Dezastru ecologic pe bălțile din București. Care este explicația: "M-am îmbolnăvit"

05-02-2019 19:05


Zeci de mii de pești au murit în lacurile din jurul Bucureştiului, iar întreaga zonă miroase înfiorător.

Proprietarii bălţilor spun că dezastrul ecologic, a fost provocat de deversările de la cartierele rezidenţiale şi vilelele de pe marginea apei, însă reprezentanţii dezvoltatorilor imobiliari au negat acuzaţiile.

În vreme ce Garda de Mediu a declanşat o anchetă, mai mulţi localnici au început să strângă peștele mort, deşi au fost avertizaţi să nu îl consume.

Mai mulți bărbaţi strângeau peşti morţi de pe o baltă administrată de Apele Române. Deşi autorităţile i-au avertizat să nu mănânce aceşti peşti, mulţi îşi văd de treabă.

Zeci de mii de peşti au murit pe toată salba de lacuri care începe din apropierea oraşului Otopeni, trece pe lângă localităţile Tunari, Ştefăneşti şi ajunge până la râul Dâmboviţa, la ieşirea din Bucureşti.

Problemele au apărut din primele zile ale anului. Atunci peştele a început să agonizeze. În această baltă, de pildă, ar fi cam 15 tone de peşte. De fapt, a fost, spun administratorii balţii pentru că tot peştele a murit deja.

Pavel Gheorghe, administrator al bazinului piscicol: Din cauza deversărilor necontrolate.
Reporter: De la cine, de unde?
Pavel Gheorghe: Din staţiile de epurare.//cartierul rezidenţial Cosmopolis. Avem analize, depăşiri de 32 de ori la amoniu.
Reporter: De ce este periculos pentru peşte amoniul?
Pavel Gheorghe: Consumă oxigenul din apă.

Mai multe conducte deversează reziduuri care fac aerul greu de respirat în întreaga zonă.

Pavel Gheorghe, administrator al bazinului piscicol: Să vedem ce spun ei, dacă asta este o apă epurată.
Reporter: Mirosul de aici cum l-aţi caracteriza?
Pavel Gheorghe: Lăsaţi-mă, că nu mai pot, m-am îmbolnăvit de ficat.

Reprezentanţii Cosmopolis susţin însă că apa uzată din cartier este preluată de staţiile de epurare din Iflov. Iar conducerea judeţului Ilfov spune că staţiile nu au nicio problemă şi în niciun caz nu poluează lacurile.

Pe fir au intrat cei de la Gardă de Mediu, care au declanşat o anchetă.

Brânduşa Orăsanu, comisar Ilfov: Vom face din aproape în aproape verificări până vom identifica sursa//mirosul nu este specific apelor uzate menajere.

După ce vor lua probe, cei de la Gardă de mediu identifice şi sursa poluării. Cei care vor fi găsiţi vinovaţi risca o amendă de 80 de mii de lei.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

VIDEO PROTVPLUS.RO