de faptul că acea capitalizare a Brokerului nu a mai avut loc: Alexandru Petrescu, Andrei Stănescu, Viorel Motoroiu, Cătălin Radu, Benoit Pleska, Dante Stein, Bogdan Patriniche, Bogdan Matei.
Prejudiciul este de 1,8 milioane lei, reprezentând sumele destinate capitalizării, la care se adaugă penalităţi calculate pe zi de întârziere din 2015 până în 2017.
În plus, Poşta a făcut plângere penală şi către Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 2.
De asemenea, Poşta a avut săptămâna trecută o şedinţă a consiliului de administraţie, în care a solicitat o nouă majorare a capitalului social, cu 1,5 milioane lei.
Petraşcu speră ca Registrul Comerţului să înregistreze majorarea de capital social în următoarele două săptămâni.
De altfel, ANAF pusese poprire pe toate conturile filialei, din cauza datoriilor, poprire care ulterior a fost ridicată.
Mai mult, Petraşcu l-a schimbat în această săptămână pe Andrei Stănescu din funcţia de membru în board-ul Broker-ului, pe care îl consideră unul din vinovaţii de faptul că acea capitalizare nu a mai avut loc, întrucât nu şi-a respectat contractul de mandat.
Motoroiu şi Radu au demisionat la rândul lor din postul de membru CA al Broker de Asigurare.
”Voi numi noul consiliu de administraţie, care trebuie să ştie cum se fac asigurările”, a menţionat ea.
Petraşcu, Poşta Română: Sperăm ca anul viitor să avem primele ATM-uri şi POS-uri în oficii
Poşta Română a demarat negocieri cu mai multe bănci, principalele discuţii vizând oferirea de servicii financiar-bancare în oficiile poştale, a declarat într-un interviu pentru News.ro Elena Petraşcu.
Elena Petraşcu a fost numită luna trecută director general interimar al Postei Române, care subliniază că discută inclusiv despre instalarea primelor ATM-uri şi POS-uri în oficiile poştale, proiect ce speră să fie implementat anul viitor.
”Avem deja întâlniri cu băncile, am început deja să ne vedem cu câteva. Vrem servicii financiar-bancare şi vrem să vedem ce le putem oferi clienţilor. Vrem şi ATM-uri în oficiile poştale. Dorim totodată să instalăm POS-uri şi vrem să prestăm servicii financiar bancare”, a declarat într-un interviu pentru News.ro Elena Petraşcu.
Conform legii, POS-uri trebuie să fie puse gratuit la dispoziţie de către bănci.
”Problema nu e aici, ci la comisionul pe care eu, Poşta, îl dau băncii pentru utilizarea POS-urilor în oficiile noastre. Vom pune pe site un anunţ cu condiţiile privind instalarea POS-urilor şi a ATM-urilor, cel mai probabil în ianuarie”, precizează noul şef al Poştei.
În ceea ce priveşte ATM-urile, băncile vor fi cele care vor plăti chirie pentru instalarea acestora în oficiile poştale
”Anul viitor ar putea fi instalate şi ATM-urile şi POS-urile”, spune Petraşcu.
De asemenea, compania negociază cu BEI pentru o linie de finanţare.
”Am avut discuţie cu BEI, iar banca studiază posibilitatea să ne acorde o linie de finanţare. Nu s-a decis suma încă. A existat în companie un referat privind necesităţile şi noi le-am spus că am avea nevoie de 100 milioane euro, pentru a ne redresa şi pentru dotări”, afirmă directorul general al Poştei.
Poşta speră totodată să acceseze fonduri europene, suma nefiind încă stabilită.
”În plus, facem propuneri către Ministerul Comunicaţiilor să modifice Ghidul solicitantului ca să devenim eligibili şi să putem accesa fonduri europene pentru rebranduirea oficiilor poştale”, menţionează Elena Petraşcu.
Aceasta este de părere că Poşta avea posibilitatea încă din 2014 să acceseze fonduri europene, însă conducerea de la acea vreme nu a făcut demersuri în acest sens.
”De la minister am aflat că în 2014 au existat discuţii şi întâlniri între conducerea Poştei de atunci (când director general era Alexandru Petrescu, n.r.) şi cea a ministerului. Li s-a spus că va fi modificat ghidul şi atunci şi că pot accesa fonduri europene. Însă nimeni nu a fost interesat. Dacă ar fi făcut acest pas atunci, Poşta era bogată acum”, punctează Petraşcu.
Poşta Română este deţinută de statul român, prin MCSI în proporţie de 75%, şi de Fondul Proprietatea în proporţie de 25%.
Poşta Română este cel mai mare angajator din România, cu peste 25.000 de angajaţi.