Peste un milion de tone de minerale extrase fără autorizație la Horia. Două persoane şi o firmă sunt cercetate
Peste un milion de tone de minerale ar fi fost extrase ilegal de pe un teren din zona localităţii arădene Horia, două persoane şi o firmă fiind cercetate penal, au anunţat, luni, procurorii.
Potrivit unui comunicat de presă transmis de Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad, s-a dispus trimiterea în judecată în stare de libertate a suspecţilor, pentru mai multe infracţiuni, între care evaziune fiscală.
Firma implicată avea ca obiect principal de activitate extracţia pietrişului şi nisipului, extracţia argilei şi caolinului, însă ar fi operat ilegal împreună cu două persoane, în perioada 2020 - 2021.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Procurorii precizează că de pe o parcelă situată în extravilanul localităţii Horia, comuna Vladimirescu, s-au extras 1.094.394 tone agregate minerale, fără autorizaţie de concesiune, autorizaţie de mediu, aviz sau autorizaţie de gospodărire a apelor şi fără a se aduce terenul la starea iniţială.
Mineralele au fost vândute de firmă şi de una dintre persoanele cercetate, "omiţând evidenţierea în actele contabile ori în alte documente legale a tuturor operaţiunilor comerciale efectuate şi a veniturilor realizate şi neachitând redevenţele miniere datorate, cauzând un prejudiciu în sumă de 4.006.401,83 lei".
Când a fost invitat la Administraţia Finanţelor Publice Arad, "unul dintre inculpaţi - persoană fizică - a refuzat în mod nejustificat să prezinte documentele contabile organelor fiscale".
Suspecţii sunt acuzaţi de evaziune fiscală în formă continuată, executare de activităţi miniere fără permis sau licenţă de concesiune, executare de lucrări pe ape sau care au legătură cu apele fără avizul de gospodărire, încălcarea obligaţiilor de desfiinţare a lucrărilor şi aducere a terenului la starea iniţială.
În acest caz au fost dispuse măsuri asigurătorii, în vederea garantării recuperării prejudiciului şi a cheltuielilor judiciare.